🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Управляващите: Ваучери за стотици милиони за бг почивка и безплатни плажни чадъри

В заведенията масите на открито ще са само на 1.5 метра разстояние

Вчера в проект на закон бе заложена опцията държавата да не събира такса от концесионер или наемател на плаж. Но текстът не задължава стопаните да не събират такса за шезлонг и чадър
Вчера в проект на закон бе заложена опцията държавата да не събира такса от концесионер или наемател на плаж. Но текстът не задължава стопаните да не събират такса за шезлонг и чадър
Вчера в проект на закон бе заложена опцията държавата да не събира такса от концесионер или наемател на плаж. Но текстът не задължава стопаните да не събират такса за шезлонг и чадър    ©  Юлия Лазарова
Вчера в проект на закон бе заложена опцията държавата да не събира такса от концесионер или наемател на плаж. Но текстът не задължава стопаните да не събират такса за шезлонг и чадър    ©  Юлия Лазарова

Бюджетът да плати ваучери за почивки в България за около 3 млн. работещи с платени осигуровки, безплатни шезлонги и чадъри по плажовете за сметка на концесионните и наемни такси, както и по-близки маси в откритите части на заведенията. Това са трите основни пункта, по които е постигнато съгласие в управляващата коалиция за подпомагане на туризма, обявиха на съвместна пресконференция вицепремиерите Томислав Дончев и Красимир Каракачанов, както и лидерът на НФСБ Валери Симеонов. По време на изложението си Дончев обяви, че "темата не е дали да се оказва подкрепа за бизнеса, а как".

Много от детайлите предстои да се изяснят в следващите дни, включително и общият бюджет, който ще бъде отпуснат за субсидиране на мерките. Но планът е те да бъдат изцяло задействани още със старта на туристическия сезон, който според различните сценарии е възможен от средата на юни или началото на юли.

При средния вариант разходът за ваучери от бюджета би бил от порядъка на половин милиард лева. Той, естествено още не е планиран, а и без него държавните финанси са разчетени на минус за годината, т.е. ще се теглят многомилионни заеми, за да се покрие дефицитът. Така излиза, че данъкоплатците ще ползват сума за ваучер, който по-късно на практика ще покрият през данъците си. А сумите ще се раздават широко и трудно ще се контролират, така че изкушението заведения и хотели само да отчитат консумация ще е голямо.

Засега другата най-спорна идея на по-малкия коалиционен партньор "Обединени патриоти" за намаляване на ДДС за ресторантите не среща подкрепата на ГЕРБ.

А иначе безспорно туризмът е много силно ударен от COVID-кризата. До тук обаче мерките за сектора не звучат дообмислени и ефективни.

Ваучери за поне четвърт милиард

Идеята за въвеждане на ваучери за туризъм в България, по която имаше предложения в последните седмици от по-малките коалиционни партньори ВМРО и НФСБ, както и от Министерството на туризма, ще бъде приложена, и то в сравнително широк формат. Управляващата коалиция е постигнала съгласие те да бъдат въведени още в първия момент, в който туристическият сектор е възможно да заработи. Ваучерите ще бъдат дават на хора, които са плащали осигуровките си и нямат задължения към държавата, обяви лидерът на НФСБ Валери Симеонов, от чиито думи стана ясно и че ще има ваучери за децата в училищна възраст за зелени училища и ученически екскурзии. Това значи минимум за половината население, тъй като само осигурените са около 3.2 млн.

Безплатният бонус ще може да се ползва във всякакъв вид места за настаняване - хотели, мотели, къщи за гости и др., както и в заведения и туристически агенции. Спорно на този етап изглеждат детайлите за каква сума ще е ваучера, колко ще е валиден, в кои обекти ще могат да се ползват, кои точно българи ще ги получават. "Например какво правим с гражданите с високи доходи, които могат да си позволят почивка", обяви Томислав Дончев.

