🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Вечерни новини: Малки хотели и къщи за гости отварят след 13 май, демокрацията в България е в опасност

И още: Световната туристическа индустрия може да загуби над 1 трлн. долара заради коронакризата; Русия е вече пета в света по заболели, Германия възстановява Бундеслигата другата семдица

Правната комисия в парламента прие на първо четене законодателните промени за противоепидемичните мерки, след отпадането на извънредното положение от 13 май
Правната комисия в парламента прие на първо четене законодателните промени за противоепидемичните мерки, след отпадането на извънредното положение от 13 май
Правната комисия в парламента прие на първо четене законодателните промени за противоепидемичните мерки, след отпадането на извънредното положение от 13 май    ©  Цветелина Белутова
Правната комисия в парламента прие на първо четене законодателните промени за противоепидемичните мерки, след отпадането на извънредното положение от 13 май    ©  Цветелина Белутова

Откакто премиерът Борисов обяви, че вече няма да има извънредни брифинги и генерали по телевизора, те рязко се увеличиха. Дори на Гергьовден не мина без повече от час излияние от залата в Министерски съвет, като този път министър-председателят успя да се скара и на македонците, и на левскарите.

Иначе животът лека-полека започва да се възстановява - парламентарната правна комисия прие промените в Закона за здравето, с които някои извънредни мерки ще станат постоянни, въпреки критиките на опозицията; "Фридъм хаус" отбеляза в доклад, че демокрацията в България е в опасност; а Световната организация по туризма към ООН прогнозира, че близо 1.1 млрд. души по света ще спрат да пътуват заради коронакризата и това ще донесе космически загуби на индустрията; но пък в България малките хотели и къщи за гости изглежда ще могат да заработят още от понеделник. А Перник отново бе залят от водни проблеми - този път буквално. Няколко блока в квартал "Калкас" бяха евакуирани сутринта заради скъсана дига на хвостохранилище, собственост на ТЕЦ "Република".

НАЙ-ВАЖНОТО ОТ ДЕНЯ

Правната комисия в парламента прие на първо четене мерките за "извънредна епидемична обстановка"

Правната комисия в парламента прие на първо четене законодателните промени за противоепидемичните мерки, след отпадането на извънредното положение от 13 май. Те ще дават възможност на министъра на здравеопазването да въвежда "извънредна епидемична обстановка" и мерки, свързани с нея. Част от "извънредните" мерки ще останат да важат още два месеца, или до 13 юли. Сред тях са забраната да се налагат запори, възможността за онлайн заседания на държавни и местни органи, намаляване на наемите на обекти държавна и общинска собственост и др. Промените ще бъдат гласувани окончателно във вторник на второ четене в зала.

Freedom House: Демокрацията в България е на най-ниското си ниво за последните 10 г.

В последните десет години нивото на развитие на демокрацията в България следва неотклонен курс надолу и сега достига минимума си. Страната така и не успя да излезе от групата на бившите комунистически държави с полуустановена демокрация и пропада към категорията на хибридните режими между демокрация и авторитаризъм. Това посочва в годишния си доклад за страни в преход американската фондация Freedom House, а този път авторите са избрали и заглавие, което обобщава всичко, случило се в района за 10 години: "Падането на демократичната фасада". Тази година поредното отслабване на демокрацията в България се дължи на два фактора - продължаващото унищожаване на независимостта на медиите и промените на управляващите в изборния закон и финансирането на партиите.

Над 33 млн. американци останаха без работа от началото на пандемията

Още 3.16 млн. души са кандидатствали за помощи за безработни в САЩ за последната седмица, показват данните от статистическото бюро. Така общата бройка на подадени заявления от началото на пандемията вече надхвърлят 33 млн. и макар броят им на седмична база да спада, те продължават да са в рамките на милиони. Според последните налични данни - от март тази година, в страната са работили 155.7 млн. души при ниво на безработица под 4%. Сега очакванията са процентът на безработица да скочи до около 20%.

ОЩЕ ОТ БЪЛГАРИЯ

В четвъртък броят на регистрираните заразени от COVID-19 в България достигна 1829 души към 17 ч. следобед. Това е с 51 повече от същото време ден по-рано, когато случаите бяха 1778, или ръст от 2.87%. Починалите с потвърдена коронавирус инфекция са 84, а оздравелите - 384. Към тази сутрин в страната са направени 52 931 PCR тестове, или 7562 на милион население, съобщи председателят на националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски.

Зоната на карантина в ромския квартал в Ямбол е разширена и вече обхваща 14 улици и два жилищни блока, а полиция и жандармерия следят за реда, съобщава БНР. Увеличаването на обхвата й е в резултат на драстичен скок на заразените и неспазването на ограничителните мерки.

Общо 80 са случаите на коронавирус сред настанените в домове за възрастни хора, плюс 30 души персонал в тези институции, като огромната група заразени е във Видинско - в домовете в село Гара Орешец и в Кула, съобщи главният здравен инспектор Ангел Кунчев. В момента се изследват всички настанени и персоналът на домовете за възрастни, за хора с психични заболявания и на центровете от семеен тип - домуващите в такива заведения са общо над 15 хил. души, уточни той.

Над половината българи (57%) са песимисти за развитието на икономиката в следващата една година, показва проучване на "Тренд", проведено по поръчка на "24 часа" между 1 и 5 май. Една трета от анкетираните очакват завръщането към нормалния начин на живот да отнеме над година, а според 9% това никога няма да стане.

