Столичната община актуализира бюджета си и ще промени начина си на работа

Общинските съветници от всички групи са изготвили доклад с общи предложения, който ще представят на кмета

Предлага се реорганизация на обществения транспорт заради по-малкото пътуващи
Предлага се реорганизация на обществения транспорт заради по-малкото пътуващи
Предлага се реорганизация на обществения транспорт заради по-малкото пътуващи    ©  Юлия Лазарова
Предлага се реорганизация на обществения транспорт заради по-малкото пътуващи    ©  Юлия Лазарова

Бюджетът на София за 2020 г. ще бъде актуализиран и редица от планираните, но все още незапочнали ремонти ще бъдат отложени за следващи години. Ще започнат и преговори за пренасочването на средства по оперативни програми. Преразглеждане ще има и на културната програма, а градският транспорт ще се реорганизира. Също така се обмисля и спиране на програмата за засаждане на цветя на обществени места.

Това включва пакет от антикризисни мерки на Столичната община, в който са включени идеи на всички политически групи. Той ще се гласува от общинския съвет на 16 април, след като бъде обобщен във финален вид и приет от кмета Йорданка Фандъкова.

Изглежда, че мерките са консенсусни сред политическите групи и включват направените досега предложения от ГЕРБ за създаването на гаранционен фонд, освобождаването на такса "тротоарно право" и наем за засегнатите от заповедта за извънредно положение. Но, от друга странна, именно реализацията на инфраструктурните обекти може да бъде в помощ на икономиката, а и сега, когато хората стоят по домовете си, е най-подходящият момент за тях.

София на кредитите

Предвижда се създаването на гаранционен фонд в подкрепа на малкия и средния бизнес и на самоосигуряващите се лица. Идеята беше предложена от съветници от ГЕРБ с идеята той да разполага с 1 млн. лв. и да обезпечи до 80% от главницата на кредити с максимален размер от 10 хил. лв. на 120 фирми чрез издаване на гаранции пред банки. Въпреки че от "Демократична България" предложиха парите да се увеличат с още един милион чрез намаляване на заплати в общински структури, в предложенията точната сума не е уточнена. От друга страна, в доклад, изготвен от новосформиран от кмета икономически съвет, се казва, че той ще е с ресурс от 1 млн. лв. и ще предоставя гаранция до 50% на заеми до 15 хил. лв.

Сега се предлага и транспортните оператори да стартират процедури за предоговаряне на кредитите си с търговските банки. Ще бъдат проучени и възможностите за предоставяне на целеви безлихвени кредити на общинските болници заради повишените текущи разходи и намалените приходи от НЗОК. "В някои от тях от началото на извънредното положение приходите са спаднали до 80%. Това поставя под въпрос изплащането на заплатите на лекарите и на персонала", коментира общинският съветник от БСП Иван Таков в ефира на БНТ.

Реформи при транспорта

Едно от предложенията на "Демократична България", включено в пакета, е за реорганизация на обществения транспорт заради по-малкото пътници и големите разходи. По данни на кмета Йорданка Фандъкова Центърът за градска мобилност е с 6 млн. лв. по-малко приходи за месец март. Основната причина за това е в пъти намалената продажба на билети и карти, както и затворените "синя" и "зелена" зона. Загубите за трите общински транспортни дружества - "Метрополитен", "Столичен автотранспорт" и "Столичен електротранспорт", пък са 6.5 млн. лв.

Обсъждат се и компенсации за хората, които плащат за паркиране в центъра. В доклада, изготвен от икономическия съвет на общината, се казва, че на гражданите със служебен ангажимент е предложено удължаване на договорите със срока, през който не е работила зоната. При желание на бизнеса абонаментът може да работи и през уикенда, през нощта или да е с удължено работното време. Гражданите, които използват винетки за зони в центъра, пък имат право да ги удължат с един месец, като документи за това се подават онлайн, а плащането е по банков път.

Спорна точка

Все още не е сигурно дали ще бъде включено предложението на ДБ за продажба на ненужни и неизползвани активи на общината с цел да се стимулира икономиката. Независимият общински съветник Борис Бонев обясни за "Капитал", че то е единственото, което не подкрепя. "Нямам доверие, че процедурите ще се направят така, че общината да не бъде отново ограбена, както се е случвало многократно преди. Разбирам изкушението да се продава, но в ситуация на криза няма да получим добри цени, но някои "наши хора" могат да получат добри активи. А генерално съм против да продължава практиката, залегнала и в бюджета за 2020 г., да се продава много повече, отколкото се придобива", заяви той.

На хартия

Както и при изготвянето на проекта за бюджета, така и сега се предлагат доста дейности, за чието изпълнение не е ясно откъде ще дойдат средства. На думи много идеи звучат добре - като например безвъзмездното предоставяне на дезинфектанти и предпазни средства за общинските болници, системна дезинфекция на спирки, улици, паркове, осигуряването на мобилни устройства с интернет на ученици и ангажиране на ресторанти да приготвят храна за самотни възрастни хора, като общината поема част от разходите. Но за тях няма средства.

Други пък не са конкретни - не се казва как ще се постигнат и не се знае колко време ще отнемат. В този списък попадат предвиденото стимулиране на фирмите, които произвеждат и продават предимно българска хранителна продукция на общински терени и пазари, изработването на ясен механизъм за оценка и определяне на засегнатите фирми и браншове, както и ускорената дигитализация.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    borodino avatar :-@
    borodino
    • - 3

    Общината заради епидемията е назад с милиони при събирането на данъци и постъпления от билети и карти, но е обявила поръчка за половин милион за 5-6 лимузини. Фандъчке-е-е! С целия ли си си?

    Нередност?
Нов коментар