🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Зам.-министърът на екологията и братята Атанас и Пламен Бобокови вече са обвиняеми

Според прокуратурата в организираната престъпна група влизат 10 души, за 4 от тях е поискан постоянен арест

Братята Пламен (вляво) и Атанас Бобокови са собственици на една от големите индустриални групи в страната
Братята Пламен (вляво) и Атанас Бобокови са собственици на една от големите индустриални групи в страната
Братята Пламен (вляво) и Атанас Бобокови са собственици на една от големите индустриални групи в страната    ©  Надежда Чипева
Братята Пламен (вляво) и Атанас Бобокови са собственици на една от големите индустриални групи в страната    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Акцията на прокуратурата срещу схема за нелегален внос и износ на опасни отпадъци вече доведе до повдигнати обвинения срещу десет души. Сред тях са зам.-министърът на екологията Красимир Живков и братята Атанас и Пламен Бобокови, които са собственици на "Приста ойл" и "Монбат" - като групата им консолидирано е сред топ 10 по приходи в страната. И тримата за пръв път бяха назовани поименно от прокуратурата, докато останалите участници в групата засега не са публично оповестени.

Прокуратурата ще поиска за четирима от тях да останат за постоянно в ареста, като сред тях са зам.-министърът и единият от двамата братя. За останалите мерките, които специализираният съд вероятно ще разгледа утре, са парични гаранции (достигащи до 1 млн. лв. вероятно за другият брат) и домашен арест.

Без нова светлина по същество

Пресконференцията, водена от четирима прокурори и главния секретар на МВР, не даде много нова информация за естеството на твърдяното престъпление. Генка Брезашка, която е наблюдаващ прокурор по делото, обяви, че Красимир Живков е "бил в изключително близки взаимоотношения с братя Бобокови, което само по себе си не е престъпно, но той е извършвал неправомерни действия, с които е подпомагал противозаконната дейност на братя Бобокови, свързана с вноса и износа на отпадъци от чужбина".

Прокурор Ангел Кънев пък обяви, че акцията е съвместна с италиански разследващи, но поискана и водена от България. В домовете и офисите на Бобокови са открити и документи и електронни подписи за български и чужди компании, които те реално са контролирали.

Според развитата теза отпадъците формално са били предавани на фирми, които обаче "не са имали капацитет да извършват дейността, за която са имали издадени разрешителни". На някои от обектите за преработване на отпадъци не е имало дори ток и вода, каквото изискване имало. Целта била да се създаде верига от дружества, с която дейността с отпадъците да изглежда законна.

От думите на главния секретар на МВР Ивайло Иванов пък стана ясно, че операцията е организирана "в рамките само на няколко часа". Не става ясно какво е наложило тази спешност, след като от предишния брифинг на говорителя на главния прокурор Сийка Милева стана ясно, че по разследването се работи от януари.

Но с подхвърлени сламки

Прокурорите твърдят за много открити доказателства, но конкретно бяха описани само няколко, които на вид нямат пряка връзка с обвиненията. Едното е открита в дома на Атанас Бобоков снимка, на чийто гръб са изписани имена на известни публични фигури и суми в левове и долари. По-късно бе публикувано и факсимиле, което прилича на своеобразна грубо нахвърляна класация на най-богатите българи. Съдейки по имената обаче, тя би трябвало да е актуална някъде към началото на века - вероятно между 2003 и 2005 г. Например със сума, достигаща 150 млн. долара, е отбелязана Дарина (предполага се вдовицата на убития през 2003 г. Илия Павлов). Същевременно застреляният през 2005 г. Емил Кюлев фигурира поименно с 400 млн. долара. Най-голямо число - 650 млн. долара, стои срещу Васко (вероятно Васил Божков). В списъка е сложен и ред Ние с над 60 млн. долара.

Над имената има и своеобразна равносметка на съдбата на изброените - трима са зад граница, а общо 14 са в графа "бандити", като от тях 4 убити и 10 живи.

От обясненията не стана ясно какво се подозира, че е значението на този списък. Не беше съобщено и чий е почеркът, нито какво има на снимката.

В дома на Пламен Бобоков пък са открити автобиографии със снимки на длъжностни лица от Министерството на правосъдието и Министерството на регионалното развитие и благоустройството, както и на наблюдаващ прокурор по дело срещу Васил Божков.

Всичко това не е ясно какво отношение има към конкретния казус с отпадъците, като единственият ефект към този момент е да се остави у публиката впечатление за нещо нередно около двамата бизнесмени. Прокурор Милева изрично заяви, че част от лицата в списъка на снимката са убити. "В хода на разследването информацията ще бъде проверена и по преценка на наблюдаващите прокурори лицата ще бъдат разпитани в качеството на свидетели", пише в съобщението на прокуратурата към факсимилето.

Вчера акциите на производителя на акумулатори "Монбат" поевтиняха с близо 10% до 3.60 лв., като в части от деня котировките падаха и с до 19%. Компанията е част от контролирания от Бобокови "Приста ойл холдинг", който освен това има бизнес и производство и търговия с автомобилни и индустриални масла.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    absent avatar :-|
    Абсент
    • + 2

    Ама той Господ дето е Господ с какви прости и елементарни Инструменти и сечива си служи само... Инструмента на Господ.

    Нередност?
  • 2
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 3
    • + 3

    До коментар [#1] от "Абсент":

    На оберпрокурора му е било неудобно да се нарече простичко Теслата на Господ.. А иначе действията са изключително дърводелски.

    Щом едно листче с имена и цифри, които съвпадат с имената и цифрите, публикувани преди 10-15 г в книга на журналиста Григор Лилов могат да се "доказателство", тури му пепел...
    Но са достатъчни Бобокови да ги потъркалят в арестите, докато втасат да си отстъпят бизнеса на когото трябва.
    Каквато беше схемата с Кольо Банев, Ветко Арабаджиев, Стою Минев и всички олигарси-пандизчии. Други като Мишо Бирата и жена му не стигнаха до арестите...

    Нередност?
  • 3
    xte29566872 avatar :-?
    xte29566872
    • - 3

    Иван и Елена? Костови? 40 млн.лв?

    Нередност?
  • 4
    nxy48610609 avatar :-|
    amidala
    • - 3

    До коментар [#3] от "xte29566872":

    Ами по един, по два са ги докарали 40 млн. Тук разказват как:
    https://frognews.bg/novini/petar-boiadjiev-gledam-tozi-spisak-dori-men-govoriat-parvo-litse-dve-imena.html

    Нередност?
Нов коментар