Вечерни новини: Силен интерес към грантовете за малки фирми, задължително лечение може да запълни леглата за COVID-19

И още: Броят на потвърдените заразени в България достигна 2100; Турция се готви за туристически сезон от края на май; утре излизат данни за европейските икономики към март

   ©  Цветелина Белутова

Едно от по-интересните развития днес беше сформирането на предложената от БСП временна парламентарна комисия, която трябва да контролира разходите на публични средства, свързани с кризата заради COVID-19. Основният дебат в пленарната зала се завъртя около избора на неин председател. ГЕРБ не предложиха свой кандидат, а подкрепиха номинирания от ДПС. Така комисията беше оглавена от депутата Йордан Цонев, чиито законодателни инициативи в този парламент основно са в съавторство със съпартиеца му Делян Пеевски.

В същото време все още няма отговор от правителството на гражданската инициатива, подкрепена с подписка на няколко хиляди души, за създаване на онлайн публичен регистър на всички разходи под знака на епидемията.

Бившият главен прокурор Никола Филчев пък влезе в новосъздадения експертен съвет към сегашния главен прокурор Иван Гешев. По делото "Колеви срещу България", свързано именно с Филчев и съмненията за негово участие в убийството на върховния прокурор Николай Колев, съдът в Страсбург осъди България с определение да премахне недосегаемостта на главния прокурор за разследване, което страната отказва да направи.

А Европейската комисия забеляза "патриотично" приетия нов режим, който задължи веригите да продават регионални храни и продукти от българско мляко. Земеделското министерство твърди, че правилата не ограничават свободния пазар, но намеква, че ще промени регламента за млечните продукти.

НАЙ-ВАЖНОТО ОТ ДЕНЯ

Новите противоепидемични мерки

Извънредната обстановка до 14 юни в България, която замени наложеното в средата на март извънредно положение, влезе в сила от днес с издадени от министъра на здравеопазването Кирил Ананиев четири заповеди. В тях по същество се запазват досегашните противоепидемични мерки, като в някои от тях са добавени нови правила:

  • Хората над 60-годишна възраст, които са с положителни проби за COVID-19, ще влизат задължително в болница, независимо как се чувстват. Същото ще важи и за заразените, които имат хронични заболявания, нарушена имунна система или симптоми на затруднено дишане. След изписването им всички ще спазват 28-дневна домашна карантина. Предписанието за задължителна болнична изолация, което ще се връчва на засегнатото лице, предвижда негов подпис, че при отказ подлежи на наказание до 5 години затвор и глоба от 10 до 50 хил. лв. Като ефект от тази мярка може да се очаква значителен ръст на заетите в болниците легла, определени за справяне с епидемията.
  • Всички работодатели трябва да организират дистанционна форма на труд за служителите си, указва друга заповед на министъра. В нея са изброени и конкретни санитарни мерки и организация на работния процес в случаите, когато това е невъзможно.
  • Границите на България остават затворени до 14 юни, като забраната за влизане в страната вече обхваща всички чужди граждани, включително тези на държави от ЕС. Това предвижда заповед на здравния министър Кирил Ананиев, с която се променят досегашните ограничения от периода на извънредното положение. От 6 април насам в България не се допускаха граждани от трети страни, както и идващите от Италия, Испания, Франция, Великобритания и Северна Ирландия, Германия, Нидерландия, Швейцария, Австрия, Белгия, Исландия, Лихтенщайн и Люксембург, независимо от гражданството им (с изключение на българско). С новата заповед остава в сила и изискването за задължителна 14-дневна домашна карантина на всички влизащи от чужбина с изключение на шофьорите на транзитно преминаващите товарни камиони и международните автобуси.
  • Изключение от забраната за спортни събития на открито и закрито се предвижда за аматьори до 12 души, но без състезателен характер и публика.

Витоша остава без достъп с публичен транспорт

Автобусните линии до Витоша няма да работят до 14 юни, реши Столичният общински съвет. Аргументът за мярката, внесена от зам.-кмета по транспорта Кристиян Кръстев, е рискът от заразяване с коронавируса. Тя беше приета от мнозинството на ГЕРБ - СДС и "Патриоти за София", съветниците на БСП се въздържаха, а от "Демократична България" и независимият Борис Бонев поискаха незабавно възстановяване на достъпа на софиянци към планината.

Малките фирми кандидатстват за грантове за общо 173 млн. лв.

Днес беше отворена дългоочакваната процедура за предоставяне на безвъзмездна помощ от 3 до 10 хил. лв. на микро- и малки фирми. От оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност", която изплаща грантовете, обявиха, че към 14:30 по схемата са кандидатствали 8410 компании, като проектните предложения са на обща стойност 70 316 632 лева. Средно това прави по 8360 лв. на фирма, което означава, че бюджетът ще стигне за подпомагането на още около 12300 дружества и еднолични търговци, като най-вероятно ресурсът ще бъде изчерпан още в първия ден, въпреки че срокът за кандидатстване е до 15 юни.

ОЩЕ ОТ БЪЛГАРИЯ

Броят на потвърдените случаи на коронавирус в България достигна 2100 души към 8 ч. тази сутрин. Това е с 31 повече от същото време вчера, когато случаите бяха 2069, или ръст с 1.5%. Жертвите на вируса са 99, а оздравелите - 521.

Само в определени болници да се лекуват заболелите от коронавирус, предлага директорът на "Пирогов" Асен Балтов. Сега за това са определени 19 болници.

