🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Държавната петролна компания ще конкурира и ще контролира останалите играчи

Държавата ще строи 100 бензиностанции, първите до пролетта догодина, като обещава ниски цени на горивата

Финансовият министър Владислав Горанов не вижда проблем пред държавната намеса в сектора на горивата
Финансовият министър Владислав Горанов не вижда проблем пред държавната намеса в сектора на горивата
Финансовият министър Владислав Горанов не вижда проблем пред държавната намеса в сектора на горивата    ©  Георги Кожухаров
Финансовият министър Владислав Горанов не вижда проблем пред държавната намеса в сектора на горивата    ©  Георги Кожухаров
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Бъдещата държавна петролна компания едновременно ще се конкурира с останалите играчи на пазара на горива и ще ги контролира. Това стана ясно по време на специалната пресконференция на министъра на финансите Владислав Горанов и на министъра на икономиката Емил Караниколов за предстоящите промени в Закона за държавния резерв и военновременните запаси, с които ще се създаде бъдещият държавен гигант.

До този абсурд ще се стигне, тъй като със законови промени се предвижда всички активи на Държавна агенция "Държавен резерв и военновременни запаси" да бъдат апортирани в новата държавна петролна компания. Тя ще започне да изпълнява всички функции на резерва в сферата на горивата, включително контрола над компаниите на пазара за това дали съхраняват задължителните запаси от горива. Или държавната компания ще контролира сама себе си, както и всички останали, с които ще се конкурира.

Официално новото държавно дружество ще се бори за решаването на два проблема - концентрираната собственост при данъчните складове и високите цени на горивата.

Нелоялна държавна конкуренция

Друг важен момент е, че явно държавата планира да прави нелоялна конкуренция на останалите играчи, след като министър Горанов заяви, че дейността по поддържането на резерви - военновременни и по европейската директива, ще продължи да се финансира като държавен ангажимент, а само продажбата на горивата на дребно ще е на търговски принцип.

Проблемът е, че компаниите на пазара финансират складовете си и поддържането на задължителните запаси по Закона за запасите от нефт и нефтопродукти от търговската си дейност и това е включено във формирането на крайната цена на горивата по бензиностанциите. А държавата се кани да прави това през бюджета и да създаде нелоялна конкуренция на останалите участници на пазара.

Първо складовете

Сега близо 80% от данъчните складове в страната, които служат за внос на горива с отложено плащане на акциз, са собственост на "Лукойл". По този начин съществува възможност да се ограничи дейността на алтернативни доставчици, като им се откаже достъп до складовете. Това е констатирано многократно през годините, но едва сега се вземат мерки. Затова първата задача на новата държавна компания ще е да получи лиценз от Агенция "Митници" за данъчен склад на базите си, за да може да ги предостави за ползване под наем на други компании. Това трябва да стане до 3 месеца. Според министъра на икономиката Емил Караниколов, ако се окаже необходимо, ще се строят и още складове. Това ще стане, ако наличните към момента се запълнят и има искане от търговци за още капацитет.

И 100 бензиностанции за разкош

Въпреки че темата с бензиностанциите беше окачествена от министър Горанов като вторична, плановете са да бъде изградена верига от 100 бензиностанции, като обещанието е първите да заработят до пролетта на 2021 г. Съвпадението е, че тогава ще има парламентарни избори.

Караниколов и Горанов не дадоха конкретен отговор колко ще струва изграждането на веригата, как ще се финансира и каква възвръщаемост се очаква да има. Беше обяснено само, че не се мисли специално изграждането на бензиностанции да става с пари от държавния бюджет, като компанията може да прибегне до заем. И тук нямаше детайли, но защо ли първата асоциация е за държавната ББР, което отново не е достатъчно пазарно решение.

Официално тиражираната цел на цялото упражнение е държавата да се намеси в ценообразуването и да осигури максимално ниски цени по бензиностанциите. "Разликата от 30-40% в цената на отделните търговци ни кара да мислим, че има нужда", заяви Горанов по отношение на причините за намеса на държавата. Абсурдното е, че точно подобна разлика показва, че на пазара има конкуренция, макар и несъвършена. Освен това самият Горанов на няколко пъти посочи как не се съмнява в становището на Комисията за защита на конкуренцията, че пазарът на горива е конкурентен и функционира според правилата.

Повече по темата четете в седмичния брой на "Капитал".

13 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    uprsport avatar :-|
    Uprsport
    • + 4

    ДПК - Даваме на пеевски компания, това може би значи абревиатурата.

