Правителството дава още три плажа на концесия в Кранево и Варна

Тази година правителството Борисов даде около 30 ивици за 20 години напред

   ©  Анелия Николова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Правителството взе решение за концесиониране на още три плажа. Процедурата започва за плажовете "Кранево - централен" и "Кранево - юг" в община Балчик и за варненския "Офицерски - запад". Срокът на концесиите ще е 20 години.

Размерът на минималното търсено концесионно възнаграждение на година за "Кранево - централен" е 111 559 лв. без ДДС. За "Кранево - юг" - 21 742 лв. За "Офицерски - запад" - 13 932 лв. През 2017 г. Министерство на туризма даде "Офицерски - запад" под наем на "Л Гард 17", като наемът на компанията е 12 700 без ДДС.

Това са поредните процедури за отдаване на концесия на плажове на настоящото правителство на Борисов. Процедурите през тази година са 30 на брой (без днес стартиралите три), като първите три бяха обявени на 23 декември миналата година. Част от отдадените плажове за 20 години напред допреди това бяха под наем за по-кратък период от време.

Последната концесия завършила с избор на концесионер процедура доведе до обществено недоволство, като концесионер на част от плажа Кабакум - север стана фирма, свързана с лидера на ВОЛЯ Веселин Марешки, който пък малко след това подкрепи проекта за нова конституция на ГЕРБ, без да го е чел.

Концесионните процедури остават едни от най-непрозрачните.

Два плажа за Марешки

Безспорно най-емблематичната концесия на настоящото управление е концесията на плажа между Варна и Златни пясъци "Кабакум север 2", която беше дадена на "Булмедикс 2012" - собственост на доскорошния депутат от "Воля" и смятан за дясна ръка на Марешки Андон Дончев. Проверка на "Капитал" установи, че седмица по-рано - на 27 август 2020 г. Министерство на туризма е отдало другата по-малка част от плажа - "Кабакум север 1" под наем за 5 години на дружество, представлявано от майката на Марешки - Веска Марешка - "Белвекс".

Двете компании - "Булмедикс 2012" и "Белвекс", са се състезавали помежду си на търга за наем (имало е още трима кандидати). "Булмедикс 2012" е избрана за наемател с цена от 40 хил. лв., но се отказва, като не внася в срок наемната цена. Така се стига до избора на втория участник - "Белвекс", на майката на Марешки, която е предложила 25 хил. лв.

Двете компании са се състезавали и през 2016 г. за наемането на плаж "Кабакум север, част 1" (с ново название "Кабакум - Север 2" - или за същия плаж, който сега беше даден на концесия). При търга през 2016 г. отново победителят се отказва в полза на втория. Спестената сума тогава е 54 хил. лв. на година, като само местата на дружествата са разменени.

Тогава по-високата оферта е на фирмата на Веска Марешка - 77 хил. лв. без ДДС. Тя не внася наемната цена, приема се, че се е отказва от сделката, и излиза напред "Булмедикс 2012", като цената пада на 22 777 лв., колкото е предложил вторият участник. От обявлението на търга тогава става ясно, че тогава това е било 1000 лв. над началната цена (21 777 лв.).

Силна концесионна година

През тази година сред атрактивните плажове, които бяха дадени на концесии за 20 години, е "Слънчев бряг - юг". Плажът, известен повече като Cacao beach, беше даден на "СИС 2012" на Илиян Иванов, за когото местни медии твърдят, че е работил при предишния концесионер на плажа - "Ирида 71". До лятото на 2012 г. мажоритарен собственик на "Ирида-71" е бил Радостин Бързанов - Радо Слънцето, бивш бодигард на Васил Илиев и след това на брат му Георги Илиев. За него се знае, че управлява най-оборотните заведения в комплекса - тези на Cacao Beach.

Два плажа за 20 години получи и Борислав Желязков, известен като Боби Манекена, който в миналото се е смятал за близък до Георги Илиев. През дружеството "Луксор прим" той получи концесиите за 20 години на "Приморско юг" и "Дяволска река 1", пак в Приморско.

