София планира да съкрати бюджета за 2020 г. с 23.4 млн. лв. заради кризата

Кметът Йорданка Фандъкова предлага отпадане на някои ремонти и дейности заради по-малкото приходи от данъци и такси

Поне още една актуализация на бюджета ще се наложи до края на годината
Поне още една актуализация на бюджета ще се наложи до края на годината
Поне още една актуализация на бюджета ще се наложи до края на годината    ©  Георги Кожухаров
Поне още една актуализация на бюджета ще се наложи до края на годината    ©  Георги Кожухаров
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Спад в приходите от данъци и такси очаква София за тази година заради извънредното положение. По тази причина кметът Йорданка Фандъкова предлага актуализация на бюджета на Столичната община, като корекцията ще бъде с 23.4 млн. лв. надолу. Ще се свие инвестиционната програма, като се спрат няколко ремонта и се ограничи озеленяването.

Към предложението на кмета за корекции в бюджета ще бъдат добавени и идеи от групата на "Патриоти за София", а от "Демократична България" също заявиха, че ще внесат свои предложения.

Прогнозите обаче са, че спадът в приходите ще продължи и ще се наложат още актуализации на бюджета.

По-малко събрани данъци

Общината прогнозира 12.1 млн. лв. намаление на данъчните приходи - с 8 млн. лв. ще намалят тези от данъка върху сделките с имоти и с 3.5 млн. лв. от данъка върху превозните средства. Тези два данъка всъщност бяха увеличени за гражданите в началото на тази година с уговорката, че допълнително събраните средства от тях ще отидат за довеждащия транспорт (18 млн. лв.) и за осъществяване на дългоочакваната децентрализация, за да може районните кметове да получат половината от събраните от данъци 26 млн. лв. за подобряване на инфраструктурата в кварталите. Сега обаче не е сигурно дали ще е възможно тези обещания да се осъществят.

Общинският съветник от БСП Иван Таков обаче заяви, че това противоречи с един от приоритетите на София, посочени от кмета в началото на новия ѝ мандат. "Кой решава кое е приоритетно? Изумен съм как в последния момент решаваме толкова важни неща. С настоящото предложение отнемате 7 млн. лв., а това беше едно от първите обещания на кмета - активно навлизане в кварталите", коментира той. И добави, че е трябвало предложението за актуализация да бъде направено в сътрудничество със съветници от всички партии.

Според Владислав Панев, който е общински съветник от "Демократична България" и съпредседател на "Зелено движение", пък предложенията са твърде оптимистични, защото се очаква по-голямо намаление по някои пера. "Не виждам как от сделките с имоти и данък МПС ще постигнем предвидените приходи дори след актуализацията. Намаление на туристическата такса също ще бъде много по-голямо, защото туристическите обекти не работят в момента, а и не е ясно дори и след края на извънредното положение ще се възстановят в нужния размер", смята той. Друг пример е данъка върху дивидентите, който също едва ли ще достигне прогнозираната сума от 3.5 млн. лв.

Зам-кметът по финансите и здравеопазването Дончо Барбалов отговори, че през есента се очаква още една актуализация на бюджета, когато всичко е по-ясно. "Ще видим как ще се възобновят туристически обекти, за да се предложи допълнителна актуализация, но трябва да имаме предвид, че това не е голямо перо. Голямо перо е например данъка за възмездно придобиване на имоти, при който годината тръгна много добре - събрахме дори повече средства за месец март в сравнение с този период миналата година. Но след като мине полугодието, ще се правят прогнози с по-голяма точност", заяви той.

Надолу падат и средствата от такси и други приходи с 11.3 млн. лв., като спадът е най-съществен при таксите за детски градини и ясли. По-малко са постъпилите средства от такса "битови отпадъци" и тротоарно право.

Какво се отменя

За следващата година остават ремонтите на транспортния тунел на НДК, реконструкцията на бул. "Генерал Скобелев", рехабилитацията на ул. "Народно хоро" в район "Овча купел" и Чепинско шосе. Общо намалението на средствата в инвестиционната програма е 13.3 млн. лв. Беше планирано да отпадне и ремонтът на ул. "Николай Коперник", но след като се разбрало, че обществената поръчка е в напреднала фаза, кметът е предложила ремонт все пак да има. Така сумата от 900 хил. лв. ще бъде компенсирана с неизпълнението на предвиденото разчистване на електрически кабели и управление на дейностите за отпадъци в район "Връбница", обяви Барбалов. Отлагат се и текущите ремонти за 7 млн. лв.

Разходи на обща стойност 5.3 млн. лв. общината спестява от издръжката на детски градини и дирекция "Зелени системи". От озеленяване ще бъдат спестени близо 2 млн. лв. Отлага се възстановяването на западния вход откъм жк "Люлин" на "Западен парк" на стойност 500 хил. лв., както и обновяването на парк "Заимов" и градината "Свети Георги". Няма да се изгражда и планирания център за биомаса, който струва 700 хил. лв. Отменя се и реконстукцията на банята в Горна баня.

Все още няма коментари
Нов коментар