СНИМКА НА ДЕНЯ

Водените от партия "Възраждане" протестиращи пред парламента с лозунги и срещу ваксините и 5G

Няколкостотин души се събраха днес пред парламента на митинг, организиран от националистическа партия "Възраждане" на Костадин Костадинов. Те искаха оставка на правителството, тъй като смятат, че действия му за коронавируса са били неадекватни. Редом с това обаче имаше лозунги и срещу ваксините и срещу 5G мрежите, които според слуховете, разпространявани в интернет, били болестотворни, срещу "отнемането на децата" и т.н. Полицията не пръсна протеста, въпреки че и по новите антиепидемиологични правила събирането на над 10 души е забранено. В един момент броят на протестиращите се увеличи и митингът прерасна в шествие, което блокира и движението по някои софийски улици. Вчера прокуратурата започна разследване срещу Костадин Костадинов за присвояване на партийна субсидия след репортаж на "Нова тв".

И ПО СВЕТА

Турция работи за начало на туристическия сезон от края на май, но той ще е съвсем различен. Здравният министър предлага чужденци да почиват в страната след PCR тест при пристигането. В много хотели е вероятно половината легла да останат незаети, тъй като няма как да се спазят стандартите, силно ще бъдат разредени шезлонгите и местата по плажовете.

Евродепутатите поискаха ЕК и Съветът на ЕС да наложат санкции и да спрат плащания към Унгария, за да защитят унгарските граждани и върховенството на закона в страната, съобщи пресслужбата на ЕП. Причината е заради наложеното без ограничение във времето извънредното положение, в което премиерът Виктор Орбан управлява с еднолични укази.

Големите огнища на пандемията се изместват към големи икономики на Азия и Южна Америка - Русия, Бразилия, Индия, Перу и т.н., показва статистиката. САЩ все още отчитат най-голям брой заболели дневно, но темповете се забавят, докато при Русия, Бразилия и Индия се ускоряват. По общ брой на регистрираните заболели и жертви все пак САЩ остават недостижими с почти 1.5 млн. случая и над 85 хил. починали.

Коронавирусът може "никога да не изчезне" - подобно на ХИВ, с който се научихме да живеем, предупреди Световната здравна организация. Дори да бъде намерена ваксината, вирусът ще изисква "огромни усилия" и занапред, каза Майк Райън от СЗО. До момента жертвите на COVID-19 са почти 300 хил. души, заразените наближават- 4.5 млн.

Децата във Финландия тръгнаха днес пак на училище след осем седмици прекъсване, но може отново да се върнат към дистанционното обучение след лятната ваканция - зависи как ще се развие пандемията.

ПАЗАРИТЕ, БИЗНЕСЪТ, ИКОНОМИКАТА

Още с 2.98 млн. души нарасна безработицата в САЩ през последната седмица, показват данните от статистическото бюро в САЩ. Общият брой на подадени заявления за безработни от началото на пандемията вече надхвърлят 36 млн. Според новите данни от април в страната работят 133.4 млн. души спрямо 155.7 млн. месец по-рано. Нивото на безработица по последни изчисления е 14.7%, но тя се засича към 13-о число на предишния месец, т.е. 13 април.

Пандемията ще струва 203 млрд. долара на застрахователния сектор през 2020 г. според Lloyd's of London, която ще плати до 4.3 млрд. долара обезщетения на клиентите си. Лондонският застрахователен пазар обяснява, че отражението от коронавируса ще се равнява на това през годините, когато секторът е бил изправен пред големи природни бедствия като урагана "Катрина" през 2005 г. или ураганите "Харви", "Ирма" и "Мария" през 2017 г. Очакваните загуби включват 107 млрд. долара обезщетения за отменени събития или застраховки за пътувания, както и 96 млрд. обезценка на инвестиционните портфейли.

Министърът на финансите на САЩ Стивън Мнучин заяви, че икономиката ще бъде отваряна бавно, но предупреди, че твърде дългото изчакване рискува да нанесе сериозни икономически щети. Министърът очаква второто тримесечие да бъде "доста лошо", но ако икономиката бъде отворена безопасно, то тогава според него следващите тримесечия ще бъдат по-добри и догодина САЩ отново ще имат велика икономика.

КАКВО СЛЕДИМ

БВП на ЕС, еврозоната и България

Евростат ще представи утре по-подробни данни за понижението на БВП в ЕС и еврозоната през първото тримесечие. Експресните данни през април показаха, че Европа е претърпяла най-големия си икономически срив от 25 години. С най-голям интерес се очаква БВП на Германия, като предвижданията са, че той се е понижил с 2.1% спрямо предходното тримесечие и с 1.6% на годишна база. Националният статистически институт ще публикува данни за българската икономика.

Утре е денят на данъчната свобода в България

Денят на данъчна свобода в България през 2020 г. се пада на 15 май. Датата, която всяка година се изчислява от Института за пазарна икономика, отчита дните, които биха били нужни на данъкоплатците да изработят рекордните 46.8 млрд. лв. приходи, заложени в бюджета тази година. Тази година това отнема 136 дни. Дори и преди появата на коронавируса българският данъкоплатец постепенно губеше дни в полза на държавата в последните няколко години, отбелязва ИПИ. Сега сметките ще се променят още повече заради коронавируса - вече е ясно, че икономиката ще бъде на значителен минус - между 5% и 7% от БВП според различни прогнози.

КАКВО ЛЮБОПИТНО

Едва 5% от испанците имат антитела

Едва малко над 2.3 млн. испанци са се заразили с коронавируса, сочат данните на първото национално изследване в страната. Очакванията бяха за по-висок процент, след като Испания е сред най-засегнатите страни в Европа. Осъщественото от националния здравен институт "Карлос Трети" изследване обаче дава обезкуражаващи данни на Мадрид, доколкото се предполага, че антителата показват, че изследваният вече е бил в контакт с вируса и в голяма степен на вероятност има имунитет. "Трябва да останем разумни и предпазливи по време на разхлабването", каза здравният министър Салвадор Ия, който представи данните.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар