🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Данните на ЦИК: ГЕРБ печели в повечето областни градове, но по-трудно

Макар и да остават водеща сила почти навсякъде, уравляващите са с по-малко кметове на първи тур в сравнение с 2015 г., отчитат и някои ярки загуби

Във Варна все още не е ясно дали Иван Портних от ГЕРБ (вляво) ще иде на балотаж и кой ще е съперникът му. Засега с малка разлика втори е Костадин Костадинов от националистическата "Възраждане" (вдясно)
Във Варна все още не е ясно дали Иван Портних от ГЕРБ (вляво) ще иде на балотаж и кой ще е съперникът му. Засега с малка разлика втори е Костадин Костадинов от националистическата "Възраждане" (вдясно)
Във Варна все още не е ясно дали Иван Портних от ГЕРБ (вляво) ще иде на балотаж и кой ще е съперникът му. Засега с малка разлика втори е Костадин Костадинов от националистическата "Възраждане" (вдясно)
Във Варна все още не е ясно дали Иван Портних от ГЕРБ (вляво) ще иде на балотаж и кой ще е съперникът му. Засега с малка разлика втори е Костадин Костадинов от националистическата "Възраждане" (вдясно)
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

С общо 8 спечелени на първи тур областни градове и още един на ръба според неокончателните данни на ЦИК в понеделник управляващите, изглежда, отчитат сравнително убедителна победа за момента, с резултати, близки с тези в местния вот през 2015 г. Тогава партията на Борисов спечели на първи тур 10 области.

Малко по-дълбок поглед обаче разкрива по-слабо представяне и известна умора от ГЕРБ. Осемте спечелени категорично на първи тур областни града всъщност са шест, доколкото в Монтана и Кюстендил кандидатите са дългогодишните десни кметове, които са само подкрепени от ГЕРБ.

Редом с това управляващите претърпяват очакван разгром в Ямбол, отчитат и някои символични общински загуби - например в Банско и Несебър. И ако на предишните местни избори партията на Борисов спечели с лекота почти всичките си балотажи, следващата неделя ще има силно оспорвани битки на втори тур с неясен резултат.

За първи път ГЕРБ е на балотаж и в София, където Фандъкова ще разчита на помощ от разцепената между кандидата на "Демократична България " арх. Игнатов и независимия Борис Бонев, но иначе представилата се доста добре т.нар. градска десница, срещу подкрепената от БСП Мая Манолова.

Редом с това неубедителни са резултатите и на почти всички районни кметове, предложени от управляващите в София. Те също ще се изправят на оспорвани балотажи срещу кандидати на "Демократична България" и БСП. С приблизително 10% по-слаб е и резултатът на ГЕРБ в Общинския съвет на София - около 33%. Макар да остава първа сила в него, ГЕРБ ще бъде затруднена да състави работещо мнозинство.

Кандидати на БСП отиват на втори тур в още 9 областни града, но само в 2-3 от тях имат някакъв шанс. Като цяло представянето на левицата остава неубедително и със сигурност не може да се приеме като алтернатива на управляващите.

Кметове от първи тур

Пет са безспорните крепости засега на ГЕРБ, в които партията отчита безапелационна победа: Димитър Николов в Бургас, Живко Тодоров в Стара Загора, Даниел Панов във Велико Търново, Калин Каменов във Враца и Таня Христова в Габрово.

В Хасково резултатите се движат по ръба, но, изглежда, все пак претендентът на ГЕРБ Станислав Дечев ще победи на първи тур - при обработени 94% протоколи той има 51.42%.

Сигурен е и новият мандат на дългогодишния кмет Петър Паунов в Кюстендил, който печели на първи тур с 55%. Този път той е подкрепен от широка коалиция на ГЕРБ и десни партии. Подобна е и ситуацията в Монтана, където друг дългогодишен десен кмет - Златко Живков, издигнат от СДС и подкрепен от ГЕРБ и десни формации, печели със 71.75%.

Очаквано дългогодишният кмет на Кърджали Хасан Азис от ДПС за пети мандат ще ръководи града, като този път той взима около 55 на сто от гласовете при обработени 90% от протоколите. Това отново е единственият областен град, който ДПС владее.

Областни центрове "на кантар"

Други смятани за крепости на ГЕРБ областни градове обаче не можаха безпроблемно да бъдат овладени на първи тур.

