🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Вечерни новини: Фалстарт с грантовете за малки фирми, и културният сектор може да работи

И още: Борисов вдига рейтинг, докато президентът губи доверие, правилата за след извънредното положение минаха второ гласуване в комисия

Какво и как ще работи след края на извънредното положение. Това беше общият знаменател на събитията в понеделник. Правната комисия приемаше на второ четене промените в закона за извънредното положение, които да го направят епидемично. В сегашния вариант не здравният министър, а правителството ще диктува правилата. Утре депутатите ще гласуват текстовете окончателно, като освен здравните мерки там има и продължение на схемата 60/40 и ограничения за запори, но и регламент за плажни концесии и засилен контрол над "Лукойл". Щедрата идея на патриотите за ваучери за стотици милиони засега не минава.

Вторият важен сюжет беше как ще заработят културните събития, като тук изненадващо се разрешават представления на закрито и кино, но с 30% от капацитета за публика.

НАЙ-ВАЖНОТО ОТ ДЕНЯ

Министерство на икономиката отложи за неясно кога срока за кандидатстване за грантовете за малки фирми

Държавата не успя да спази собствения си срок за приемане на документи от малки и средни компании за грантове между 3 и 10 хил. лв. Първоначално през деня имаше обяснения за технически проблем, а следобед беше пуснато неясно съобщение за отлагане с дни, за да имат повече време потенциалните кандидати за подготовка. Ситуацията е изнервяща, защото въпросните 173 млн. лв. ще се раздават по правилото "първи подал", т.е. хиляди фирми вероятно часове стоят в готовност без яснота от Министерството на икономиката.

Пандемията изравни доверието в премиер и президент

Извънредното положение доведе до силен спад в доверието към президента Румен Радев (с 8%) и покачване на доверието към премиера Бойко Борисов (с 10%), показва социологическо проучване на "Алфа рисърч". Така за пръв път от встъпването в длъжност на държавния глава показателят на двамата се изравнява - по 40% за всеки. Извънредното положение се оказва и първият път от юни 2018 г. насам, в който одобрението за Борисов е по-високо от неодобрението за него. Не само Радев губи доверие - БСП и лидерът й Корнелия Нинова също търпят срив в доверието спрямо предишното измерване на "Алфа" от декември - от 18.2% до 12.2% за БСП и от 21% до 15% за Нинова.

Кина, музеи и галерии отварят, но не и театрите

Здравният министър отмени ограниченията за работа на музеи, галерии, библиотеки, както и на концерти, сцени и кина, но при 30% от капацитета им. Културният министър Боил Банов уточни, че сценичните изкуства на закрито едва ли ще рестартират веднага. Но обеща нова финансова помощ от 5 млн. лв. за културния сектор в различни направления - за създаване на спектакли, за разпространение и други проекти.

Социалното министерство предлага бонусът за час нощен труд да е минимум 1 лв.

Обвързване с минималната работна заплата и увеличение на минималния праг на допълнителното възнаграждение за положен час нощен труд между 22 ч. и 6 ч. Това предлага социалното министерство с проект за изменение на Наредбата за структурата и организацията на работната заплата, публикуван за обществено обсъждане. Причината е, че минималната сума за нощен труд от 0.25 лв./час е приета през 2007 г., когато минималната работна заплата беше 180 лв. Сега министерството на труда предлага долната граница на допълнителното възнаграждение за нощен труд да бъде повишена до 0.15% от минималната работна заплата от 1 януари 2021 г. (или 0.98 лв. за всеки отработен час), но не по-малко от 1 лев. Според данни на Евростат 4.7% от работещите в България, или 152 хил. души, работят предимно през нощта през 2019 г.

ОЩЕ ОТ БЪЛГАРИЯ

Броят на потвърдените случаи на коронавирус в България достигна 1990 души към 17 ч. следобед. Това е с 25 повече от същото време в неделя, когато случаите бяха 1965, или ръст с 1.27%. Жертвите на вируса са 93, а оздравелите - 461.

До две седмици правителството и щабът ще могат да направят анализ и да се вземе решение дали детските градини и яслите ще отворят, обяви здравният министър Кирил Ананиев по време на заседанието на правната комисия.