    Нередност?
  • 2
    uprsport avatar :-|
    Uprsport
    • + 2

    Между другото първоначалното натрупване на капитала (първите кражби на пееф, като изключим даденото от мама свинка) беше именно от заиграването с Държавния резерв, което накара да проработи съзнанието на един друг разбойник Станишеф, който го махна оттам. Това бяха и първите видими сливания с ДПС.

    Нередност?
  • 3
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 3
    • + 10

    Написах този коментар под друг текст в К, но мястото му е тук. Затова го копирам:

    Правителството ще прави държавна петролна компания!?

    Със същите мотиви може да направи и:
    - държава-партия Герб. Нещо като БКП при соца;
    - държавна туристическа компания. Нещо като Балкантурист от соца;
    - държавна земеделска компания. Нещо като ДЗС-тата от соца;
    - държавна авиокомпания. Нещо като БГА Балкан от соца;
    - държавна енергийна компания. Нещо като НЕК от соца;
    - държавна ритейл компания. Нещо като Хо(тели)Ре(сторанти)Маг(азини) при соца.

    И защо 30 г. ручахме жабетата?!
    Не, идеята не е да се съживява соца. По-дълбоко е.

    Видимите намерения е да се експроприират раздадените от СДС монополи на техните си олигарси. Герб иска да изгони тия "назначени" от сините олигарси - което ще мине за невероятна борба с корупцията! - и да ги замени със свои хора.
    Васко Божков изгоре. Бизнесът му чака разпределение.
    Венци Златев е следващият пътник за подялба.
    Киро Гела е осветен и явно скоро ще (по)връща сума ти Ф-контролни пакети: флотски, фарма, футболни...
    Ицо Ковачки ще трябва да свиква без еотстъпи нергетиката.
    Румен Вълка ще Му подари боклука...

    Всъщност нищо няма да има на името на Гербавите барони. Само сноп временни удостоворения. Като у Левски. Те могат да им бъдат отнети просто с есемес. Вече няма да е необходимо да се правят промени в преходните и заключителни в Закона за яслите...
    А реалната собственост на всичко ще стане Негова.


    Нередност?
  • 4
    vassilun avatar :-|
    vassilun
    • + 6

    Държавна петролна комхания е най-голямата глупост за сега! Явно от ГЕРБ са много способни да правят глупости!

    Гнус ме е от вас!

    Нередност?
  • 5
    ipp1573109099627380 avatar :-|
    James Cameron
    • + 2

    Джи Пи груп ще строй бензиностанция и петрола ще бъде От Лукойл. Лукойл ще даде пари за избори.

    Нередност?
  • 6
    svetlozar_savov avatar :-P
    SS

    Сега остава и новата държавана електрификация с която да се конкурират и ЕРП - тата ...

    Нередност?
  • 7
    mickmick avatar :-|
    mickmick
    • - 4

    По-добре да бяха направили държавна строителна компания, както и софийска община - софийска строителна компания.. че все калпави ремонти по най-високи цени правят сегашните частни компании.

    Нередност?
  • 8
    mickmick avatar :-|
    mickmick
    • - 3
    • + 1

    А държавните бензиностанции ще предлагат ли същите услуги като частните? Щото цената ще бъде една ако се направят бензиностанции без обслужващ персонал/всичко на самобслужване и плащане с дебитна карта/.. друго е да има служители, да има добре поддържани тоалетни, баня.. кафе, магазин.. и т.н.

    Така и не разбирам, защо ще загробват стотици милиони със съмнителен ефект който ще се прояви след 3 години минимум....и то в момент в който се изискват бързи резултати?

    Нередност?
  • 9
    gosko22 avatar :-P
    gosko22
    • + 2

    Кога да очакваме създаването на държавни ТКЗС-та?

    Не е ли време държавата да контролира и управлява и земеделието? И то е ключово за държавния резерв.

    Петрола е история. Следващата ми кола ще е на ток. Във времето на електромобилите може БДЖ да почне производство на парни влакове.

    Оставка за крадците! Този крадец от снимката като Хазарта не му плаща се е обърнала към Лукойл - трябва да им изкупува суровината, че Еко и РомПетрол идругите май почват да внасят от Румъния и Гърция петрол. Руската ръка командва пионките плащайки им за да правят безумия

    Нередност?
  • 10
    rka44622423 avatar :-?
    Бланш

    А рафинерията, тая новата къде ще е...

    Нередност?
Нов коментар