🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Вечерни новини: Спасяването на туризма може да отвори границите в ЕС, Борисов разреши изпращането на абитуриентите

И още: ЕБВР очаква 5% свиване на българската икономика тази година; Срив на промишленото производство в Европа през март

В сравнително бедния на вътрешни събития и новини ден медийният спектакъл с опита за предаване на акциите на футболния "Левски" от Божков на Борисов с посредничеството на журналиста Сашо Диков очаквано се превърна в гвоздея на новините. Иначе и днес премиерът не пропусна да продължи серията си от "дарове" за народа - този път реверансът бе за абитуриентите, които ще могат да направят традиционните си изпращания.

В Европа голямата тема е преотварянето на вътрешните граници в съюза - възможно най-скоро, но без да се пренебрегва опасността от епидемията, разбира се. Целта е да се спаси, доколкото е възможно, закъсалият туризъм. Някои държави вече обявиха плановете си за отваряне на граници.

България не е дала досега ясни индикатори за това, но днес вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева заяви в интервю за "Нова", че до края на май ще остане в сила 14-дневната карантина за всички пристигащи в страната, но след 15 юни е възможно тази мярка да отпадне за пристигащи от държавите "с по-нисък риск". Българите, разбира се, се вълнуват дали ще имат ли алтернатива на българското море - най-вече в Гърция. Дори границите да се отворят скоро, което най-вероятно ще се случи, изискването за 14-дневна карантина при завръщане в България би спънало сериозно плановете.

НАЙ-ВАЖНОТО ОТ ДЕНЯ

Еврокомисията препоръчва завръщане към "неограничено движение" в ЕС

На фона на видимото свиване на епидемията в ЕС, Брюксел препоръчва на страните членки бързо завръщане към "неограничено движение" в рамките на съюза и отваряне на границите между държавите в него, но при спазване на правила за безопасност и защитни мерки при пътуване. И с предупреждение, че забраните може да се върнат, ако ситуацията с пандемията се влоши. Това са част от препоръките, с които ЕК опитва да спаси летния сезон на опустошения туристически сектор, който иначе нормално генерира 150 млрд. евро годишно. Документът има препоръчителен характер и всяка страна ще решава сама за себе си. Не става ясно дали ще има туристи от страни извън ЕС. ЕК смята, че забраната за тях трябва да остане поне до 15 юни, но и за след това има препоръка да се разчита на вътрешнообщностен туризъм.

ЕБВР очаква българската икономика да се свие с 5% през тази година

Икономиката на България ще се свие с 5% през тази година заради кризата в резултат на коронавуриса, прогнозира Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР). Банката очаква догодина възстановяване и ръст от 4%. Икономиките от региона, в който действа ЕБВР, се очаква да се свият средно с 3.5% през тази година. Възможно е през 2021 г. страните да постигнат среден растеж от 4.8%, но банката предупреждава, че прогнозите са обект на "невиждана несигурност".

Срив на промишленото производство в Европа през март

Промишленото производство в ЕС и еврозоната е намаляло с над 10% през март спрямо предходния месец заради ограничителните мерки срещу пандемията. Най-голям спад отчитат Италия, Словакия и Франция. Данните са индикатор, че през април сривът ще бъде много по-голям, защото повече страни в ЕС започнаха да налагат карантината през втората половина на март.

ЦИРК НА ДЕНЯ

Божков опита да предаде акциите на "Левски" на премиера Борисов с тв водещия Сашо Диков за посредник

Бизнесменът Васил Божков, който стои зад собствеността на футболния "Левски", опита буквално да предаде мажоритарния пакет акции на клуба на министър-председателя Бойко Борисов. В съобщение до медиите той казва, че премиерът е "отговорник за тежкото състояние на клуба". Така в обявения час пред Министерския съвет с акциите се появи тв водещият Сашо Диков. Той не бе приет на среща, а пред медиите шефът на пресцентъра на правителството Севдалина Арнаудова обяви, че Борисов не иска да приеме акциите, и определя случващото се като "несериозно".

ОЩЕ ОТ БЪЛГАРИЯ

Президентът Румен Радев е подписал указ за обнародване на промените в Закона за здравето, с които на правителството се дава възможност да обявява т.нар. извънредна епидемична обстановка. Той обаче ще сезира Конституционния съд за определени текстове в закона, като мотивите за това ще бъдат обявени в следващите дни, съобщиха от прессекретариата на президентството. Промените ще бъдат обнародвани още днес в извънреден брой на Държавен вестник, оповестиха от пресцентъра на Народното събрание.

