🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Ще се търсят концесионери за 20 години на плажове край Синеморец

Познати играчи взимат централния плаж във Варна и малка ивица край Приморско

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Две нови процедури за концесии на морски плажове предстои да започнат, след като в сряда правителството даде зелена светлина за провеждането на конкурси от министерството на туризма. Става въпрос за един от най-посещаваните плажове в Синеморец - "Бутамята", както и плажът "Силистар" в едноименната защитена местност, който миналото лято остана без стопанин в разгара на сезона.

С друго свое решение в сряда Министерският съвет избра и концесионери на плаж "Варна-централен" и малкия плаж "Дяволска река- 1".

Познати концесионери

В сряда правителството реши да отдаде на концесия за 20 години централния плаж във Варна срещу годишна концесионна такса от над 137 хил. лв. без ДДС за първата година и инвестиции за хигиенно поддържане от над 49 хил. лв. Компанията, която ще стопанисва ивицата, е свързваната с групата около "Химимпорт" "Лазурен бряг- 91", чийто краен собственик според данни в Търговския регистър е дружеството "МПМ груп" на Петко Тодоров.

"Лазурен бряг- 91" е познато име в концесионирането, като през годините е стопанисвала както тази ивица, така и други плажове във Варна като "Аспарухово", Офицерски" и др. Сега според условията на концесията тя ще може да събира максимално 10 лв. такса за чадър и шезлонг на плажа "Варна-централен".

Министерски съвет избра и още един концесионер за срок от 20 години - за малката ивица в община Приморско - "Дяволска река 1". Тя ще се стопанисва от дружеството "Луксор прим", еднолична собственост на смятания за близък в миналото с ВИС-2 Борислав Желязков, срещу такса от над 19 хил. лв. за първата година от концесията и цена до 7 лв. за чадър и шезлонг. Чрез друго дружество Желязков стопанисва още два плажа в община Приморско - южния на Китен и Атлиман.

Нови процедури

Правителството реши да започне процедури за избор на стопанин на два плажа по Южното Черноморие, които също ще бъдат за срок от 20 години. Единият от тях е за плажа Силистар в едноименната защитена местност в района на Синеморец, който в разгара на миналия летен сезон остана неохраняем, след като изтече договорът с бившия стопанин. Сега кандидат-концесионерите за ивицата ще наддават от 6116 лв. без ДДС.

Още един плаж в района на Синеморец - "Бутамята", също е предложен за концесия. Кандидатите за ивицата ще наддават от над 13 800 лв. без ДДС. Конкретните обявления за конкурсите предстои да бъдат обявени от министерството на туризма.