🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

С конкурс ще се решава какво да има в сградата на Централната минерална баня

Дори след избора на финалисти общината може да реши да не следва нито една от идеите и сама да вземе решение

В момента в едното крило на сградата се помещава Регионалният исторически музей (РИМ), а другото седи пусто и се използва за склад на музея
В момента в едното крило на сградата се помещава Регионалният исторически музей (РИМ), а другото седи пусто и се използва за склад на музея
В момента в едното крило на сградата се помещава Регионалният исторически музей (РИМ), а другото седи пусто и се използва за склад на музея    ©  Надежда Чипева
В момента в едното крило на сградата се помещава Регионалният исторически музей (РИМ), а другото седи пусто и се използва за склад на музея    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Общинското предприятие "Софпроект" организира конкурс за най-добри идеи, които да очертаят бъдещето на Централната минерална баня. Условието е концепциите да отговарят на няколко условия - да се използва минералната вода, да се включи в идеята културното наследство, да се съобразят съществуващите функции и да се добави ново значение за града.

Целта е на финал да отидат три екипа, избрани от жури, които за три месеца да разработят идеите си и да направят проучвания. В крайна сметка обаче няма гаранция, че общината ще се наеме с изпълнението на която и да е от идеите, тъй като Столичният общински съвет може да се разпореди със собствено решение. Досега споровете в местния парламент бяха банята да стане музей или СПА център.

Още отлагане

Въпросните две идеи вероятно отново ще се сблъскат. Те излязоха на дневен ред по време на предизборната кампания. Тогава кметът Фандъкова обяви, че ще се допита за бъдещето на банята до гражданите чрез електронен референдум. Но този начин, изглежда, се използва за временно успокояване на недоволството вместо за водене на ясна политика.

Губи се и време, което може да е фатално за сградата - част от нея е в аварийно състояние. Настоящият конкурс е добра идея от гледна точка на това, че ще даде възможност за избор и активност на гражданите, но отново има несигурност от крайния резултат. А и към момента членове на журито не са обявени.

Какво ще представлява конкурсът

Заданието на "Софпроект", по което участниците ще се ръководят, е публикувано за обсъждане на страницата на предприятието. "След 9 април ще бъде обявена отворена покана за участие", заяви ръководителят на общинското дружество Любо Георгиев, който организира онлайн събитие за представянето на конкурса миналия четвъртък. Кандидатите ще имат шест седмици да подадат своите предложения.

"Целта ни е да получим силни предложения, осмислени откъм функции на сградата, финанси, имидж, целеви групи, ползи, устойчивост. Участниците трябва да създадат добавена стойност, да отговорят на въпроса как ще се управлява обектът, защото това е съществена част от успеха, и как ще се формира бюджетът", обясни Даяна Николова, която е архитект културно наследство към "Софпроект".

В средата на юни пък ще бъде направен изборът. На финал ще отидат трима кандидати, които да разработят концепциите си, като всеки екип ще разполага с три месеца и ще получи 10 хил. лв. от общината. В края на есента, когато бъдат готови, проектите ще бъдат представени публично.

Общината има право да избере една от тях, като също така може и да комбинира елементи от трите. Съществува и вариант да прецени, че няма да следва нито една от идеите.

Гражданите предлагат

Главната критика на гражданите към новия начин на работа беше за това, че общината не може да си свърши сама работата, като събере експерти и представители на гражданското общество, с които да работи ефективно.

От сдружението "Термално-нормално", което защитава тезата банята да се запази, пък заявиха, че на първо място трябва да се вземе решение какво именно ще има на това място и после да се разработват концепции. Според някои граждани пък отделените пари за разработка на концепцията са недостатъчни.

"Ако постъпят много коментари, че предложената сума от общо 30 хил. лв. е недостатъчна, ще измислим как да променим това", отговори Любо Георгиев.

Андрей Зографски от "Спаси София" пък напомни, че в самия документ "Визия за София", както и в Стратегията на общината от 2017 г. за управление на минералните извори е вписано, че северното крило ще е СПА комплекс, и попита защо в този конкурс се върви срещу това.

От "Софпроект" отговориха, че именно заради това тези стратегически документи присъстват в заданието и проектантите трябва да ги имат предвид.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    zyb18561487 avatar :-|
    Един вампир броди из Европа

    Не е лошо да се помисли и за конкурс какво да се помещава в сградата на Софийската община. Моето предложение е развъдник на муфлони или каквото там беше отстрелял Гоце -- архари?

    Нередност?
Нов коментар