🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Борисов направи огромен ДДС подарък на ресторанти и барове

Премиерът отстъпи за 9% ставка след заплахите от протести и така отваря вратата за лавина искания за по-нисък данък

Промените в наредба Н-18 бяха наложени заради съмненията, че заведения крият обороти. Сега, след искане на сектора, новите правила се отлагат за март догодина
Промените в наредба Н-18 бяха наложени заради съмненията, че заведения крият обороти. Сега, след искане на сектора, новите правила се отлагат за март догодина
Промените в наредба Н-18 бяха наложени заради съмненията, че заведения крият обороти. Сега, след искане на сектора, новите правила се отлагат за март догодина    ©  Цветелина Белутова
Промените в наредба Н-18 бяха наложени заради съмненията, че заведения крият обороти. Сега, след искане на сектора, новите правила се отлагат за март догодина    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Изненадващо премиерът Бойко Борисов отстъпи пред исканията на ресторантьорския бранш и им обеща да намали ДДС за заведения и барове на 9%. Новината дойде след среща на Борисов с представители на браншовите организации в страната. Мярката, която според прессъобщение на правителствената пресслужба е наречена "политически риск" от премиера Бойко Борисов, цели да изравни данъка за заведенията с този за хотелското настаняване, който и в момента е 9%. По-късно през деня от думите на премиера стана ясно, че финансовият министър Владислав Горанов и председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова са против мярката, но решението е политическо.

Така под натиск от патриотите, след заплаха от протест от сектора, премиерът решава да направи подарък на заведенията, рискувайки трус в бюджета и награждавайки един от най-сивите сектори.

Като малка компенсация и оправдание освен за барове и ресторанти, ставка от 9% ДДС ще има и за книгите. Последното беше идея, която преди време лансира депутата от ДПС Делян Пеевски по време на едно от редките си посещения в парламента.Сега Борисов я представи като мярка на ГЕРБ, която се обмисля от много време и ще струва малко - около 12-13 млн. лв. на бюджета годишно.

Хронология на бакшиша

Ниската ставка ще влезе в сила още през тази година като ще се наблюдава дали секторът се изсветлява и на тази база ще се прецени дали по-ниския ДДС за заведенията да остане и през 2021 г. В първоначалния вариант на прессъобщението беше поставен срок 1 януари 2021 г. В коригираната версия такъв липсва, тъй като Валери Симеонов настоява да е още от юни, за да не фалирали. "Намеренията на ГЕРБ за промяната на ДДС за туризма и ресторантьорството на 9% е наше предложение от 27 април и се радвам, че се приема.", каза за "Капитал" Валери Симеонов като уточни, че все още не е запознат с предложението, което до края на деня трябва да бъде внесено в парламента. Симеонов допълни, че "Обединени патриоти" водят разговори с ГЕРБ намаляването на ДДС в туризма да стане факт от началото на юни. "Тази мярка трябва да започне да действа отсега, защото какво ще спасяваме догодина, когато всичко ще е фалирало.", каза Симеонов. Подобно предложение за намаляване на ДДС за ресторантьорски услуги от първи юни внесоха в парламента и от ВМРО преди две седмици.

Борисов по-късно на пресконференция обясни, че законовите текстове ще са готови утре, но принципно ниското ДДС ще влезе "веднага", т.е. вероятно от края на май или началото на юни.

В крачка беше поправена и още една информация - че намалението ще обхване и "храни от първа необходимост". Впоследствие стана ясно, че то се предвижда само за заведения за обществено хранене и развлекателния сектор, категоризирани по Закона за туризма. Така управляващите ще трябва да аргументират пред публиката и защо млякото и хлябът от магазина ще продължат да се облагат с 20%, докато уискито в бара - с 9%.

Направената от премиера отстъпка сега отваря вратата и за лавина от искания за преференциален данък за други стоки - лекарства, храни т.н. В същото време ДДС е най-големият приходоизточник в бюджета и всяко намаление на ставката при равни други условия означава, че правителството ще трябва или да свие някои свои разходи, или да вдигне други данъци.

Ресторантьорите влязоха в преговорите с настояване за 5% ДДС за настоящата година и 9% от следващата нататък. Освен това и опозицията от БСП вече има внесени предложения за понижена ДДС ставка върху храни и лекарства. Така въпреки уверенията на премиера, че се прави изключение за ресторантьорите, тъй като дейността им беше забранена през извънредното положение, вероятно ще завалят искания и от други браншове.

Премиерът и ресторантьорите са договорили и други мерки: отлагане на действието на изискванията по Наредба Н-18 до март следващата година, както и изготвяне на антикризисен план, включващ предоставяне на кредити и грантове от Българската банка за развитие. Очаква се да се създаде и механизъм, по който заведенията ще могат да организират събития в летните си градини като лични празници и др.

Реално промените в наредбата за касовите апарати бяха точно заради съмненията, че заведения укриват обороти и не плащат данъци. Сега правилата се отлагат с почти година, но се прави реверанс с ДДС.

