🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Втори опит: Малките фирми ще могат да кандидатстват за безвъзмездна помощ от 14 май

Грантове няма да има за фирми с непокрита загуба дори от 1 лв., ако капиталът им е 2 лв.

Микро- и малките фирми ще могат да подават заявления за безвъзмездна помощ от 3 до 10 хил. лв. от 10:00 часа на 14 май. Това обяви управляващият орган на оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност", от чийто бюджет ще бъдат предоставени 173 млн. лв. на бизнеса. Схемата трябваше да стартира на 11 май, но по неизвестни причини държавата не успя да спази собствения си срок и това допълнително изнерви бизнеса, който досега не е получил никаква директна финансова помощ заради кризата от коронавируса с изключение на плащанията по схемата 60/40.

Забавеното пускане на процедурата и неяснотите предизвикаха голямо напрежение сред фирмите, тъй като класирането ще се извършва по реда на постъпването на документите до изчерпване на финансовия ресурс по процедурата. Прогнозите са, че ще може да бъдат подпомогнати около 35 хил. фирми, като е възможно още в рамките на първия ден да бъдат подадени повече заявления. Това значи, че само най-подготвените кандидати ще имат шанс да получат подкрепа, въпреки че официално срокът за кандидатстване ще бъде до 30 дни след старта на процедурата.

Ограничаващи условия?

В същото време потенциални кандидати сигнализираха "Капитал", че въпреки обещанията за опростена процедура с възможно най-широк обхват публикуваните условия са силно ограничаващи и много малки търговци могат да останат неприятно изненадани. "При попълването на бумащината разбирам, че фирмите допълнително не трябва да попадат в т.нар. хипотеза на "затруднено положение" към 2019 г. По-интересно е какво се разбира под "затруднено положение" по условията. Това означава непокритите загуби по баланса на фирмата да не са повече от половината от записания капитал на дружеството", казва Георги Тотев и дава следния пример - през 2019 г. фирмата ни дори е на печалба, но имаме непокрити загуби от минали години 2017 г., 2018 г. и нямаме възможност да кандидатстваме, което е тежък удар за нас.

На практика най-засегнати биха били фирмите с регистриран капитал от 2 лв., тъй като дори при 1 лв. непокрита загуба от минали години няма да бъдат допуснати до грантовете. Дори при по-голям капитал условието пак е силно ограничаващо, тъй като логиката на бизнеса е да инвестира по време на силни години, каквито бяха последните три, с очакването за бъдеща възвръщаемост.

"Капитал" изпрати въпроси до Министерството на икономиката по повод това изискване за отношението на непокритата загуба към капитала, като отговорите ще бъдат публикувани веднага щом бъдат получени. От документацията по процедурата обаче се вижда, че изискването към 31.12.2019 г. предприятието да не е в затруднено положение е по смисъла на Общия регламент за групово освобождаване - чл. 2, т. 18 от Регламент (ЕС) №651/2014 на комисията.

Указанията за попълване на формуляра за кандидатстване са приложени към пакета документи за кандидатстване по процедурата, а видеоразяснение може да бъде намерено на следния линк: https://www.youtube.com/watch?v=wqXdlANA11g&feature=youtu.be