🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Върховният съд отстрани окончателно кмета, победил ГЕРБ в Благоевград

В областния град ще има нови избори през есента

Румен Томов вече не е кмет на Благоевград
Румен Томов вече не е кмет на Благоевград
Румен Томов вече не е кмет на Благоевград    ©  Анелия Николова
Румен Томов вече не е кмет на Благоевград    ©  Анелия Николова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Тричленен състав на Върховния административен съд (ВАС) потвърди решението на Административния съд в Благоевград, който отмени отказа на Общинската избирателна комисия (ОИК) да прекрати предсрочно мандата на кмета на града Румен Томов заради това, че след избирането му на поста не е предприел в срок действия по заличаването на дейността му като едноличен търговец. Решението на съда е окончателно и означава, че по-малко от година след местните избори в Благоевград ще има нов вот за кмет на града. Румен Томов се яви като независим кандидат и беше подкрепен от БСП, а кандидатът на ГЕРБ - който подаде жалбата срещу него, загуби изборите.

Как се стигна до това

Делото в Административния съд в Благоевград беше заведено, след като през декември миналата година общинската избирателна комисия отказа да прекрати мандата на Томов заради това, че в указания от Закона за местно самоуправление и местна администрация едномесечен срок не е прекратил дейността на фирмата си "РУМЕН ТОМОВ-АЛМА -ЕМ" ЕТ. Сигналът за това беше подаден от бившия кмет на града и пряк негов конкурент за кметския пост Атанас Камбитов. В него се твърдеше, че освен че Томов не е предприел действия по заличаването на фирмата си, не е уведомил писмено в срок и общинския съвет, каквото задължение има по закон. ОИК обаче отказа да го отстрани от длъжност, като 9 от членовете й бяха "против" прекратяването на мандата, а четирима гласуваха "за". Това решение беше оспорено пред Административния съд в Благоевград от две партии - ГЕРБ и МИР, който постанови, че Томов трябва да бъде отстранен от длъжност.

Мотивите на съда

Върховният съд е приел, че "нарушаването на изискването за предприемане на необходимите действия за прекратяване на дейността като едноличен търговец от страна на избрания за кмет на община Благоевград е достатъчно основание за прекратяване на мандата". В решението си магистратите посочват и че Томов е предприел действия по заличаването на фирмата му от Търговския регистър, но това е станало след законовия срок от един месец.

Адвокатът на Томов Мила Кривачка определи решението на съда като "абсурдно" с уговорката, че все още не са публикувани мотивите на съда. "В закона пише, че трябва да е предприел необходимите действия, което предполага, че не е необходимо да има резултат. Кметът не само е предприел действия, но е прехвърлил фирмата и следващата стъпка е да бъде заличено. И всъщност това заличаване излиза два-три дни по-късно. Но действията са предприети", каза за "Капитал" Кривачка.

Какво следва

След като решението на ВАС влезе в сила, ОИК - Благоевград, трябва да се събере и да прекрати мандата на Румен Томов. След това за решението трябва да бъде уведомена Централната избирателна комисия, а тя от своя страна - президента Румен Радев, който да насрочи нови избори за кмет на Благоевград.

Общинският съвет в града пък трябва да избере някой от зам.-кметовете за временно изпълняващ длъжността до провеждането на вота.

Румен Томов се яви на местните избори в края на октомври миналата година като независим кандидат за кмет, издигнат от инициативен комитет, и успя да спечели балотажа срещу бившия кмет от ГЕРБ Атанас Камбитов с повече от 15% разлика. Парадоксът е, че по време на мандата си Камбитов също беше в ситуацията на Томов. Малко преди местните избори общински съветници поискаха отстраняването му от кметския пост, след като се оказа, че според Търговския регистър Камбитов е участвал в търговско дружество, при това управлявано от него. Въпреки това ОИК отказа да го отстрани от поста. Тогава Камбитов се оправда със закъснение от страна на Търговския регистър да бъде вписано заличаването на името му, но според председателя на ОИК - Благоевград, Мартин Бусаров делото е висящо и все още е в Административния съд в областния град.

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    v.surovina avatar :-|
    v.surovina
    • + 6

    Може ли да се яви на нови избори? Ако да, това решение на съда може и да му помогне да спечели с повече.

    Нередност?
  • 2
    koleto avatar :-|
    komitata
    • + 5

    С това решение административният съд показва, че е пристрастен. Сега натискът на управляващите за спечелване на града ще стане още по-силен. Алтернативните кандидати ще бъдат подложени на всякакви въздействия, особено тези с шанс да съберат повече гласове. Както и "Патриотите" от НФСБ и ВМРО.

    Нередност?
  • 3
    mtb04351246 avatar :-|
    Vladislav Bonev
    • - 2

    Е що не си оправи делата навреме за да не влиза в това нарушение? Съдът нямаше ли да бъде пристрастен ако беше отсъдил в нарушение на закона?

    Нередност?
  • 4
    kdo52372883 avatar :-@
    kdo52372883
    • + 7

    Разбира се. Нали на първа инстанция - в Административен Съд Благоевград - това решение бе "постлано" не от КОЙ да е, а лично от Митко Вайбъра. "Човекът на Бойко" от предишния Висш Съдебен Съвет, човекът с СМС-те ("ne go priehme" и много други), човекът попаднал в съда в Благоевград без конкурс, а по лична заповед на Шефа. На шефа Чолаков, който ръководи същия този Върховен Административен Съд.

    Така че... има ли изненадани?! Това дело бе решено така, както повели #Бок (от Банкя). Това е.

    Нередност?
  • 5
    zun59432773 avatar :-|
    zun59432773
    • + 1

    Е та това е смисъла от пандемията, НоЩ-ниците итн, ей такива неща да минават и заминават необепокоявано, никой да не задава въпроси и слвд няколко часа да изпадат в забвение!
    Та пандемия няма, но за сметка на това зулуми колко щеш!

    Нередност?
Нов коментар