Динамична е ситуацията във Варна, където дългогодишния избраник на управляващите - Иван Портних, е "на кантар". По обяд при 55% обработени протоколи подкрепата за него бе 50.19%, но следобеда падна до 49.44% при 71% обработени книжа. Ако се стигне до балотаж, съперникът на Портних ще е или лидерът на националистическата пария "Възраждане" Костадин Костадинов, или издигнатата почти в последния момент Анелия Клисарова от БСП. Разликата между тях е в порядъка на 200 гласа. Но огромната преднина на Портних пред тях предвещава лесната му победа.

В Пловдив след мистерията с данните от екзит пола на агенциите в изборния ден на балотаж с кандидата на ГЕРБ Здравко Димитров в крайна сметка отива Славчо Атанасов, а не Дани Каназирева от "Съюз за Пловдив". Димитров все пак води със значителна преднина.

ГЕРБ загуби Банско

Изненада поднесе вотът в Банско. Бившият шеф на регионалната дирекция на ДАНС в Благоевград Иван Кадев в новият кмет на общината. В неделя той получи над 51 процента от гласовете и така елиминира кандидата на ГЕРБ и досегашен кмет Георги Икономов. Зад Кадев застана шарена коалиция, в която влизат "Демократична България", БСП, "Движение България на гражданите", "Воля" и "Партия на Зелените".

Георги Икономов ръководеше общинския съвет в Банско от 2007 до 2009 г., когато стана депутат от ГЕРБ, за да се върне като кмет в града през 2011 г., където остава два мандата.

Иван Кадев пък работи в системата на МВР от 90-те години, като освен в контраразузнаването е работил и като началник на РПУ - Банско. Той беше главен секретар на общината, но беше освободен от Икономов.

След гласуването в неделя ГЕРБ остава най-голяма политическа сила в Банско, като нейната листа за общински съвет спечели 36%. На второ място с 28% е НДСВ, в която влизат общински съветници, свързани с движението "Бъдеще за община Банско", което активно се бори за интересите на концесионера на ски зоната в града "Юлен".

Силно раздробен е вотът в Благоевград, който досега бе една от силните области за ГЕРБ. Техният кандидат Атанас Камбитов е първи след първия тур, но едва с 25.6%. Той ще отиде на балотаж с независимия бизнесмен Румен Томов, подкрепен от БСП, който събира над 20%. Очевидно Томов генерира и известен протестен вот срещу управлението на Камбитов в града. А изходът от втория тур далече не е предрешен, тъй като поне още 6 кандидати, зад които стоят партии с различни интереси, могат да повлияят на резултата, ако заявят подкрепа за някой от двамата претенденти.

В два областни града ГЕРБ ще се изправи на трудни балотажи пред "конкурентни" десни кандидати. Управляващата партия е втора сила в Добрич (с 29%), а победител на първи тур е Йордан Йорданов от ДБГ - с над 41%. Рейтингът на ГЕРБ в града пострада сериозно след аферата "Суджукгейт" с бившия депутат Живко Мартинов, обвинен, че е изнудвал добричкия бизнесмен Антон Проданов за месни продукти и твърдял, че суджуците са предназначени за премиера Борисов.

Оспорвана ще е ситуацията във Видин, където кандидатът на ГЕРБ Огнян Ценков (32.41%) има минимална преднина пред този на СДС Цветан Ценков (30.64%). СДС е коалиционен партньор на ГЕРБ за местните избори на много места, но в случая във Видин са заложили на собствен кандидат.

Разгром за ГЕРБ в Ямбол

Скандали и късно дошло разграничаване на управляващите от Георги Славов, когото ГЕРБ подкрепяше цели три мандата, преди Борисов да го нарече местен "дерибей", донесоха разгром на ГЕРБ в града. Кандидатът им Димитър Иванов остава трети с малко над 17% от гласовете при окончателно преброени бюлетини. На балотаж ще се изправят Валентин Ревански от новосъздадената местна партия "Пряка демокрация" с 40% и кандидатът на БСП Катя Георгиева с 21.54%. Самият Георги Славов, който все пак се кандидатира, издигнат от местен инициативен комитет, остава четвърти.

Балотажът в Ямбол бе очакван от социолозите. Неочакван обаче е високият резултат на Ревански, за когото прогнозите бяха да е втори или дори трети, а фаворитът бе кандидатът на БСП Катя Георгиева.