ДДС изключение

В момента ДДС за всички сектори в България е 20%, като има диференцирана ставка единствено за хотелиерството, където този данък е 9%. Във вторник стана ясно обаче, че това изключение ще бъде разширено и ще обхваща ресторанти, барове и други заведения.

"Правим изключение за вас, защото с наша заповед е затворен секторът, образно казано. И така е в цял свят. Това може пък да е една мярка, която впоследствие да даде добри резултати и да бъде трайна. Всичко е в нашите ръце", е съобщил премиерът Бойко Борисов на срещата, цитиран от правителствения пресцентър. Той е казал още, че "с така обсъдените промени с понижения ДДС означава, че оборотите и дейността на ресторантите и хотелите трябва да са 100% на светло", както и че финансовият министър Владислав Горанов бил много против, но "трябвало да бъде опроверган" в края на година с повече приходи в бюджета.

Пред "Капитал" социалният министър Деница Сачева (която е присъствала на срещата) обясни, че браншът е поел два ангажимента: да докажат по-висока събираемост и да се повишат осигурителните доходи в сектора, което е и стъпка към изсветляване на сектора, включително и по отношение на условията на труд.

Това също потвърждава тезата, че заведенията са сред най-неизрядните платци на данъци и осигуровки през последните години.

Новият по-нисък ДДС идва, след като организациите на заведенията настояваха за незабавно понижаване на ставката за тях на 5% и заплашваха с протести. Идеята за диференцирана ставка се подкрепя и от по-малкия коалиционен партньор - "Обединени патриоти", които дори внесоха свои законопроекти, предвиждащи данък от 5 и 9 на сто.

Само преди дни обаче вицепремиерът Томислав Дончев обяви, че данъци няма да бъдат намалявани, защото това не е заложено в програмата за управление на коалицията. Владислав Горанов също често в последните месеци изтъкваше, че ДДС е данък, плащан от потребителите, и няма да преговаря с фирми, искащи разсрочване и отстъпки по тази линия. Очевидно сега ГЕРБ в лицето на премиера е променило позицията си.

Втората промяна, която касае ресора на финансовия министър, е ново отлагане на новите изисквания в наредба Н-18, която сега се предвижда да влезе от март следващата година. За нейното спиране през тази година още преди месец се обявиха както ресторантьорите, така и големите туристически сдружения.

Финансово подпомагане на сектора

На срещата с премиера Борисов ресторантьорите са договорили да бъде изготвен и антикризисен план за туризма, включващ кредити и грантове от банката за развитие "с участието на експерти от сектор "Туризъм". Заведенията настояват да бъде премахнато и условието при кандидатстване по схемата 60/40 за подпомагане на заетостта в кризата фирмата да не дължат никакви данъци, като идеята е била обсъдена при премиера.

Деница Сачева обясни пред "Капитал", че модел 60/0 е невъзможен. Но ако дадено дружество има декларирани данъчни задължения за 2020 и осигурителни плащания, но няма възможност да ги изплати, това няма да е пречка при кандидатстване за мярката.

В други формати се обсъждат и варианти тази мярка да бъде 80 на 20 за фирмите от туристическия сектор, както и да включва заетост на сезонни работници, съобщиха източници на "Капитал". Крайно решение обаче все още няма.

По неофициална информация се очаква да бъде създаден и механизъм, по който заведенията ще могат да провеждат и събития на открито като сватби, лични празници и други, след като от седмица им е позволено да отворят летните си градини и тераси. В момента те могат да приемат клиенти, като масите трябва да бъдат на разстояние минимум 1.5 метра и за максимум четирима души. Друго изискване е да се осигурява периодична дезинфекция на маси и пространства, а персоналът да носи предпазни маски и шлемове.

10 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    realismisthename avatar :-|
    realismisthename
    • - 8
    • + 3

    интересна част от статията: “Така управляващите ще трябва да аргументират пред публиката и защо млякото и хлябът от магазина ще продължат да се облагат с 20%, докато уискито в бара - с 9%.”
    Вместо да се похвали добрата посока - облекчения за работещите на светло - се наслага един негативизъм...

    Защо се пропуска, че ако идеш на проститутка в Банско - ддс не плащаш за нея, а в хотела само 7%; а бедните баби дават 20% ддс за хляб и лекарства всеки ден.
    Или който поръчва статията е в туриЗъма, който пак трябва да му спасяваме сезона?

    Нередност?
  • 2
    val1320 avatar :-|
    val1320
    • + 10

    Задача по аритметика за 3-ти клас:Колко трябва да бъде надценката в един ресторант (механа,дюнерджийница и пр.).,за да може собственикът винаги да тегли данъчен кредит по ДДС?За задачата да се вземат следните данни:Стоки,храни ,напитки и консумативи купува ДДС 20%, а напитки и храни продава с ДДС 9%.
    Мамини 'убавци и гяволета!

    Нередност?
  • 3
    mickmick avatar :-|
    mickmick
    • - 2
    • + 3

    До коментар [#2] от "val1320":

    Връщането на ДДС става с ревизия. А никой не я обича. От друга страна обаче така може пък баровете и ресторантите да спрат да крият оборот.

