🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Последно: Ваучерите за почивки в България ще са само за полицаи и медици

Ще се субсидират чартъри с чужди туристи, а туроператорите ще връщат депозити до 12 месеца

Парламентът ще даде възможност и за намаляване или отменяне на концесионна такса за плажовете срещу по-евтини или безплатни чадъри и шезлонги. Тази идея беше обявена още преди седмица и има подкрепа на управляващата коалиция
Парламентът ще даде възможност и за намаляване или отменяне на концесионна такса за плажовете срещу по-евтини или безплатни чадъри и шезлонги. Тази идея беше обявена още преди седмица и има подкрепа на управляващата коалиция
Парламентът ще даде възможност и за намаляване или отменяне на концесионна такса за плажовете срещу по-евтини или безплатни чадъри и шезлонги. Тази идея беше обявена още преди седмица и има подкрепа на управляващата коалиция    ©  Надежда Чипева
Парламентът ще даде възможност и за намаляване или отменяне на концесионна такса за плажовете срещу по-евтини или безплатни чадъри и шезлонги. Тази идея беше обявена още преди седмица и има подкрепа на управляващата коалиция    ©  Надежда Чипева

Раздаването на ваучери за почивки в България да бъде в доста тесен обем - за полицаите и медиците на първа линия в борбата с коронавируса, и то за отдих предимно в държавни почивни станции. Държавата ще субсидира чартъри, возещи туристи до страната, чрез 35 евро за всяка пълна седалка. Фирмите от туризма пък ще могат да кандидатстват при по-облекчени условия за мярката 60/40 за подпомагане на заплатите на служителите. Туроператорите ще имат възможност да възстановяват до 12 месеца депозити за провалени почивки, а не както досега - в едномесечен срок след края на извънредното положение. Това са новите идеи за подпомагане на туризма от вторник, след като изненадващо премиерът Бойко Борисов обяви, че и ДДС за заведенията пада на 9%, независимо от несъгласието на финансовия министър за подобно изключение.

На този етап няма ясен финансов разчет колко в крайна сметка ще струва подпомагането на сектора, нито какъв ефект се очаква да бъде постигнат.

Всички тези идеи предстои да се облекат в законова рамка - някои от тях в разглеждания в момента на второ четене в пленарната зала законопроект за здравето, който ще урежда мерките след края на извънредното положение, или с нови текстове, които предстои да бъдат внесени в следващите дни.

Ваучери, но само за "първа линия"

През последните седмици една от основните идеи за подпомагане на закъсалия туризъм беше да се дават ваучери за почивки в България, и то на по-широк кръг от хора - пенсионери, деца, работещи с платени осигуровки през последните 12 от 18 месеца и други. Във вторник обаче стана ясно, че тази мярка рязко ще бъде свита. Ваучери за почивки в страната ще получават работещите на първа линия в борба с коронавируса, съобщи лидерът на НФСБ Валери Симеонов на съвместна пресконференция с премиера Бойко Борисов в парламента. "Тези ваучери ще бъдат ползвани за държавни бази и едва след държавните бази ще се ползват в други хотели и места за настаняване", обясни Симеонов идеята, около която са се обедини в управляващата коалиция.

На този етап не е ясно по какви конкретно критерии ще се избират ползвателите, както и как ще се подбират държавните или частни хотели за почивка. Полицаите например и в момента имат право на субсидирана ваканция в станции към ведомството, като не е ясно дали ще могат да ползват едновременно и нея, и новата "почивка", която ще дойде от ваучерите. Държавата през всичките й структури управлява общо 115 хотели и представителни бази в страната с над 10 хил. легла.

Идеята, представена от Симеонов във вторник, напомня на проекта, по който туристическото министерство работеше още преди да се заговори за субсидирани почивки на широк кръг от българите. Концепцията на ведомството беше да се осигурят ваучери за работещите на първа линия, като по този начин се насърчи и туризмът. По неофициална информация на "Капитал" финансирането за това трябваше да дойде чрез преструктурирани пари по европрограми.

В какъв точно вид ще бъдат ваучерите ще стане ясно след няколко дни. Очаква се идеите за тях да бъдат внесени заедно с поправките в закона за ДДС покрай обявения преференциален данък за заведенията и книгите.

Субсидии за туристически чартъри

Във вторник стана ясно, че има и промяна в позицията на управляващите по линия на евентуалното субсидиране на чартъри, превозващи туристи в България. След като в понеделник парламентарната правна комисия се въздържа да подкрепи такава поправка, внесена от "Обединени патриоти", във вторник бе съобщено, че тя все пак ще се случи. На съвместната си пресконференция Борисов и Симеонов обявиха, че субсидирането ще бъде не на база полет, а на база седалка в самолета. Подобна промяна предложи и Йордан Цонев от ДПС и беше подкрепена от БСП в парламента. Идеята е да бъдат съфинансирани полетите до страната, за които се ползват превозвачи с оперативен лиценз в България или за лицензирани авиопревозвачи в друга държава, ако няма интерес от български. Текстът ще влезе в закона за здравето, който ще урежда мерките след края на извънредното положение от 13 май.

Подпомагането ще е по 35 евро за седалка за полети с над 100 души, прие окончателно парламентът след технически поправки в движение. В първоначания законопроект, който е на "Обединени патриоти", идеята бе субсидията да бъде 6000 евро на полет по подобие на турския модел за подпомагане. Схемата ще важи две години след края на извънредното положение.

