🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Има ли проблем в ромските квартали в София и какви са решенията

Властите започнаха активно тестване на жители на "Факултета" и "Филиповци" и блокираха двата столични квартала, като потвърдените случаи на заразени са 10

В четвъртък бяха поставени КПП-та при столичните квартали "Факултета" и "Филиповци"
В четвъртък бяха поставени КПП-та при столичните квартали "Факултета" и "Филиповци"
В четвъртък бяха поставени КПП-та при столичните квартали "Факултета" и "Филиповци"    ©  Юлия Лазарова
В четвъртък бяха поставени КПП-та при столичните квартали "Факултета" и "Филиповци"    ©  Юлия Лазарова

Два столични квартала - "Факултета" и "Филиповци", бяха поставени под карантина, подобна на тази в Банско, и на входовете им за втори път от началото на извънредното положение има контролно-пропускателни пунктове (КПП) и полиция. Пунктовете ще са там, докато е необходимо, обясниха от РЗИ - София, за "Капитал".

Това се случи, след като в сряда и четвъртък в двата квартала бяха направени 160 бързи теста и 20 от тях се оказаха положителни, което предизвика тревоги. От тези 20 половината - 10, бяха потвърдени с PCR тестове впоследствие. Според публичната информация също така 6 от 40-те починали досега хора от коронавируса са от двата големи софийски ромски квартала. Ако приемем (доста консервативната оценка) за около 3% смъртност от всички заразени, това означава, че там има около 200 инфектирани с коронавируса.

В четвъртък късно вечерта на брифинг вътрешният министър Младен Маринов обяви, че има напрежение във "Факултета" заради ограничаването на движението на жителите на квартала. В петък сутрин репортер на БНР предаде, че към момента ситуацията е спокойна. "Снощното напрежение във "Факултета" е било породено от битов инцидент - след употреба на алкохол и опит на няколко човека в нетрезво състояние да преминат един от контролно-пропускателните пунктове. Те са били върнати от органите на реда, няма задържани", предава БНР.

Наблюдатели, които следят ситуацията в двата квартала, споделиха пред "Капитал", че хората там са по-скоро уплашени и притеснени. В петък там се проведе мирен протест, пише mediapool.bg.

Дали и защо е сложна ситуацията в двата квартала и какво може да се направи, за да не се задълбочи проблемът, а и да е по-спокойно населението - това са двата основни въпроса в конкретната ситуация.

Има ли проблем във "Факултета" и "Филиповци"

"В двата квартала ("Факултета" и "Филиповци") имаше впечатляващи съсредоточавания на случаи, включително и едни от най-тежките, които в момента са в болница", каза ген. Венцислав Мутафчийски, ръководител на Националния оперативен щаб. Реално никой друг квартал не е тестван така активно.

"Няма бедняшки квартали в градовете по света, в които е влязла инфекцията, които да не са засегнати по-тежко от останалите поради няколко причини. Първата е гъстото населване, струпването на хора в тези малки пространства. Другата причина е, че освен че съществуват всички естествени фактори за предаване на въздушно-капкова инфекция, съществуват и повече ограничения, вкл. и физически, да се спазват правилата за ограничаване на разпространението", коментира д-р Елена Кабакчиева, председател на Фондация "Здраве и социално развитие - Хесед". Организацията работи на терен във "Факултета.

Същевременно преки наблюдатели като д-р Кабакчиева и Христо Николов, сътрудник на РЗИ в столицата, дават примери с хора, върнали се от чужбина, които съвестно са спазвали карантината. Николов добавя, че нарушителите на мерките, които се забелязват, са много малко - обикновено са младежи, които подценяват ситуацията. "По-зрелите, будни и информирани следят и си правят забележки взаимно", разказва той.

Информационната кампания на медиаторите започна още в началото на март. Христо Николов разказва, че се говори с жителите на "Факултета" и "Филиповци" активно, общуват с тях и чрез техните неформални лидери, тъй като те могат да влияят много.

Пунктовете по-скоро се приемат от общността като мярка, макар и хората да се чувстват дискриминирани, споделя Николов. "Може да се каже, че организацията на тези КПП-та, които органите на реда са реализирали, показва, че те са ефективни във висока степен" , казва д-р Кабакчиева.