От 1 юни плажовете ще са отворени за посещение, дотогава ще заработи и мобилното приложение, което ще показва къде каква е заетостта на чадърите и шезлонгите, обяви пред журналисти министърът на туризма Николина Ангелкова.

И ПО СВЕТА

Броят доказани заразени с COVID-19 в света нарасна до 4.12 млн., като само в САЩ са 1.34 млн.

Европейската комисия съобщи днес, че всички страни в Европейския съюз трябва да са подготвени за евентуална втора вълна на коронавируса. Предупреждението идва на фона на масово разхлабване на мерките в Европа и на нови случаи в Азия. В Германия започна да се обсъжда ново затягане.

Регистрираните в Русия заразени с COVID-19 продължават да растат с над 10 хил. и така държавата се изкачи до №3 в света по новооткрити случаи след САЩ и Испания. Броят към сутринта е 221 хил., като над половината са в Москва. Въпреки това президентът Путин обяви разхлабване на мерките - ще заработят много сектори, но хората над 65 г. и с хронични заболявания ще трябва да стоят в домовете си.

Все повече хора в Германия се включват в протести срещу мерките заради коронавируса. Хиляди протестираха в Щутгарт, Мюнхен, Берлин и други градове през уикенда. Десетки бяха арестувани, тъй като не са спазвали правилото за дистанция. Към момента официално регистрираните случаи на зараза с новия коронавирус в Германия са 171 324, като новите случаи за денонощие непрекъснато спадат, но процесът по отмяната на мерките в страната е бавен, за да се избегнат рискове от нова вълна.

ПАЗАРИТЕ, БИЗНЕСЪТ, ИКОНОМИКАТА

Европейската централна банка (ЕЦБ) ще продължи без колебание програмата си за изкупуване на облигации, заяви германският член на изпълнителния й съвет Изабел Шнабел. Същата позиция изрази и президентът на ЕЦБ Кристин Лагард. Миналата седмица конституционният съд на Германия обяви, че програмата на ЕЦБ отчасти противоречи на конституцията на страната. Решението се противопостави на предишно на Съда на ЕС, който бе обявил, че програмата отговаря на европейското законодателство.

Много отрасли в Германия закриват работни места в резултат на кризата с коронавируса, предупреди институтът Ifo. През април персонал са освободили 39% от автомобилните компании, 50% от хотелите, 58% от ресторантите и 43% от туристическите агенции, отчитат от института. Съкращения над средното равнище има и в много други сектори, но не и във фармацевтичния.

Саудитска Арабия увеличи данъка върху добавената стойност от 5 до 15% заради икономическите ефекти на кризата с коронавируса. Мярката влиза в сила от 1 юли. От 1 юни правителството ще спре субсидии, раздавани на гражданите, за техни битови и други разходи в опит да минимализира ефекта от пандемията.

СНИМКА НА ДЕНЯ

Disneyland в Китай отново работи

Увеселителният парк Disneyland в Шанхай отвори отново врати след няколко месеца без посетители. Първоначално той ще работи при ограничен капацитет - до 30% от възможностите си за посрещане на 80 000 души на ден. Посетителите трябва да носят маски и да показват своите QR здравни кодове за идентификация на входа, където ще им бъде измервана и температурата.

НЕЩО ЛЮБОПИТНО

"Реал" и Барселона" намаляват заплатите с 30% за следващия сезон

Ръководствата на "Реал" и "Барселона" планират да свият драстично бюджетите си за следващия сезон. Мярката ще бъде приложена във връзка с очакванията за значително по-малко приходи заради пандемията от коронавирус. Промените предвиждат заплатите на футболистите в двата клуба да бъдат намалени с по 30%. През този сезон бюджетът на "Барселона" беше 1.047 млрд. евро, а на "Реал" - 822 млн., като двата испански клуба вече намалиха възнагражденията на футболистите си за времето, в което не се играят мачове.

И ОЩЕ НЕЩО ЗА ЧЕТЕНЕ

Всяка държава твори различни мерки за отваряне на живота. Къде в Европа какво правят вижте в този текст на ВВС.

Една индустрия има силен сезон - социалната дистанция е увеличила силно трафика към сайтове със сексуално съдържание за възрастни. Любопитно обобщение е направил The Economist.