🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Вечерни новини: Премиерът свали ДДС на 9% за един от най-сивите сектори, още бонуси за хотелиерите

И още: Броят на потвърдените случаи на коронавирус в България достигна 2023 души, Русия стана втора в света по брой заразени

Денят преди формалното отпадане на извънредното положение донесе изненадващ и щедър подарък за собствениците на ресторанти и барове. Премиерът Бойко Борисов отстъпи пред исканията на ресторантьорския бранш за намален ДДС, рискувайки трус в бюджета.

Активност демонстрира и главният прокурор Иван Гешев, който поиска доживотен затвор за шофьори, причинили смърт при катастрофа след употреба на алкохол или наркотици. Предложението за промени в Наказателния кодекс предвижда лишаване на свобода от 15 до 20 години или дори доживотен затвор, както и конфискуване в полза на държавата на превозните средства, участвали в катастрофата.

НАЙ-ВАЖНОТО ОТ ДЕНЯ

Премиерът свали ДДС на 9% за един от най-сивите сектори

По искане на патриотите и след заплаха от протести в ресторантьорския сектор премиерът Бойко Борисов обяви, че заведенията ще плащат намален ДДС - 9%. Промяната ще влезе в законови текстове още утре и ресторанти, барове и дискотеки ще дължат по-нисък данък още от юни. Целият икономически екип на ГЕРБ е бил против, но Борисов е решил "да поеме този политически риск". Вторият реверанс към сектора е, че се отлага за март 2021 по-строгият регламент за отчитане на оборота (т.нар. СУПТО в наредбата Н-18) за всички фирми, като новите правила трябваше да "ловят" точно укритите от заведенията продажби. Като малка компенсация премиерът сваля и ДДС за книгите на 9%, от което обаче бюджетът ще загуби годишно едва 12-13 млн. лв.

Още бонуси за хотелиерите

Ваучерите за почивка в България няма да са за всички осигурени, а само за работещите на "първа линия" медици и полицаи и ще са предимно в държавни бази, обявиха Бойко Борисов и Валери Симеонов на пресконференция. Отделно държавата ще субсидира чартъри, които водят туристи, като плаща засега необявена сума за всяка пълна седалка. Концесионерите и наематели на плажове ще могат да пропуснат годишна вноска към държавата срещу по-евтини чадъри и шезлонги.

Парламентът гласува мерките в Закона за здравето, които ще заместят извънредното положение

Парламентът гласува във вторник окончателно промените в Закона за здравето, с които ще се даде възможност извънредното положение заради коронавируса да приключи на 13 май, а след това част от мерките да продължат да действат. Няколко текста допълват какво е извънредна епидемична обстановка, изолация и карантина и как се въвеждат.

Кабинетът ще може да въвежда т.нар. извънредна епидемична обстановка в цялата страна или в даден регион по определени критерии. Глобите за неспазване на мерките ще останат - от 300 до 1000 лв. за първо нарушение и от 1000 до 2000 лв. за повторно. Остава и санкцията от 5000 лв. за нарушаване на изолацията, в т.ч. и за контактни лица.

През закона за здравето, който депутатите ще продължат да гласуват до късно днес, ще се направят и други промени - например в сферата на туризма и в Закона за акцизите и данъчните складове, с които ще се увеличи контролът над "Лукойл България", отлагане за новите цени на тока и др.

ОЩЕ ОТ БЪЛГАРИЯ

Общо 89 са заразените с коронавирус в домове за възрастни хора, като една трета от тях (31) са персонал, съобщи социалният министър Деница Сачева пред БНТ. Само във Видин ситуацията е тежка, а в другите области няма концентрация на заразени, допълни тя. В момента се провежда масово тестване в социални институции (домове за възрастни хора, защитени жилища, центрове за хора с увреждания), което ще обхване около 15 хил. настанени и около 11 хил. служители в домовете.

Средно по около 3000 души на ден се регистрират в бюрата по труда, като около 1300 от тях посочват, че са останали без работа заради коронавируса, отчете още Сачева.

От снощи е разрешен колективният спорт на открито за любители. Условията са участниците да са не повече от десет и да се спазват противоепидемичните мерки, като не се допуска използването на бани и съблекални, както и присъствието на публика. В издадената вчера заповед на здравния министър Кирил Ананиев се уточнява, че футболът, баскетболът и волейболът са част от позволените спортове. Засега остава забранено спортуването на закрито, в това число и посещението на фитнес зали.

И ПО СВЕТА

Русия стана втора в света по брой официално потвърдени случаи на заразени, след като вчера бяха регистрирани нови 10 899 за последните 24 часа и така общият брой достигна до над 232 000. С това Русия, която обаче е и втора по света по брой направени тестове, изпревари Испания и вече е само след САЩ, където инфектираните са над 1.4 млн. души. Президентът Владимир Путин обяви, че от днес започва постепенно разхлабване на карантинните мерки, като неработните дни свършват и е необходимо да се създадат условия за възобновяване на работата на предприятията в основните сектори на икономиката.

Испания въвежда 14-дневна карантина за всички пристигащи в страната. Мярката влиза в сила в петък - 15 май, и остава до 24 май, когато изтича извънредното положение в страната, или до по-късна дата, ако бъде взето ново решение. Карантината няма да се прилага за трансграничните работници, които транспортират стоки, въздушния персонал на авиолиниите и медицинския персонал, пристигащ в Испания, ако не са били в контакт със заразен с COVID-19.