Какво може да се направи

"Наред с мерките с контролно-пропускателните пунктове трябва да се предприемат спешно мерки за доставки на маски. Трябва да се мисли за мерки за достъпност - да се снабди населението с маски и най-обикновен сапун", предлага д-р Кабакчиева. Именно базовите хигиенни материали са в основата на превенция на разрастване на заразата по препоръки от Световната здравна организация.

Дезинфекция в двата квартала имаше и през март, като през последните дни мярката отново е в сила.

Според Дора Петкова, експерт и член на етичната комисия към Сдружение "Национална мрежа на здравните медиатори", дългогодишните нерешени проблеми на национално ниво изплуваха на повърхността по време на извънредната ситуация. Те са и причината за усложняването на положението. Тя уточнява, че здравните медиатори в много от кварталите и махалите са единствените, които работят на терен от години. Не е тайна, че представителите на институциите в повечето случаи избягват да работят там.

Петкова подчертава огромния проблем с адресните регистрации на хора, които живеят извън регулация и не са регистрирани там, където в действителност живеят, защото законът не го позволява. Това затруднява проследяването на контактните лица. "Другият проблем е стигматизацията, болният да се сочи с пръст, има опасност стигмата да раздели хората на "ние" и "те"; на стигматизиращи и стигматизирани. Във всичките си форми стигматизирането е инструмент за създаване на предразсъ­дъчна враждебност към "различните хора", те са застрашени от реални прояви на дискриминационни поведения. Традиционните жертви на това третиране са етнически и други групи. Не трябва да допускаме това, защото може да доведе до обратен ефект, да предизвика етническо напрежение или самоизолация и понякога укриване на болни. Затова и е важна активната и адекватна информационна кампания по темата, подкрепящите инициативи, солидарността", коментира Петкова.

"Другото, върху което много бих искала да акцентирам, по-скоро за други махали и квартали, не "Факултета", е, че сред най-уязвимите общности няма вода от години по една или друга причина, а това е недопустимо при наличие на подобна епидемия, освен това увеличава и риска от хепатит А", казва Петкова. Тя дава пример с кмета на Бургас, който е поставил чешми в квартал "Победа", и приканва и другите кметове да го последват, защото ние сме всъщност един общ организъм и здравето е на всички.

Не на последно място, в други държави - например в Китай и Израел, хората под карантина бяха премествани в хотели или отделни центрове, за да се гарантира изолацията им. Вероятно подобна мярка за всички, не само за карантинирани от ромски произход, може да има ефект, ако контролът така или иначе е слаб.

Икономическият ефект

Друг проблем е, че продължителната изолация на кварталите може да задълбочи бедността в тях. "Ако искаме мерките да се спазват наистина и да не настройваме общностите една срещу друга, хуманитарната криза трябва да се предотврати", предупреждава д-р Кабакчиева.

Ген. Мутафчийски каза на 16 април, че хората от "Филиповци" и "Факултета" не трябва да се притесняват, че ще загубят работата си, защото "работниците от тези квартали имат доста незаменима роля в София и едва ли някой ще ги уволни просто така". Той вероятно е имал предвид, че в сметосъбирането и почистването на града са ангажирани предимно роми. Това обаче далеч не означава, че всички роми работят само в тези две сфери. Христо Николов разказва, че работодателите се обаждат на ромски служители и им казват просто да не идват на работа.

"В паниката някои работодатели бързат да освободят работниците си и служителите си от ромски произход. Когато се спазват баналните мерки като носене на маска и дистанцията от метър и половина между хората - обичайните мерки за всички работни места, не би трябвало да има опасност", обяснява д-р Кабакчиева.

Освен това ако фокусът се поставя само върху ромите, това може да накара останалата част от обществото да пренебрегне мерките що се отнася до хората не от ромски произход. "Вместо вниманието да се насочва към предпазване от всички хора, защото всеки потенциално може да бъде вирусоносител, те ще се предпазват от едни, а ще бъдат по-безотговорни в другите си контакти. Тази стратегия води най-лесно до разпространението на епидемията, защото вниманието към инфекцията рязко спада", посочва тя.

9 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    boian.ikonomov avatar :-(
    jgold
    • - 15
    • + 4

    Блокирането на ромските квартали на София си е расизъм, скрит зад благовидното оправдание, за неразпространение на епидемията.
    Срам! В Ервопа в 21-ви век.