Всъщност проект за субсидиране на чартъри до България беше обявен още в началото на годината, но чрез пари за национална туристическа реклама. За целта има и отделени 15 млн. лв., които досега не са ползвани. На този етап не е ясно, ако парламентът приеме окончателно новата поправка, какви средства ще са необходими за реализацията й.

Туроператорите - с едногодишен срок за възстановяване на депозити

Във вторник дойде и развръзката по един от най-проблемните казуси в сектора на туризма от началото на извънредното положение. Става въпрос за възстановяването на предплатени депозити от туроператорите по провалени почивки, което според закона за туризма трябва да се случи в 14-дневен срок след анулирането им, а с поправките в закона за извънредното положение: месец след отмяната му, ако клиентът не предпочете да получи ваучер за алтернативно пътуване. Парламентът с подкрепата на голяма част от партиите ще въведе ново правило в промените в закона за здравето: клиентите да имат право да избират туристически ваучер за алтернативно пътуване, а в случай че не желаят да се възползват от него, туроператорите ще имат срок до 12 месеца да възстановят предплатените им пари. Подобна мярка бе въведена в редица европейски държави с цел запазване на ликвидността на туроператорския бранш, който е изправен пред безпрецедентната ситуация при липса на нови записвания за почивки и невъзстановени депозити от партньори като хотели и други, да трябва да връщат според евродирективата за туристически пътувания капаро на клиентите в 14-дневен срок след анулация на резервацията.

На този етап няма официални данни колко клиенти ще засегне новото правило за възстановяване на пари в 12-месечен срок. Единственият ориентир е обявената в началото на април оценка на асоциацията на българските туроператори и туристически агенции, според която в периода между средата на март и края на май са резервирани почивки за около 250 млн. лв. на над 200 хил. българи.

Казусът вероятно ще има развитие и през следващите седмици, доколкото в сряда се очаква ЕК да препоръча на държавите членки, въвели замяна на ваучер за бъдещо пътуване вместо възстановяване на пари в определен срок, да осигурят и държавни гаранции срещу евентуална несъстоятелност на туроператорите.

Мярката 60/40 върви към облекчения

Друга съществена мярка, която вероятно ще се промени по линия на туризма, е мярката 60 на 40 за субсидирана заетост на работещите. Очаква се правителството да приеме предложението на ресторантьорския бранш за тази субсидия да могат да кандидатстват и фирми, които имат данъчни задължения.

Пред "Капитал" социалният министър Деница Сачева обяви, че модел 60/0, какъвто иска част от бизнеса, включително и в туризма, е невъзможен. Но ако дадено дружество има декларирани данъчни задължения за 2020 и осигурителни плащания, но няма възможност да ги изплати, това няма да е пречка при кандидатстване за мярката, стана ясно от думите й.

* Текстът е допълнен в 19.55 часа с информация за чартърната субсидия

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    nabludatel_en avatar :-|
    Наблюдател
    • + 4

    Премиерът по друг повод беше казал "Пунта Мара", но мисля, че важи със същата сила и за така обещаваните отправителството ваучери

    Нередност?
  • 2
    nabludatel_en avatar :-|
    Наблюдател
    • + 2
  • 3
    qvd50491823 avatar :-?
    Костадин Иванов

    Нямам нищо против да дадат ваучери на медици и полицаи. Дали ще ги използват, направо не знам. От десетилетия не съм стъпвал в държавна почивна станция.
    " Държавата ще субсидира чартъри, возещи туристи до страната, чрез 35 евро за всяка пълна седалка."
    Това би станало реално само ако педне 14 - дневната карантина.
    Иначе на затвор ли ще ги водят?

    Нередност?
  • 4
    cobourga avatar :-|
    cobourga
    • + 1

    ПАНДЕМИЯ, ХАОС и СКУБАНЕ ! За мафията - ниско ДДС, а за народа - високо !!! Защото лекарствата и основните храни остават с 20% ДДС !!! БОЙКО БОРИСОВ пак се опитва да преметне електората. Нищо не е случайно !!! Туристическата мафия е привилегирована и ще печели дори в период на пандемия и нещастие ! Но НАЙ-МНОГО ще спечелят НОЩНИТЕ КЛУБОВЕ, БАРОВЕТЕ и ЧАЛГАДЖИЙНИЦИТЕ, където НЯМА КОНТРОЛ, където се лее НЕЗАКОНЕН АЛКОХОЛ, продава се ДРОГА и се върти проституция. ТЕ ще спечелят ПАК !!! Обикновените хора по ресторанти и барове НЕ ХОДЯТ, а бедните в България, които са над 30% от населението, и КНИГИ НЕ КУПУВАТ !!! Книгите са включени за заблуда, уж били духовна храна !!!

    Нередност?
  • 5
    dr.web avatar :-|
    dr.web

    Споко, в България всичко е предпоследно, още от незапоменени времена, не само от времената на Тато (т.е., от времето на зрелия, и даже презрял, социализъм). А за мафията в държавата..., за организираната престъпност в държавата... сигурно трябва да издекламираме "няма такава нещо и никога не е имало!". Българите най-доре си знаят това, за мафията им става въпрос, това си е тяхна работа, щом го търпят, значи това това им харесва, всеки от тях "сигурно се нада да дойде и неговия ред" и т.н. Освен това, тези мафиотски взаимоотношения, нека така да ги наречем, се поддържат и от вън (извън България), от външна организирана среда.

    Нередност?
Нов коментар