🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Допълнителни 20 млн. лв. ще се осигурят за грантовете към малките фирми

В средата на юни държавата ще предложи субсидии и за по-големи предприятия, като средствата отново ще са от еврофондовете

Министърът на икономиката Емил Караниколов обяви, че все още са налични 600 млн. лв. по еврофондовете, които скоро ще бъдат предложени
Министърът на икономиката Емил Караниколов обяви, че все още са налични 600 млн. лв. по еврофондовете, които скоро ще бъдат предложени
Министърът на икономиката Емил Караниколов обяви, че все още са налични 600 млн. лв. по еврофондовете, които скоро ще бъдат предложени    ©  Юлия Лазарова
Министърът на икономиката Емил Караниколов обяви, че все още са налични 600 млн. лв. по еврофондовете, които скоро ще бъдат предложени    ©  Юлия Лазарова

Още в понеделник вероятно ще бъде осигурено увеличение с 20 млн. лв. на бюджета на схемата за предоставяне на безвъзмездна помощ на микро- и малките фирми. Това обяви министърът на икономиката Емил Караниколов на извънреден брифинг в Министерския съвет.

Възможността за кандидатстването по мярката бе отворена вчера и за малко повече от 24 часа вече са подадени над 16 хил. заявления за общо 136 млн. лв., а целият наличен ресурс е 173 милиона и се очаква да бъде изчерпан до края на деня или през уикенда. "Точно затова вече е подготвено спешно увеличение на бюджета, така че да бъдат подпомогнати повече фирми", заяви Караниколов. За сравнение, досега по всички оси на оперативната програма "Конкурентоспособност" са кандидатствали общо около 9500 фирми, или два пъти по-малко от кандидатствалите сега за безвъзмездната помощ.

"Системата работи събота и неделя, така че фирмите могат да кандидатстват денонощно през сайта на ИСУН. Ще си позволим 10% наддоговаряне, за да сме сигурни, че ако има някои недопустими искания, всички средства ще бъдат разплатени", заяви и вицепремиерът Томислав Дончев.

Първите плащания през юни

Първите преводи на пари ще са през юни, като договорът с одобрените фирми ще се сключва изцяло по електронен път. Грантовете за всяко отделно дружество или едноличен търговец са в размер от 3 до 10 хил. лева, но не повече от 10% от годишния оборот за 2019 г. Към момента средният размер на заявената помощ е 8500 лева.

Важният момент е, че класирането не е по критерии, а ще се извършва по реда на постъпването на документите до изчерпване на финансовия ресурс по процедурата.

Условието за кандидатстване пред фирмите е да имат спад от поне 20% в оборота за месеца, предхождащ този, в който е подадено заявлението за подпомагане, спрямо средноаритметичния оборот през 2019 г. Допустимите разходи, за които ще може да се ползват грантовете, са за: суровини, материали и консумативи; за външни услуги (вкл. режийни разходи); за персонала (вкл. разходи за възнаграждения и разходи за осигурителните и здравни вноски за сметка на работодателя, но с изключение на служители, за които се ползва мярката 60/40).

Ще има пари и за по-големите фирми

По думите на Караниколов наличният ресурс в оперативната програма е над 600 млн. лв. и освен за най-малките фирми, които се подпомагат сега, в средата на юни ще бъде отворена и процедура за по-големи предприятия. "Нужно е обаче заедно с всичко това да се инвестира в дейности с висока добавена стойност и част от този бюджет ще бъде запазен за фирми, които работят и се развиват", каза още той.

Всички компании, които получат безвъзмездно финансиране, ще бъдат включени в публичен списък, включително с изплатената сума.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    guentchovelev avatar :-|
    guentchovelev

    Това е единствената мярка, която ще проработи.
    60/40 почти нищо за почти никой няма да е решаваща.

    Нередност?
Нов коментар