Засега в предварителните предложения идеята за ваучерите на "Обединени патриоти" включва на практика възможността те да се раздават на активното население, пенсионерите и децата в ученическа възраст и да бъдат на стойност 50, 100 и 210 лв. Изчисленията са необходимата субсидия за това да е между 250 и над 600 млн. лв. в различните варианти.

Леки колебания

От "Обединените патриоти" казаха, че въпросът с ваучерите за туристическите услуги ще се решава до края на месец май. Предстои да се изчисти въпросът дали те да са всички граждани или за определени групи, както и дали някой, който е подпомаган по друга програма също да има право на ваучер. Засега не е ясно и каква сума ще бъде отпусната за мярката. По време на обсъждането на темата в коалиционния съвет принципната си подкрепа за подпомагането на туризма чрез ваучери дал премиерът Бойко Борисов, въпреки резервите на финансовия министър Владислав Горанов, който и по време на разговорите заявил, че е против тази мярка.

На съвета не е обсъждана и още една идея на патриотите - тази за субсидирането на чартърните полети за туристи, както и предложението им за отпадане на визите за руски туристи.

Масите по-близичко

Управляващата коалиция е постигнала съгласие и за промени в изискванията за санитарни мерки при заведенията, които според заповед на здравния министър Кирил Ананиев от последните дни могат да отворят летни градини и тераси. Те ще могат да разполагат отделните маси на разстояние 1.5 метра, а не 2.5 метра, каквото е изискването в момента и което доведе до недоволство в самия бранш, който обяви, че няма да има икономически смисъл да работи.

Друго облекчение ще е свързано с изискванията към санитарното облекло на персонала - те ще могат да носят и предпазни шлемове освен маски за лице, каквито прилагат и част от магазините, стана ясно от думите на Валери Симеонов. Измененията в заповедта на здравния министър вече бяха обявени (виж прикачения файл) и включват и изискване разстоянието на чадърите на басейните да бъде поне 5 метра вместо досегашните 4.

Безплатни чадъри и шезлонги през лято 2020

Валери Симеонов обяви и че управляващите партии са постигнали пълно съгласие всички чадъри и шезлонги по плажовете това лято да бъдат безплатни. Това ще е за сметка на концесионните и наемни такси, които държавата събира от стопаните им.

Друго взето решение е през това лято да се позволи строителството в курортите да продължи до 15 юни вместо 15 май, каквото е настоящото правило, целящо да няма шум и неудобства за почиващите. "Няма туризъм и няма смисъл да се ограничава строителството и възможността за реализиране на работни места и икономическа дейност", каза Симеонов.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    chichka avatar :-|
    chichka
    • + 7

    ББойко е решил да надмине Масларова в наливане на държавни пари в мутрохотелите!

    Нередност?
  • 2
    baj_ganyo avatar :-?
    Бай Ганьо
    • + 3

    Май много искате Слави за премиер след този тотален погром дето се случва в момента? Аз не искам, но ако няма как иначе...

    Нередност?
  • 3
    chris_vicom avatar :-|
    White Rhino
    • + 6

    Откъде накъде с моите пари ще раздават ваучери и безплатни шезлонги и чадъри! С моите пари искам да ми оправят пътищата дето си троша колата и за които съм платил винетка, данъци и акцизи върху горивата!
    Който е луд да ходи и да боледува от чревни вируси по черноморието да го прави за своя сметка!
    Главен прокурор няма ли да разследва лобистките попълзновения на Ангелкова и Симеонов!

    Нередност?
  • 4
    odysey avatar :-(
    тракиец
    • + 2

    Безсрамно наляти пари в джобовете на мутрохотелиери и мутроконцесионери... ( те тези думи не могат да ги кажат, камо ли да ги напишат ! ) ... що ли се хабим на Гергьовден , като знаем, че няма надежда... дано децата живеят по-нормален живот .... в чужбина.
    Това беше коментар-размисъл, нова жанрова форма🤦‍♂️

    Нередност?
Нов коментар