🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Правителството търси концесионери на още четири плажа

Плажовете Веселие и Къмпинг - юг, които сега са под наем ще бъдат дадени за 15 години

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Министерският съвет взе решение да бъде открита процедура за концесия на четири плажа. Сред тях са част от морски плаж "Веселие" в община Созопол, както и за морските плажове "Къмпинг-юг" в община Царево, "Атанасовска коса" - част 1 в община Бургас и "Кранево-север" в Балчик. Срокът на концесиите ще е 15 години.

"Целта е плажовете да бъдат обезопасени и да се предоставят услуги от обществен интерес за срока на концесията", съобщава правителствената пресслужба. Или спасяване, почистване и предоставяне на обществени услуги.

Плажовете към момента са отдадени под наем, като това е поредната процедура на правителството на финалната права на управлението му, в която се разпределят концесии за 15 - 20 години напред на плажове.

През миналата години броят на процедурите е над 30, като със плаж се сдоби отново и свързано с Веселин Марешки дружество, като малко след това той подкрепи проекта за нова конституция на ГЕРБ, без да го е чел.

Какво се търси

Размерът на минималното годишно концесионно възнаграждение, което търси правителството за морски плаж "Веселие" е 21 677 лева без ДДС. За "Къмпинг-юг" - 64 263 лева без ДДС. За "Атанасовска коса" - 1 част - 35 286 лева без ДДС. А за "Кранево-север" - 39 537 лева без ДДС.

Размерът е определен съгласно приетата от Министерския съвет Методика за определяне минималния размер на концесионното възнаграждение за морските плажове.

Сега под наем, скоро на концесия

През 2017 г. "Къмпинг-юг" беше даден под наем за цена, близка до тази, която търси правителството - 63 хил. лв. на година на фирмата "Фантазия 5", собственост на Вержиния Илиева и Елица Пашалиева.

"Атанасовска коса - част 1" през същата година е дадена под наем на "Бургас бийч къмпани" на Деан Дачев, който според регионалните бургаски медии е собственик на дискотеки. Наемът беше определен на 33 хил. лв. на година.

Плажа на къмпинг "Веселие" се държи под наем от "Блек сий бийч", като то е собственост на "Грийнлайф ризортс". Последната е собственик и на "Орко бийч", която държи на концесия за 15 години плаж "Смокини-юг", зад който е и апарткомплексът на компанията - Green Life Beach Resort. Той се контролира от семейството на Николай Пехливанов, който в момента е областен управител на София област, а преди години беше депутат от "Атака".