🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

ЕК препоръчва постепенно отваряне на европейския туризъм

Държавите, които приемат туристи, ще трябва да осигурят здравен капацитет и механизми при евентуална кризисна ситуация

За несъстоялите се пътувания ще има едногодишни ваучери, които могат да се прехвърлят и на други лица
За несъстоялите се пътувания ще има едногодишни ваучери, които могат да се прехвърлят и на други лица
За несъстоялите се пътувания ще има едногодишни ваучери, които могат да се прехвърлят и на други лица    ©  Надежда Чипева
За несъстоялите се пътувания ще има едногодишни ваучери, които могат да се прехвърлят и на други лица    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

На фона на постепенното излизане от пика на здравната криза с коронавируса в редица европейски държави и на прага на летния сезон, в който европейците традиционно са харчили 190 млрд. евро за пътувания, ЕК препоръча в сряда курс към "предпазливо и постепенно" възобновяване на туризма в ЕС. За целта ще се отварят границите за свободно пътуване в държави със сходна епидемиологична обстановка и с опция за въвеждане на по-строги мерки при нужда, ще се въвеждат здравни и санитарни мерки в транспорта и туристическите обекти.

ЕК предвижда и възможност за отложено възстановяване на пари за провалени почивки в рамките на 12 месеца и издаване на ваучер за алтернативно пътуване, каквато опция вече въведоха редица държави, включително и България. Това включва и възможност държавите членки да осигурят допълнителни гаранции в процеса.

Новите насоки нямат задължителен характер и решенията са оставени на държавите членки. Но те са за постепенно отваряне на транспорта и туризма. Липсват обаче приблизителни срокове и числови измерения кога се счита, че държавата е преодоляла пандемията.

Отваряне на границите

Покрай кризата с коронавируса освен общото решение за забрана за влизане в ЕС на граждани от други държави редица държави предприеха и мерки, ограничаващи пътуванията измежду самите държави членки. В сряда ЕК препоръча възстановяване на свободното пътуване вътре в ЕС, което, ако не е оправдано изцяло с оглед на здравната ситуация, трябва да започне с премахването на ограничения между райони и държави, които имат сходна епидемиологична ситуация. Този подход, препоръчва комисията, трябва да бъде гъвкав и да включва и възможността за въвеждане на мерки, ако такива се налагат. В този случай Брюксел казва, че трябва да се следва принцип на недискриминация - когато една държава разреши пътувания на своя територия или до определени региони в нея, тя трябва да го позволи от всички държави и региони, в които има сходни епидемиологични условия.

Висок здравен капацитет

В препоръките на ЕК се посочва, че възстановяването на туризма е свързано и с предварително намаляване на епидемиологичния риск, както и осигуряването на нужния здравен капацитет за реакция при необходимост. Облекчаването на мерките трябва да бъде свързано с доказателства, че разпространението на коронавируса е силно намаляло, и то за достатъчно дълъг период от време. Числови показатели не се дават.

Същевременно туристическите курорти и региони трябва да разполагат с достатъчен капацитет на здравната система, в случай че се стигне до огнище на коронавирусна инфекция и рязко увеличаване на заболелите както сред местните жители, така и сред туристите. Тази система трябва да включва и механизъм за реакция, включително и полети за транспорт на заболели туристи и прибирането им в държавите.

ЕК определя и като фундаментален критерий капацитета на място за по-мащабни тестове за коронавирус и засичане на нови случаи, както и за наблюдение на евентуално разпространение на заразата и проследяване на контактните лица. Държавите трябва да осигурят и равен на местните жители достъп до тях и на туристите. Брюксел препоръчва и да има и координационен механизъм между туристически компании, местните и централни власти, както и размяна на информация с други държави.

По линия на здравните мерки, трябва да се въведат и протоколи за действие както в туристическия бизнес, така и в транспортния. Това включва набор от правила, свързани с предпазни мерки, социална дистанция и др.

Отлагане за провалени почивки

Насоките на ЕК препоръчват и правила, свързани с възстановяването на пари за провалени почивки от страна на туроператорите и билети за транспорт с цел избягване на проблеми с ликвидността в целия сектор, каквито бяха въведени в редица държави, включително и в България с последните изменения в закона за здравето от вторник. Предлага се възможност да се въведе ваучер за алтернативно пътуване в рамките на поне 12 месеца на стойност предплатените пари за провалената почивка и ако не бъдат ползвани от клиента, сумата да бъде възстановена след най-много една година. Ваучерите трябва да предоставят гъвкавост на клиента, включително възможността да бъдат прехвърлени на друго лице. ЕК казва, че ваучерите трябва да са защитени срещу неплатежоспособност.