    Нередност?
  • 4
    mls02387395 avatar :-|
    mls02387395
    • - 1
    • + 5

    Донякъде има логика в намаляването. Целият сектор е сив, не се плащат осигуровки и тн. Средна заплата в страната ~1350 лева, а в хотелиерството и ресторантьорството ~750, при минимална 610. Дано има ефект.

    Нередност?
  • 5
    peni_nikol.53. avatar :-|
    Peni Nikol
    • - 1
    • + 7

    И защо, не всички хора ходят по барове и ресторанти редовно. А всички деца, възрастни и не до там възрастни ядат хляб, млечни продукти, плодове и зеленчуци.

    Нередност?
  • 6
    aly02306991 avatar :-|
    aly02306991
    • - 1
    • + 9

    Абсалютно нелогичен вход и направен под натиск от бранша. Туризма и ресторантьорствот са едни от сектрорите с най-голям процент укрит приход, осигуровки и всичко което е възможно, не заради малките маржове на пелаба, а просто поради причината, че играчите занимаващи се с това са масово мутри и дребни тарикати възпитани още от малки, че за да забогатееш трябва винаги да мамиш и тарикатееш. Масово заведенията по Витошка не издават касов бон, като и дискотеки, барове, лъскави ресторанти и скъпарски хотели. Шанса да получиш касов бон от малко хотелче или барче е много по голям, просто собствениците са честни хора. Жалкото в случая е, че именно най-укриващите, който де факто държат по големия бизнес ще получат поредната доза облекчение от бюджета, който разбирасе ще бъде покрит от всички нас съвестно плащащи си всичко, а най укриващите пак ще получат подкрепа на гърба на мнозинството българи. Трябва секторите с най-голям принос за обществото да бъдат подкрепен, а не вечно живеещите в сива икономика без особен принос към обществения бюджет. Да не забравяме, че бюджета се формира от вноските на всички внасящи българи не е някакъв субект, всички ние с нашите вноски от заплатите и ддс го пълним, а сега накрая пак ще отиде към неправила посока помоща....

    Нередност?
  • 7
    ironhorse1 avatar :-|
    ironhorse
    • + 6

    Рестьорския бизнес е шампион по укриване на оборот, съответно данъци.
    Всеки средно грамотен, който разбира как работи ДДС, веднага му щраква, че намалението на 9% ддс за ресторанти, а за храните си остава 20%, ще постави ресторантите в перманенто възстановяване на ддс.
    Това ще създаде мощен стимул да се купува храна с ддс, защото ще е на възстановяване на цели 16%.
    Възстановяването ще даде официален повод на данъчните да са нон стоп по ревизии преди възстановяване.
    Тази мярка ще изсветли бизнеса с производство на храни и ресторантски услуги.

    Само да кажа на ресторантьорите, че на по-късен етап ще бъдат сложени в групата за обратно начисляване на ддс, както са бизнесите с отпадъци и зърнарите.
    Всеки бизнес, който е естествен край на процес, т.е просава на крайни клиенти, трябва да е с по-ниска ставка на ддс.

    Нередност?
  • 8
    cinik avatar :-|
    cinik
    • + 6

    С ядене и сране към държавен възход!

    Нередност?
  • 9
    cobourga avatar :-|
    cobourga
    • + 3

    ПАНДЕМИЯ, ХАОС и СКУБАНЕ ! За мафията - ниско ДДС, а за народа - високо !!! Защото лекарствата и основните храни остават с 20% ДДС !!! БОЙКО БОРИСОВ пак се опитва да преметне електората. Нищо не е случайно !!! Туристическата мафия е привилегирована и ще печели дори в период на пандемия и нещастие ! Но НАЙ-МНОГО ще спечелят НОЩНИТЕ КЛУБОВЕ, БАРОВЕТЕ и ЧАЛГАДЖИЙНИЦИТЕ, където НЯМА КОНТРОЛ, където се лее НЕЗАКОНЕН АЛКОХОЛ, продава се ДРОГА и се върти проституция. ТЕ ще спечелят ПАК !!! Обикновените хора по ресторанти и барове НЕ ХОДЯТ, а бедните в България, които са над 30% от населението, и КНИГИ НЕ КУПУВАТ !!! Книгите са включени за заблуда, уж били духовна храна !!!

    Нередност?
  • 10
    chichka avatar :-|
    chichka

    До коментар [#2] от "val1320":
    +++ Вие единствен поставяте правилно въпроса!
    До коментар [#3] от "mickmick":
    Тея ревизии нали знаеш как стават!!! Гледай само как сега през барове и ресторанти ще мине оборот на стоки по-голям от произведени и внесени в страната! А приказки как ще увеличат заплати и ще изкарат персонала на светло не стават и за детската градина. Внучката ми няма да се върже на тях!
    От цялата галимация ще има перманентно възстановяване на ДДС на кръчмите.
    Преди дни написах, ако ДДС на киселото мляко падне на 9%.... всички транспортни фирми ще карат камионите си по документи с кисело мляко!

    Нередност?
Нов коментар