🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Хотелите ще работят, басейните им също, но не и СПА центрове, закрити заведения и зали

Ресторантите трябва да са на открито, ще има и стая за изолация при съмнение за коронавирус

Хотелите ще трябва да поддържат и наличност от предпазни маски с минимум 10% над броя потенциални гости и служители, както и термометри
Хотелите ще трябва да поддържат и наличност от предпазни маски с минимум 10% над броя потенциални гости и служители, както и термометри
Хотелите ще трябва да поддържат и наличност от предпазни маски с минимум 10% над броя потенциални гости и служители, както и термометри    ©  Юлия Лазарова
Хотелите ще трябва да поддържат и наличност от предпазни маски с минимум 10% над броя потенциални гости и служители, както и термометри    ©  Юлия Лазарова

В хотелите ще могат да работят басейните, но не и СПА съоръженията. Общите помещения на закрито като ресторанти, дискотеки, детски кътове, конферентни зали и други трябва да останат затворени. Изхранването на туристите ще става на открито, с отстояние между масите, допустимо е навън да се провеждат и събития, но с дистанция между гостите. Това са част от основните указания към хотелите и другите места за настаняване, които министерството на туризма публикува в сряда.

С отпадането на извънредното положение на 13 май, се премахва и забраната за туристически дейности, което ще позволи на всички хотели да заработят в цялост. Според новите правила обаче: с изнасяне на максимално много дейности навън, осигуряване на редовна дезинфекция и стаи за изолация при съмнение, че има заразени с коронавирус туристи или служители.

От новите изисквания става ясно, че не се предвижда карантина на целия хотел при регистриран положителен случай на заболяването, каквото беше най-голямото опасение на туристическия бизнес. А указанията могат да бъдат променяни в зависимост от епидемичната обстановка.

Хотели на открито

Общата посока на новите указания е, че хотелите трябва да изнесат максимално много дейности навън, а помещенията, в които се събират хора, да останат затворени. Така например няма да могат да работят вътрешни заведения, СПА съоръжения като сауни, парни бани и други, конферентни зали, детски центрове, зали за игри и други подобни обекти. Изхранването на гостите трябва да става чрез румсървиз и в летни градини на заведенията и други открити площи с отстояние от поне 1.5 метра между масите и максимално четирима души на всяка от тях. Допустимо е хотелите да имат шведски маси, но само ако храните стоят зад прозрачна преграда и се обслужват от служител с ръкавици и маска за лице. Самообслужване и докосването им от гостите няма да бъде позволено.

Правилата позволяват на хотелите да "изнесат навън" и други съоръжения - като например масите в лоби бара, както и да провеждат конферентни и други събития и анимационни програми на открито, но при физическа дистанция между гостите. Басейните ще могат да работят, но персоналът ще трябва да следи за спазване на разстояние между туристите.

Стаи за изолация при съмнения за коронавирус

Другата част от публикуваните указания включват и санитарни мерки. Например ще трябва да се прави стриктна дезинфекция на всякакви повърхности, включително контактни зони като дръжки на врати, бутони в асансьора и други. Задължително е и бъдат осигурени дезинфектанти и за гостите в различни точки: рецепция, летни градини на заведения, около басейните и др. Хотелите ще трябва да поддържат и наличност от предпазни маски с минимум 10% над броя потенциални туристи и служители, както и термометри. На различни места трябва да бъде поставяна и информация за спазване на физическа дистанция, максимален допустим капацитет на гостите в различни зони на хотела и други подобни правила.

Указанията включват и обособяването на отделна стая за изолация, в която да бъдат поставяни туристи при съмнения за коронавирус. Няма обаче да се изисква карантина на целия хотел при наличие на болен служител или гост, е посочено още в публикуваните указания.