🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Вечерни новини: Задържан зам.-министър на екологията в акция за отпадъци, още корона ограничения падат

И още: Прокуратурата няма да разследва Цветан Цветанов за апартамента от "Артекс", Китай затяга хватката над Хонконг

Прокурори и служители на Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС) влязоха в сградата на Министерството на околната среда и водите. Бе отведен заместник министърът на околната среда и водите Красимир Живков
Прокурори и служители на Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС) влязоха в сградата на Министерството на околната среда и водите. Бе отведен заместник министърът на околната среда и водите Красимир Живков
Прокурори и служители на Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС) влязоха в сградата на Министерството на околната среда и водите. Бе отведен заместник министърът на околната среда и водите Красимир Живков    ©  Анелия Николова
Прокурори и служители на Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС) влязоха в сградата на Министерството на околната среда и водите. Бе отведен заместник министърът на околната среда и водите Красимир Живков    ©  Анелия Николова

Ако в последните месеци коронавирусът беше отвял главния прокурор от първите места в новинарските емисии, сега със затихването на епидемията Иван Гешев се връща ударно към предишния си ритъм. А именно микс от обиколки по села и градчета и ударни акции.

Денят определено беше белязан от акцията в екоминистерството, която започна като реплика на задържането на Нено Димов в началото на годината. Този път беше отведен зам.-министър - Красимир Живков, а също така през деня регионални медии съобщаваха за претърсвания в неговия дом в Ботевград, както и в къщи и офиси на братята Атанас и Пламен Бобокови. До следобедните часове нямаше официална информация за естеството на акциите, а на брифинг в 16 ч. бяха потвърдени спекулациите, че операцията е свързана с нерегламентиран внос на боклук от Италия, но не само.

Не свързано с темата, но пак по линията "скандали в екологията", депутати внесоха поправки, с които опитват да премахнат втората инстанция по съдебните дела за обжалване на издадени оценки за въздействие на околната среда за общински и големи инвестиционни проекти. Официалното обяснение на предложението е облекчения заради COVID-19.

Иначе обнадеждаващите данни за новите идентифицирани случаи на заразени са напът да доведат до отпадането на почти всички останали ограничителни мерки срещу коронавируса у нас. От щаба заявиха сутринта, че ще предложат на кабинета задължителната 14-дневна карантина за всички влизащи в България да отпадне от 1 юни, тогава най-вероятно ще бъде разрешено да отворят и частните училища. Задължителните маски на закрито обаче ще останат като трайна мярка.

НАЙ-ВАЖНОТО ОТ ДЕНЯ

Зам.министър на екологията и още петима души са задържани за злоупотреби с внос и износ на опасни отпадъци

Според прокуратурата акцията днес е по досъдебно производство, започнало от януари и насочено към организирана престъпна група, включваща зам.-министъра на екологията Красимир Живков, бивш директор в РИОСВ - Плевен, и още лица. Претърсват се офиси и домове на общо 40 адреса в няколко населени места, като тепърва ще се преценява какви обвинения да се повдигат. Според предоставената от обвинението информация са събрани писмени и устни доказателства, че зам.-министърът е съдействал за нотификации на внос на отпадъци от Италия, въпреки че не отговарят на определени изисквания, а същевременно е отказвал нотификации за износ на опасни отпадъци и е принуждавал производителите да предават отпадък на контролирани от него дружества. Твърдението на разследващите е, че от схемата се е възползвала и компания, която не беше назована, но описанието отговаря на производителя на акумулатори "Монбат" на братята Атанас и Пламен Бобокови, която е спестявала разходи за скъпо оползотворяване на опасни отпадъци в Германия, като вместо това го е правила фиктивно в свои дружества. Акциите на "Мобнат" се понижават с над 5% на Българската фондова борса.

Прокуратурата е оневинила окончателно Цветан Цветанов за "Апартаментгейт"

Прокуратурата няма да разследва бившия втори човек в ГЕРБ Цветан Цветанов заради имота, който е купил от "Артекс", тъй като не е открила данни за корупционни и други престъпления от страна на Цветанов. Това се вижда от постановление на специализираната прокуратура, с което се прави отказ да се образува досъдебно производство и се прекратява проверката по случая. То е издадено още на 17 февруари, но за него съобщи едва снощи сдружение БОЕЦ, по чийто сигнал започна проверката.

Така повече от година след "Апартаментгейт" обвинения по скандала няма, както няма и констатирани нарушения, въпреки че както Цветанов, така и други представители на властта се разделиха с постовете си заради него.

Китай ограничава автономията на Хонконг

Китай официално прие плана за законопроект за национална сигурност на Хонконг въпреки декларацията на САЩ, че с този ход градът вече няма да е автономен от Пекин. Изявлението пред Конгреса в сряда вечерта на държавния секретар на САЩ Майк Помпео, че Хонконг вече няма нужда да бъде третиран като територия със специален статут според американското законодателство, тъй като не е автономен от Китай, е най-сериозният отговор на Вашингтон досега. Ходът на Китай предизвика безпокойство за бъдещето на Хонконг като глобален финансов център.