Ухан ще тества цялото си население от 11 млн. души заCOVID-19. Планът, изглежда, е на първоначален етап - всички райони на Ухан трябва да предадат детайли как тестовете може да бъдат извършени в рамките на 10 дни. Градът, в който в края на миналата година бяха установени първите случаи на COVID-19, регистрира 6 нови заразени през уикенда, като преди тях не е имало нови случаи от 3 април.

Къде и какви са рестрикциите заради коронавируса в Европа

Европейската агенция за гранична и брегова охрана Frontex публикува карта с текущите рестрикции и възможности за пътуване в Европа, въведени заради коронавируса. Тя показва в коя страна в ЕС има извънредно положение и какви ограничения са наложени, като е включена информация и за Великобритания.

На 15 май изтича препоръката на ЕК за неналожителни пътувания на европейски граждани. След тази дата всеки, на когото предстои пътуване, ще може да се информира от картата за мерките, които са в сила в различните държави.

ПАЗАРИТЕ, БИЗНЕСЪТ, ИКОНОМИКАТА

Саудитската държавна петролна компания Saudi Aramco отчете 25% спад на нетната печалба за първото тримесечие, което е под оценките на анализаторите. Тя беше засегната от по-ниските цени на суровия петрол на фона на спада в глобалното търсене заради пандемията. За периода нетният финансов резултат е 62.48 млрд. риала (16.64 млрд. долара) при 83.29 млрд. риала година по-рано.

Норвегия планира да изхарчи рекордните 420 млрд. крони (41 млрд. долара) от суверенния си фонд през тази година, за да се справи със спада на икономиката заради коронавируса. Правителството очаква БВП да намалее с 4% през тази година, но рецесията може да се задълбочи. Активите на държавния инвестиционен фонд са над 1 трлн. долара.

Турция подкрепя финансово три банки. Суверенният фонд на страната ще увеличи капитала на Ziraat Bank, Halkbank и VakifBank с общо 21 млрд. лири (3 млрд. долара). Фондът е изцяло собственик на Ziraat Bank, държи мажоритарния дял в Halkbank и сега влиза като акционер във VakifBank.

НЕЩО ИНТЕРЕСНО

Първите Homo sapiens в Европа са открити в България, обявиха учени

Части от вкаменелост на кост и кътник, открити в България, датират от преди около 45 хиляди години и показват, че Homo sapiens са навлезли в Европа доста по-рано от смятаното досега. Преди пристигането им континентът е бил крепост на неандерталците и те са съжителствали заедно близо 8 хиляди години. Находките са от 5 вкаменелости от пещерата "Бачо Киро", а заключението се основава на ДНК анализ и дава отговор на продължаващия дълги години спор откъде са артефактите на това място. Те включват каменни и костни сечива, както и украса от зъб на пещерна мечка. Изработили са ги нашите предци, а не неандерталците, съобщава Reuters. Разкритията са публикувани в две авторитетни научни списания - Nature и Nature Ecology & Evolution.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    qvd50491823 avatar :-|
    Костадин Иванов
    • - 2

    Секторът е тъмносив, но трудно ще начукате цялата вина на Бойко.
    И тука се ревеше как ще се подпомогне секторът, а вероятно и Валери е лобирал.

    Нередност?
  • 2
    kratun.ko avatar :-@
    kratun.ko
    • - 1
    • + 2

    За какво плащаме заплата на финансов и всякакви други министри, когато Баце решава еднолично? Ролята на Горанов се свежда само до това да гледа лошо по снимките във вестниците, а Баце ни разиграва как си ще!

    Нередност?
  • 3
    proizvoditel avatar :-|
    proizvoditel
    • + 2

    Тоя прокурор мозък няма. Как може да сравняваш последици от злоупотреби и деяния като употребяване на алкохол, който законно се разпространява в магазинната мрежа с акциз и ДДС; с наркотици, които са забранени, внасят се контрабандно или се произвеждат незаконноразпространяват се навсякъде оснвно от служители на МВР... Затова злоупотребата с наркотици трябва да се наказва с много по-големи наказания, защото явно този човек няма нито страх от закона, нито каквито и да са задръжки... Такъв човек няма място на улицата, камо ли да шофира. Абстрахирайки се от случилото се с Милен - Бог да прости греховете му, смятам, че за да намалеят катастрофите и пострадалите по нашите пътища, законодателят трябва да определи орган, който да прави постоянни инспекции, да издава предписания и да определя сурови глоби на стопанина на пътя или упълномощеният от собственика негов стопанин на пътя.. Днес пътувах по пътя на смъртта - Русе - Велико Търново. Растителност стърчи и виси над пътното платно, намалена видимост по завоите от разтителност, храсти и дървета; банкети изровени и изкопани до 20-30-см под асфалта, дупки по патното за движение, неподдържани канали за отводняване, липса на маркировки в края на платното....... Този стопанин на пътя, ако не отстрани предписанията в определен срок, трябва да бъда глобяван строго. Колкото и да увеличавате глобите, за всички е ясно, че никой не е излязал да шофира, с цел да се блъсне. Обикновено катастрофите са в следствие на изненада за водача. Затова видимостта и маркировките, са основната причина за големият брой починали и ранени от катастрофи.

    Нередност?
  • 4
    oyc1589316909660598 avatar :-|
    Petar Stefanov
    • - 1

    Въпреки уважението ми към тази медия трябва да направя една малка забележка към автора на материала, че явно не познава този бизнес, който е във възможно най-светлата част на икономиката ни

    Нередност?
Нов коментар