🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Здравната каса на съд за болезнени и скъпи изследвания

Става въпрос за връщането на биопсиите на черен дроб, които вече са отречени в цял свят като начин за диагностика на хепатит C

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Пациентската организация сдружение "ХепАктив" дава на съд новите изисквания на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за отпускане на хапчета за лечение на хепатит С. Причината е, че те предвиждат процедури, които са едновременно болезнени, скъпи и не се прилагат от поне четири години в останалите държави по света.

Въпреки възраженията на пациентите и множество лекари здравната каса върна от началото на този месец действалите до началото на тази година изисквания пациентите да пролежават в болница и да им бъде правена болезнена процедура по биопсия (вземане на парченце от черния дроб), за да получат достъп до лечение. Освен че е тежка и болезнена, тази процедура струва на здравната каса 1700 лева, а от указанията е задраскана възможността лечение да се назначава срещу кръвни изследвания за 10 лв.

Пациентите са се обърнали не само към съда, но и към здравния министър, здравната каса, офиса на Световната здравна организация и Българския лекарски съюз с молба да бъде назначена проверка по спорните изисквания за лечение.

В България 80 хил. души боледуват от хепатит С. Заболяването протича безсимптомно и нанася тежки поражения на черния дроб. Хепатит С е едно от заболяванията, които могат напълно да се излекуват за два-три месеца с хапчета, които се приемат у дома. Световната здравна организация си е поставила за цел заболяването да бъде елиминирано в глобален план до 2030 г. Вместо да създаде условия за откриване и лечение на тези пациенти, в България броят на лекуваните спада всяка година - 828 души са били на терапия през миналата година, а от началото на тази година - само 288. "Принос" към печалната статистика имат и критериите на здравната каса за отпускане на лечение.

Как се открива хепатит С?

За това има три начина. Първият е чрез изследване на кръвта - той струва 10 лева и потвърждава, че пациентът има хепатит.

Другата възможност, която беше въведена след съдебни дела срещу НЗОК от пациентските организации и съществува едва от октомври миналата година, е изследване чрез еластограф. Това представлява неболезнено ехографско изследване на черния дроб, чрез което се потвърждава степента на увреда вследствие хепатит С.

Здравната каса, обаче не признава всички изследвания с еластограф, а държи те да са направени с точно определена апаратура от няколко марки на стойност 100 хил. евро. Болниците, които нямат средства да купят апаратурата, остават само с една възможност за предписване на лечение - чернодробна биопсия на всеки болен пациент. Това е болезнена и рискова процедура, която не се препоръчва от световните гастроентерологични дружества от поне четири години. Тя изисква пролежаване в болница и се заплаща от НЗОК на стойност 1700 лв. През последните две години общо 90% от лекуваните от хепатит С са получили терапия след биопсия, а НЗОК е платила за това общо 2.5 млн. лв.

С новите изисквания, които влизат в сила от 15 август, НЗОК премахва въведените през декември кръвни изследвания за 10 лв. и оставя непроменени изискванията за апаратурата за еластография и биопсиите. Това е станало с писмо от група лекари, която не е публично известна. Председателят на гастроентерологичното дружество и неговите колеги не са били уведомени, защото не са съгласни с връщането на старите изисквания.

Пролежаването в болница на практика лишава големи групи пациенти от лечение - заради страха от биопсия, заради липсата на средства да пътуват до голям град, заради ограниченията за лечение, например при затворниците, за които се изисква специална охрана, ако лежат в болница и др.

Преди повече от една година здравното министерство съгласува с всички национална антихепатитна програма, но тя все още не е нито публикувана, нито финансирана в нарушение на споразумението между МЗ и СЗО. Именно в тази програма е предвидено масово изследване за хепатит на всички на възраст над 18 години, което държавата да плаща.

Какво смятат пациентите

''Ставащото в България през последните четири години по отношение на лечението на хроничния хепатит С е абсолютно нелогично и в разрез със световното движение за елиминацията му до 2030 г. Ние сме единствената държава в ЕС, която вместо с всяка изминала година да облекчава процедурата за лечение, упорито продължава да защитава и видоизменя изискванията, които очевидно обслужват всички други интереси, но не и тези на пациентите. Освен разходите от 2.5 млн. лв. за биопсии, към сумата, похарчена от здравната каса, можем да добавим разходите за хоспитализация за извършване на кръвни изследвания, които в една европейска държава би следвало да се извършват амбулаторно - тоест без хоспитализация, спестявайки време на пациента и публични средства на обществото", коментира Силвана Лесидренска, председател на сдружение "ХепАктив".

Тя допълва, че големият въпрос е защо тези средства не се пренасочват към извършване на профилактични изследвания за хепатит С например, каквито към момента липсват, вместо да изтичат по клинични пътеки.

Адвокат Елмира Исмаил, която води поредното дело на пациентите срещу дискриминационните изисквания за започване на лечение, коментира, че с тях НЗОК поставя в пряка и непосредствена опасност живота и здравето на българските граждани по време на епидемия с COVID-19, тъй като изисква пациентите да бъдат изследвани в болнични условия за отпускане на лечение, което не бе така до приемането на промяната.

"Същевременно НЗОК отново насърчава извършването на биопсия за оценка състоянието на черния дроб - процедура, налагаща пореден болничен престой, болезнена за пациента и скъпа за данъкоплатеца - на стойност 1700 лв. по клинична пътека, като елиминира наличната до този момент достъпна и евтина алтернатива от два кръвни биомаркера - лабораторно изследване на цена от 10 лв. Това поведение е в разрез с всякакви медицински стандарти и финансова логика. Доколкото то е нетърпимо за пациентите и извършено в грубо противоречие със закона, от името на сдружение "ХепAктив" съм обжалвала новоприетите изисквания пред ВАС с жалба, към която ще могат да се присъединяват всички заинтересовани лица след образуване на делото", казва адвокат Исмаил.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    alien04 avatar :-|
    alien04
    • + 7

    Похвално за активните граждани и срам за големите "експерти" в администрацията, които вместо да оптимизират разходването на и без това малкото пари в здравната каса, създават още и още "дупки" за нейното източване!

    Нередност?
Нов коментар