ОЩЕ КОРОНА НОВИНИ

В четвъртък броят на регистрираните заразени от COVID-19 в България достигна 2477 души, като се увеличи с 0.69% спрямо ден по-рано, когато случаите бяха 2460. За втори пореден ден в страната са регистрирани повече оздравели, отколкото заразени за ден - съответно 53 и 17. Така общият брой на излекуваните вече е 965 души. Починалите са 134.

Последните шест случая на заразени в Шумен са на хора, свързани със строителството на "Балкански поток", стана ясно на сутрешния брифинг на Националния оперативен щаб. Групата работници е била поставена под карантина при пристигането си в България и контактите им са силно ограничени. Не са установени нови случаи и сред хората, които са били на същия полет от Москва до София, съобщи главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев.

Германия ще отмени от 15 юни предупрежденията да не се пътува в останалите 26 страни от ЕС. Според правителствен източник на Reuters тази мярка ще включва още държави извън блока като Великобритания, Исландия, Норвегия, Швейцария и Лихтенщайн.

Мрачен рекорд отчете САЩ - броят на жертвите на коронавируса надхвърли 100 хиляди, макар епидемията там да поутихва като цяло и броят нови заразени и починали да намалява. В Бразилия, където е южноамериканският епицентър на COVID-19, смъртните случаи вече са над 25 хил. Страната е регистрирала над 410 хил. инфекции, но според анализаторите мащабът на епидемията там е много по-голям.

Южна Корея връща от утре част от ограниченията, наложени заради коронавируса, заради ръста на новите случаи. Отново са затворени музеите, парковете и галериите. От компаниите се иска отново да въведат по-гъвкави условия на работа, вкл. от домовете. Ограниченията са основно в столицата Сеул. Вчера Южна Корея съобщи за 79 нови случая, най-голямото увеличение за едно денонощие от 5 април.

Американската икономика се е свила с 5% през първото тримесечие, сочат ревизираните данни. Първоначалната информация беше за спад на БВП с 4.8% на тримесечна база, причинено от замразяването на икономиката заради коронавируса. В четвъртък излязоха и седмичните данни за безработните в страната, като за последната седмица броят им е нараснал с още 2.1 млн. души.

Японската автомобилна компания Nissan Motor е решила да закрие завода си в Барселона, което ще остави без работа около 3000 души, съобщи правителството в Мадрид. Това е част от плана за преструктуриране на бизнеса ѝ по света, който ръководството трябва да обяви.

СНИМКА НА ДЕНЯ

Сблъсъците между полицията и протестиращи в Минеаполис ескалираха с палежи, грабежи, вандализъм и сълзотворен газ, след като за втора нощ поред жители на града излязоха на протест заради случая на Джордж Флойд, 46-годишен чернокож американец, който почина при полицейско насилие. Той е бил невъоръжен и е задържан по подозрение за финансова измама. Видео показа как той се задушава при ареста, докато полицай притиска с коляно врата му. Четирима полицаи бяха уволнени, като кметът каза, че да си чернокож "не трябва да е смъртна присъда". Това е пореден случай на брутално полицейско насилие спрямо чернокожи американци в САЩ, който завършва фатално.

КАКВО СЛЕДИМ

Оценка на Standard & Poors за България

По календара на S&P 29 май е датата, на която е редовният преглед на рейтинга на България. В края на миналата година агенцията повиши оценката си за държавата от BBB- на BBB, като перспективата е положителна. Тогава очакванията бяха, че ново повишение може да последва при влизане в ERM II и банковия съюз, като сега България е в процес да покрие и последното препятствие - капитализирането на ПИБ. От друга страна обаче предходната оценка на S&P беше преди корона кризата и при очаквания за ръст на икономиката, докато сега всички прогнози на анализатори и институции са за дълбок спад на БВП.

НЕЩО ИНТЕРЕСНО

Затвор за пост във фейсбук в Сингапур

Шофьор на такси в Сингапур получи присъда от четири месеца затвор за публикация във фейсбук, в която съобщава фалшивата информация, че магазините за храни ще затворят, и призовава хората да се запасяват поради предстоящите ограничения за борба с COVID-19, предаде Reuters. Той е изтрил след около 15 минути поста си в група с ограничен достъп, която имала около 7500 членове. Прокуратурата обаче поиска присъда, която да има възпиращ ефект. В Сингапур имаше случаи на паническо изкупуване на стоки по време на четиримесечната борба с вируса в града-държава. Приети бяха строги наказания за тези, които нарушават ограничителните мерки или разпространяват дезинформация - глоба до 7000 долара, затвор за срок до 3 години или и двете.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    evpetra avatar :-|
    evpetra
    • + 1

    Работници от Москва за газопровода? Нали ни проглушаваха ушите с работните места, които ще се откриват на големите обекти, особено в АЕЦ Белене. Какви са тези работници от Москва?!

    Нередност?
  • 2
    dvn14663752 avatar :-|
    beastie
    • + 1

    proba

    Нередност?
Нов коментар