Поръчката за обновяването на банята в "Овча купел" беше прекратена

Институтът за културно наследство е преценил, че проектът не е съобразен с историческата стойност на сградата

В сградата в "Овча купел" избухна пожар през 2017 г.
В сградата в "Овча купел" избухна пожар през 2017 г.
В сградата в "Овча купел" избухна пожар през 2017 г.    ©  Регионален исторически музей
В сградата в "Овча купел" избухна пожар през 2017 г.    ©  Регионален исторически музей
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Обществената поръчка за проектирането и реконструкцията на минералната баня в "Овча купел" на стойност 2.74 млн. лв. без ДДС е била прекратена заради недомислици в процедурата. Тъкмо след отварянето на ценовите оферти и преди обявяването на изпълнителя Националният институт за недвижимо културно наследство (НИНКН) е изпратил становище до общината, че проектът не е съобразен с историческата стойност на сградата.

Освен това режимът на опазване на културното наследство не допуска промени във функцията на обекта. А проектът предвиждаше банята да се превърне в рекреативен и иновативен център, където да се провеждат и интердисциплинарни изследвания и практики в интегрирани екипи.

Има баня, няма баня

Тъй като участниците са задължени да се придържат към обявения от общината идеен проект, подадените оферти се оказват в нарушение на посочените от НИНКН аргументи и затова е необходимо да се направят основни промени в условията на поръчката. Защо това не е било направено преди стартирането на сегашната процедура така и не става ясно.

Любопитният момент е дали след налагащите се промени проектът въобще ще може да се реализира. Финансирането му е осигурено през 2018 г. от програмата "Наука и образование за интелигентен растеж", а ремонтът на банята е част от по-голям проект за център за върхови постижения, който да свърже чрез обща дейност банята, бившия ресторант "Яйцето" в СУ "Св. Климент Охридски" и стара сграда на Софийския университет на ул. "Гурко".

Планираните функции към центъра за върхови постижения в банята обаче включват проблемните според НИНКН решения. Друг проблем е, че в заданието не е приложена геодезична снимка на сградата и подробна конструктивна експертиза. Не са означени и зоните за нова намеса, нито са посочени автентичните елементи на сградата.

Какво се предвиждаше, какво стана

Ремонтът на банята в "Овча купел" трябваше да я трансформира в инoвaтивeн рекреативен цeнтъp с различни възмoжнocти за терапии с минepaлнa вoдa. Идейният проект предвиждаше в сутерена да има пoмeщeния зa coлнa тepaпия, билкова cayнa, руска cayнa, финска cayнa, аромаcayнa, криосауна и дp.

На първия етаж пък общината искаше музикална и визуална зaлa, такава зa VR дeмoнcтpaции c интерактивни екрани, както и помещения за зaceдaния и конференции. В подпокривния eтaж пък трябваше да има изследователски лaбopaтopии - "Coциaлни инoвaции, рекреативен xюмън дизaйн и нишoв тypизъм" и "Aнaлиз, дигитaлизaция и pecтaвpaция нa ayдиo-визyaлнo нacлeдcтвo".

Състоянието на сградата се влошава с всяка измината година, а прекратяването на поръчката ще забави още повече обновяването, въпреки че кметът на София Йорданка Фандъкова многократно е казвала колко е важно общината да се погрижи за минералните си извори и се хвалеше именно с проекта в "Овча купел".

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    dqm31657283 avatar :-|
    dqm31657283
    • + 1

    Е за всички беше ясно че резултата ще е тоя.
    Даже не я дочетох статията....
    Толкова е тъжно всичко
    Чакай да си помисля дали съм бесен....
    Мдаа БЕСЕН СЪМ !!! И напълно отчаян 😪

    Нередност?
  • 2
    proizvoditel avatar :-|
    proizvoditel
    • + 3

    А каква ли е истинската причина за прекратяване на поръчката. Аз подозирам, че в София, както от няколко години Красимир Узунов във Варна, ще се появят все повече затворени комплески на бандитите, които се захранвасти отопляват освен от днешните монополисти от ВиК и Топлофикация, но и от бандитски монополисти, които предлагат минерална вода за отопление и и по чешмите в апартаментите. Естествено, че всеки би искал подобна екстра, но водата е малко и затова се ползва от всички. Когато мутрите я вземат за свободна консумация няма да остане.

    Нередност?
Нов коментар