    Нередност?
  • 2
    evpetra avatar :-|
    evpetra
    • - 7
    • + 4

    До коментар [#1] от "jgold":

    Така е. Ако направят масово тестване в Люлин например, и той ще бъде блокиран. Тестове не се правят, за да не стане ясно колко много са заразените. Както се вижда, правят се избирателно и дискриминационно.

    Нередност?
  • 3
    kgk avatar :-|
    Джелсомино
    • - 1
    • + 9

    До коментар [#1] от "jgold":

    Аз пък, след като изчетох как става заразяването и какви мерки са полезни в борбата с вируса, стигнах до извода, че Ковид-19 ще излезе голям расист. От всички етноси у нас един ще пострада най-много, заради начина си на живот.

    Нередност?
  • 4
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 2
    • + 8

    До коментар [#1] от "jgold":

    Ясно ми е кой взема решенията в държавата, но не съм сигурен кой ще носи отговорността за тях. А тя все се размива в някакви колективни щабове, съвети и т.н.

    Циганските гета не само в София, но и във Видин, Сливен, Лом, Ст.Загора, Берковица, Меден рудник - където се сетите в страната - са пълни с доскорошни гастърбайтъри от Европа, които никой за нищо не е проверявал при пристигането им на летището, освен че са им взели някакви криво-ляво попълнени декларации, които в кашони стоят някъде девствени откъм прочит...Същото е и в турските села по Делиормана и Чеча.

    На зелените граници дори декларации не са искали - просто: буйрунус!

    И съвсем скоро предстои да стане ясно, че вожда са го хвалели "от Сингапур до Лондон", просто защото в БГ са отчитани като заразени само тия, които са почукали на вратата на болница. Затова и т.н. щаб така истерично се противеше на тестването. Просто защото е много ясно, че ако почнем да се търсим - ще се намерим. И затова просто не се търсим...

    Броят на заразените започна да се увеличава скокообразно със започването на тестуването. Което означава само едно - просто досега са ни заблуждавали за състоянието и ни карат да си стоим вкъщи с ужасии:
    -директорът на Александровска се изцепи, че имал само 200 чували за трупове... Пич, да си видял някой в БГ да слага трупове в чували? Премного Холивуд!
    -премиерът пък направи от ледените пързалки морги. Като си знае кой му е министър на здравеопазването, дали да не започне овреме да строи нови?

    Ако подържат още седмица циганите затворени в гетата, след тия от края на ХІХ в ще видим първите гладни бунтове в гербаджийска БГ.
    Как беше? Гарантирано от Герб?...



    Нередност?
  • 5
    bsj01655282 avatar :-|
    bsj01655282
    • - 1
    • + 4

    Поради масовото неспазване на ограниченията и големия брой завърнали се гастарбайтери, всички цигански квартали и села в страната да се запечатат незабавно до провеждането на тестове, които ще определят в кои от тях има огнища и в кои не. Същото да се случи и в населените места с повече на брой заразени.

    Нередност?
  • 6
    drakon avatar :-|
    Vassil Stoychev
    • + 3


    До коментар [#] от "
    jgold
    ":

    Смешник , с циганите сме от една раса, какъв расизъм ?! А дали блокадата е дискриминация е интересният въпрос ? Не е, щом се прави на базата на брой заболели и за общото благо на всички етноси.
    То по тая логика, мерките в Китай и Гърция да не се излиза никъде освен за храна по един от семейство са си чист садизъм.

    Нередност?
  • 7
    selenasina avatar :-|
    ira tane
    • + 1

    "...Когато се спазват баналните мерки като носене на маска и дистанцията от метър и половина между хората - обичайните мерки за всички работни места, не би трябвало да има опасност", обяснява д-р Кабакчиева...."

    О, така ли било????? Защо тогава ни държите в специален режим и лишени от елементарни права!?

    Нередност?
  • 8
    selenasina avatar :-|
    ira tane
    • - 4
    • + 1





    До коментар [#] от "
    jgold
    ":
    Расизмът е отношение насочено към човешки същества. А в гетата няма такива...

    Нередност?
  • 9
    svetlozar_savov avatar :-|
    SS
    • - 2

    XM42 - най доброто средство за дезинфекция ...

    Нередност?
Нов коментар