Феноменът "Доспат"

Безпрецедентно ГЕРБ печели всички места в общинския съвет в Доспат, става ясно при 100% обработени протоколи в общината. Действителните гласове са 4132, а местата в общинския съвет са 13, т.е. общинската избирателна квота или гласовете, необходими за вкарването на един общински съветник, са 318. За листата на ГЕРБ са гласували 3404 души, или 83.43% от упражнилите правото си на глас. За листата на ДПС са гласували 276 души, а за тази на БСП - 224. И двете формации не успяват да вкарат и един общински съветник. Така всички места получава ГЕРБ, чиято листа от 13 кандидати се води от настоящия кмет Елин Радев, който печели и нов мандат.

В миналия общинския съвет в Доспат ГЕРБ е имаше 6 съветници, Реформаторският блок - 4, а ДПС - 3.

Какви шансове има БСП

БСП ще се изправи на балотажи в десетина областни града, но едва в 2-3 има шансове за успех.

В Русе левият кандидат Пенчо Милков с 35% води пред Диана Иванова от ГЕРБ - с 25%. Това развитие е резултат от труса, който местната структура на ГЕРБ преживя, след като партията реши да не номинира отново за кмет на града Пламен Стоилов. Издигнатата Диана Иванова освен това е била и лидер на формацията на бизнесмена Христо Ковачки - ЛИДЕР.

В Перник също се отваря шанс за левицата. При 91% обработени протоколи с минимална преднина от едва около 200 гласа е кандидатът на ГЕРБ Вяра Церовска пред Станислав Владимиров от БСП.

В Разград битката също ще е оспорвана, като кандидатите на ГЕРБ и БСП са с минимална разлика. Кандидатът на левицата Денчо Бояджиев е с 25.38%, а този на управляващите - Валентин Василев, е с 24.36%, като разликата между тях също е около 200 гласа. Балотажът тук крие много неизвестни, тъй като значителна тежест в града имат и ДПС, ВМРО и "Демократична България" и тяхната заявена подкрепа на балотажа (или липсата на такава) може да го реши.

В Ловеч ГЕРБ и БСП също ще премерят сили отново, като кандидатът на управляващите за нов мандат Корнелия Маринова има малко над 2% преднина пред Радина Банкова от левицата. Трети с много близък резултат в града е кандидатът на ВМРО, като може да се очаква, че "войводите" ще подкрепят коалиционния си партньор в управлението.

БСП отива на балотаж в Сливен, но там кандидатът им Кольо Милев е далеч зад този на ГЕРБ Стефан Радев, който събира над 48% подкрепа. Силистра, Търговище и Шумен са сред градовете, в които също ще се проведат балотажи, като в тях кандидатите на ГЕРБ имат сериозно предимство след първия тур.

В Пазарджик несменяемият от няколко мандата "независим" Тодор Попов все пак ще иде на балотаж с кандидата на БСП, но преднината на Попов е голяма.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    rka44622423 avatar :-|
    Бланш
    • - 1
    • + 1

    ГЕРБ са вече "настъпани".

    Нередност?
  • 2
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев
    • - 1

    До коментар [#1] от "Петя":

    Нищо няма да се научат. След спада на Евроизборите и силния спад в столицата само ще се засили краденето и застраховката чрез влияние в съдебната система.

    Може да изкарат още 1, 2 мандата - само по-зле може да става. ДПС държат Бойко с нещо сериозно. Личи си отчетливо.

    Нередност?
  • 3
    chichi01 avatar :-|
    Чичи (Ice Man's fan)

    Напълно очаквана и предвидима изборна картина.
    След толкова последователно и дълго управление, никой в историята ни не е успявал да удържи преимуществото и лидерството си въпреки организираната канонада от всички останали политически сили включително и коалиционните партньори!
    Няма никакъв шанс, след тотална доминация в местната власт да не се появят пробойни, да се отразят грешки, недалновидни решения, да се проявят направените компромиси.
    Преодолявайки това ГЕРБ взема впечатляваща победа, дори и да загуби всичките си балотажи, което е малко вероятно, защото удържа победи в изборите за местните парламенти/общинските съветници.
    Никоя друга от съществуващите партии няма кадровият капацитет да измести ГЕРБ в местната власт, на този етап.

    Нередност?
Нов коментар