🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Държавната петролна компания ще се създава без финансови разчети

Промените в закона минаха на първо четене във водещата икономическа комисия в парламента

Икономическия министър Емил Караниколов предлага и изграждане на паркинги за камиони до държавните бензиностанции
Икономическия министър Емил Караниколов предлага и изграждане на паркинги за камиони до държавните бензиностанции
Икономическия министър Емил Караниколов предлага и изграждане на паркинги за камиони до държавните бензиностанции    ©  Цветелина Белутова
Икономическия министър Емил Караниколов предлага и изграждане на паркинги за камиони до държавните бензиностанции    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Идеята за създаването на "Държавна петролна компания" напредва в парламента, като предложените промените в Закона за държавните резерви и военновременните запаси бяха приети на първо четене във водещата икономическа комисия в Народното събрание.

Това обаче се случи, без да бъде предоставено нито едно число - няма бизнес разчети, не е ясна нуждата от финансиране, няма план за дейността, необходим капитал на дружеството и т.н. Вчера напълно безпроблемно предложенията за изменение на закона минаха и през комисията по енергетика.

И складове, и колонки, и паркинги

По думите на министъра на икономиката Емил Караниколов анализите ще се правят тепърва, като първо Народното събрание трябвало да изгласува създаването на ДПК, в която да се апортират активите на Държавна агенция "Държавен резерв и военновременни запаси". Новата компания ще има дъщерна структура по Търговския закон и се предполага, че именно тя ще се занимава с изграждането и оперирането на 100 бензиностанции. Петролната компания ще бъде вкарана и в забранителния списък за приватизация.

Освен проекта за 100 бензиностанции и станции за зареждане на електромобили, които щяла да прави държавата, Караниколов спомена, че може да се правят и паркинги за тирове.

Някои критики

Срещу проекта все пак се чуха някои критики, които дойдоха по линия на депутати от БСП. Румен Гечев настоя за повече числа, свързани с проекта, за информация кое колко ще струва. Той изрази и опасението, че въпросните държавни бензиностанции може да се превърнат в едни "крокодили, които кръжат около държавните финанси", и окачестви мотивите на закона като "хубаво есе". От редиците на БСП изказаха и твърдението, че идеята е добра, но не и когато е на хора с лоши намерения, като съобщиха, че политическата сила ще гласува разнородно.

Като най-отявлен защитник на държавната петролна компания се открои Валери Симеонов, който направи забележка на социалистите за критиките им по законопроекта. Окачествявайки се като бизнесмен, той заяви, че няма как да има разчети на бизнеса предварително. Това му изказване предизвика скептицизъм дори сред депутатите, като беше апострофиран, че не е ясно как например отива да иска кредит за бизнес без никакви изчисления. Симеонов още настоя в горивата да стане като при далекосъобщенията - част от обема на частните данъчни складове да бъде запазен за конкуренти. Вероятно преди второто четене на законопроекта ще се появят и още предложения.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    gosko22 avatar :-|
    gosko22

    Държавния резерв освен с продажбата на аспираторите февруари точно преди КОВИД да дойде е известен само с Корупция и лошо управление.

    Хайде да им дадем повече пари да ги управляват и тях.

    Нередност?
Нов коментар