Около Созопол

На концесия тази година беше даден и созополският плаж "Градина". "Градина Централен част 1" беше дадена на "Солей Дор". "Градина Централен част 2" - на "Алфа Дилеа". "Златна Рибка" беше спечелена от "Карлтън".

Проверка на "Капитал" установи, че няколко от дружествата стопани на плажове използват един и същи имейл - [email protected]. Първа е "Алфа Дилеа", собственост на Димитър Христов - едноличен собственик на петролната компания "Роял Петролиум", и на кипърската офшорка "ДЛА индъстриз лимитид". Но през други фирмени връзки се стига до застрахователната компания "Бул инс", в която дялове имат братята Красимир и Николай Маринови, известни като Маргините.

Същия имейл ползва и спешно появилият се нов концесионер на "Златна рибка" - "Карлтън" (заради поредица нарушения договорът на предишния беше прекратен). Собственик на дружеството е Светлин Станчев. Преди години обаче собственик на компанията е офшорката "Химимпорт инвестмънт енд фъртилайзър инк". Станчев държи концесията и на плаж "Черноморец-юг" пак даден на концесия през 2020 г., но чрез друга своя фирма - "Сискор".

Същия електронен адрес използва и "Виенско колело Лазур" на Анатоли Асенов, който е съдружник на новия концесионер на плаж "Лозенец" - "Атрикор", заедно с Диян Чакъров. Дружеството собственик от март 2020 г. е "Трипотри", като то е регистрирано на софийската улица "Анжело Ронкали" 10, където има много други дружества, свързани с Младен Михалев-Маджо.

"Градина Централен част 1" беше дадена на "Солей Дор", собственост на Екатерина Русимова, която държеше същия плаж под наем от 2016 г. Там се намира популярното заведение Kite Bar. През дружеството си "Кафе Градина" Русимова държи под наем и плаж "Червенка" - в северния край на залива, където са други две популярни заведения - "Джанка дел мар" и "Бар Ботаник".

Плаж "Къмпинг градина", остана за 20 години на концесия при досегашния си наемател, свързаното с Варненската група "Химимпорт" "Къмпинг южен бряг". Пак свързано с тях дружество - "Лазурен бряг 91" тази години взе за 20 години и централния плаж на Варна. Свързаното с тях "Холдинг Варна" пък стана концесионер на варненския "Буните".

И още концесии от 2020 г.

Нов концесионер от тази година има и централния плаж на Обзор - "Самър М". Централния плаж на Шкорпиловци пък спечели "Съмъртийм".

"Атрикор" стана коцесионер на плажа на Лозенец, а малкият плаж на града беше даден на "Ендевър Лозенец Фест". Плажът на къмпинг "Делфин", който до преди това беше под наем вече е на концесия от нова фирма - "Валто-Трейд".

29-годишна дама спечели концесията на централния плаж на Равда през дружеството "Блу Съмър". Елените отидоха при дружеството "Мирикал" на Камен Спасов, а плажът на Дюни остана при едноименното акционерно дружество.

На концесия беше отдаден и плаж Силистар, където наскоро двама души се удавиха, като стана ясно, че въпреки концесията на плажа не е имало спасители. Сменен беше пък концесионерът на големия плаж на Синеморец - Бутамята.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    vasilangelov avatar :-|
    Vasil Angelov
    • + 4

    Даването на плажове "на концесия" се доказа като една абсолютно вредна за обществения интерес практика, от която полза имат единсвтвено "концесионерите". Държавата от тия такси не взема смшни пари.
    Завземат се плажовете, натъпкват се с чадъри, шезлонги, атракциони и какво ли не още само и само за да се изкара максимална печалба - а това НИКОГА не е в интерес на обществото, или единичния турист.

    Крайно време е този пагубен модел да се премахне тотално, и да се премине към държавно/общинско стопанисване или някакъв друг подходящ модел, който да НЕ Е печалбарско ориентиран.

    Нередност?
Нов коментар