След среща с дванайсетокласници премиерът Бойко Борисов позволи провеждането на традиционните тържествени изпращания на завършващите випуски в дворовете на училищата. За целта здравното и образователното министерство ще изготвят протокол с противоепидемични изисквания за изпращането на учениците от 12 клас. Тази година зрелостниците в цялата страна са над 50 хиляди.

Плащанията по големите инфраструктурни проекти няма да бъдат ограничавани, като по този начин ще бъдат подкрепени инвестициите при очаквания спад в непубличния сектор, съобщи Бойко Борисов в профила си във Facebook, след като днес правителството отчете добро изпълнение на бюджета за първото тримесечие. По повод влошената прогноза на Европейската комисия за състоянието на българската икономика премиерът залага на бързото икономическо възстановяване.

И ПО СВЕТА

На фона на представените днес препоръки на ЕК за сравнително бързо преотваряне на вътрешеноевропейските граници някои страни обявиха намерения за разхлабване на граничния контрол. Германия ще облекчи контрола на някои от границите си - без тази с Италия, от събота, a Финландия се отваря за пътуващи от ЕС от утре, 14 май, но ще има проверка при влизане. Други не бързат толкова - Полша обяви, че ще удължи до 12 юни строгия граничен контрол, Австрия - че ще премахне контрола на границата с Германия от 15 юни, а Испания ще продължи с контрола дори до юли.

"Ненужно страдание и смърт" е напълно реалистичен риск, ако САЩ прибързат с отварянето на икономиката, предупреди на дистанционно изслушване пред сенатори водещият вирусолог на САЩ Антъни Фаучи. Той коментира ситуацията в момент, когато някои щати се готвят за отваряне, въпреки че броят заразени се увеличава.

Китайският град Дзилин, където живеят 4.4 млн. души, ще бъде затворен за пътувания, за да се удържи нова вълна на заразявания, съобщи Reuters. В града вчера бяха регистрирани шест нови случая, в края на седмицата в предградие имаше 21 нови заразени.

ПАЗАРИТЕ, БИЗНЕСЪТ, ИКОНОМИКАТА

Част от общо 5000 служители на Twitter ще могат да работят дистанционно за неопределено време - толкова, колкото пожелаят, тъй като работата на социалната мрежа по време на блокадата е била ефикасна според ръководството. Думата "завинаги" е записана в имейл от изпълнителния директор Джак Дорси. Повечето от офисите на компанията няма да отворят до септември.

Най-големият туроператор в света - TUI, обяви плановете си да закрие 8000 работни места по света, което е 10% от персонала му. Въпреки пандемията компанията е готова да продължи това лято (вероятно през юли) почивките в Европа, а "най-късно през 2022 г." ще има пълно възстановяване на туризма, смята изпълнителният директор Фриц Юсен. Компанията се стреми да намали административните разходи трайно с 30% за цялата група и последиците от това са закриването на работните места.

КАКВО СЛЕДИМ

Кандидатстването за грантовете за малки фирми ще е утре в 10 ч.

Микро- и малките фирми ще могат да подават онлайн заявления за безвъзмездна помощ от 3 до 10 хил. лв. от 10:00 часа на 14 май. Това обяви управляващият орган на оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност", от чийто бюджет ще бъдат предоставени 173 млн. лв. на бизнеса. Схемата трябваше да стартира на 11 май, но държавата не успя да спази собствения си срок. Принципът на субсидията е първи по време - първи по право, затова системата ИСУН ще бъде подложена на тест, а по-бавните фирми могат да не се класират.

Европарламентът се "събира" отново - виртуално, за да дебатира бюджета на ЕС

Новият европейски бюджет и справянето с COVID-19 ще заемат голяма част от времето на евродепутатите, които се събират виртуално за пръв път от доста време за пленарната си сесия от днес до петък. Освен за бюджета ще има дебати и за спасителните мерки за закъсалите икономики, както и решението от срещата на върха на ЕС на 23 април, утвърдила спасителния пакет на стойност 540 млрд. евро, който ще започне да функционира от 1 юни (но който вече се смята за недостатъчен). В дебатите ще участват председателят на Съвета Шарл Мишел и председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен.

КАКВО ЛЮБОПИТНО

Коронавирусът достигна Лесото

Списъкът с държави без официални случаи на коронавирус е кратък, но днес намаля още, след като заразата достигна дори южноафриканската Лесото. Първият случай в страната, която е изцяло заобиколена от Южна Африка, е пътуващ от съседната страна.

НЕЩО ПОЛЕЗНО

Днес е денят, в който изтича извънредното положение. Част от мерките, които действаха досега, обаче ще останат, след като бяха разписани в други закони. Какво е забранено и позволено обобщава "Дневник".