От днес е възобновено платеното паркиране в центъра на София. По данни на общината спирането на синята и зелената зони за периода 16 март - 6 май е струвало над 6 млн. лв. Започва и възстановяването на обичайното разписание на градския транспорт, като от днес с нормална честота ще се движат автобусите, трамваите и тролеите, които преминават през центъра, а от понеделник - останалите автобуси и метрото.

Работещите в танцови, творчески и музикални зали настояват след отмяната на извънредното положение на 13 май да бъде разрешено залите за танцови занимания заработят при стриктно спазване на противоепидемичните мерки. В петиция до премиера, националния оперативен щаб министрите на здравеопазването и на културата те искат спешна среща с властите, като изтъкват, че ситуацията поставя под финансов риск десетки хиляди домакинства, работещи в сферата на културата и изкуството.

И ПО СВЕТА

След дълги колебания управляващите в Полша решиха да отложат президентските избори, които бяха насрочени за 10 май. Нова дата ще бъде обявена възможно най-скоро, а с цел безопасността на поляците изборите ще се проведат по пощата, се казва в съвместно изявление на лидера на управляващата партия "Право и справедливост" Ярослав Качински и Ярослав Говин, председател на "Споразумение", по-малкия партньор в управляващата коалиция.

Русия вече е пета в света по брой заболели, като надмина 177 хил. случая и отчете пореден рекорд в броя на заразените за ден - над 11 хил. Повече от половината заболели и починали са в Москва, но кметът Собянин твърди, че потвърдените случаи се увеличават, защото властите са започнали масово тестване и че числата всъщност се стабилизират. Президентът Путин подкрепи вчера плана на Собянин за постепенно отпускане на мерките. Досега московчани можеха да излизат, само за храна и лекарства.

Сръбският парламент отмени извънредното положение за коронавируса. Страната смята, че е изпълнила всички условия, препоръчани от СЗО. Сърбия бе под строг полицейски час, но от миналата седмица ударно преотваря бизнеси, както и детските градини. Ресторантите вече работят. Здравните власти в страната се притесняват, че тези ходове са прибързани. Сърбия бе най-лошо засегнатата страна на Балканите, а въпреки че в последната седмица кривата на новите заболели пада, те все още са по над 100 на ден.

Германският футбол ще се завърне следващата седмица - със строг протокол и без публика, обяви местната футболна лига (DFL). Първите двубои ще са на 16 май от програмата за 26-ия кръг. Наскоро на отборите бе позволено да започнат тренировки, а преди ден Бундеслигата получи зелена светлина след конферентното обсъждане на мерките в страната между канцлера Ангела Меркел и премиерите на 16-те провинции.

ПАЗАРИТЕ, БИЗНЕСЪТ, ИКОНОМИКАТА

Световната организация по туризъм към ООН рязко влоши оценката си за ефекта от коронакризата върху сектора, очаквайки, че през 2020 г. той ще претърпи исторически най-големите си загуби от 1950 г. насам, когато е започнала да се води статистика. Прогнозата е, че ще спрат пътуванията на между 850 милиона и 1.1 млрд. души, а пропуснатите приходи от това ще достигнат космическите между 900 млрд. и 1.2 трилиона долара в зависимост от това кога най-рано е възможно постепенното им подновяване - през юли, през септември или през декември. Само преди два месеца организацията очакваше нереализирани приходи за между 300 и 450 млрд. долара, което е три пъти по-малко от сегашната оценка.

Германското промишлено производство се е свило с рекордно голям темп през март заради короновируса. Спадът е бил 9.2% спрямо февруари при очаквания за 7.4%. Това е най-голямото понижение на показателя от 1991 г., откакто Федералната статистическа служба събира такива данни. Годишното свиване е с 11.6%.

Централната банка на Великобритания очаква свиване на британската икономика с около 25% през второто тримесечие в сравнение с предходното и начало на възстановяването с вдигане на ограничителните мерки. Банката запази основната лихва на ниво 0.1% и не разшири програмата си за изкупуване на облигации.

Турската лира поевтиня до нов рекорд спрямо долара, след като пазарът интерпретира коментари от членовете на Федералния резерв като евентуален отказ от даването на суап линия, която да смекчи изчерпващите се резерви на Анкара. Лирата поевтиня до 7.257 за долар, а от началото на годината се е обезценила с 18%. Турция поиска от Фед и други централни банки достъп до средства, защото собствените й нетни валутни резерви са спаднали до близо 25 млрд. долара от началото на годината.

СНИМКА НА ДЕНЯ

Роден в извънредно положение

На новороденото бебе Фук Ан е поставен защитен шлем за лице, преди да напусне дома си, за да бъде заведено за ваксинация по време на епидемията от коронавирус (COVID-19) в Ханой, Виетнам. Фук Ан е роден в болница в Ханой на 1 април, когато страната въведе строги ограничения за движение, за да ограничи разпространението на коронавирус, заразил над 3 милиона души по света.

И ОЩЕ НЕЩО ЗА ЧЕТЕНЕ

Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов говори в интервю за "Дневник" за атаките срещу него, опитите за овладяване на съдебната система и "кастингите" пред Делян Пеевски, през които минават магистрати.