Държавата одобри първите 881 компании с грантове от 3 до 10 хил. лева

До тук 12% от кандидатите са отрязани от безвъзмездната помощ, тъй като не отговарят на изискванията

Първите плащания към малките предприятия ще са повече от месец след отмяната на извънредното положение
Първите плащания към малките предприятия ще са повече от месец след отмяната на извънредното положение
Първите плащания към малките предприятия ще са повече от месец след отмяната на извънредното положение    ©  Цветелина Белутова
Първите плащания към малките предприятия ще са повече от месец след отмяната на извънредното положение    ©  Цветелина Белутова

Точно три седмици след като бе дадена възможност на микро- и малките фирми да кандидатстват за безвъзмездна помощ, първият списък с одобрени компании вече е факт. В него са включени 881 дружества и еднолични търговци, които ще получат грантове в размер между 3 и 10 хил. лв., като общо са почти 7.36 млн. лв. Средната сума, която ще бъде платена на одобрените, е 8352 лева.

В същото време има 116 кандидата, на които е отказано изплащането на помощта, тъй като не покриват поставените изисквания - най-вече имат задължения към НАП или непокритата им загуба от минали години надвишава с 50% записания капитал, което формално поставя предприятието в "затруднение". От разгледаните към момента 997 предложения това прави близо 12% неодобрени.

По данни на Управляващия орган на оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност", чрез която се изплащат грантовете, общо кандидатствалите към момента фирми са 26 311, като заявената от тях безвъзмездна помощ е на обща стойност 214 776 058 лв. (средно по 8162 лв.). Наличният бюджет по мярката е 173 млн. лв., но икономическият министър Емил Караниколов обяви преди време, че той може да бъде увеличен с 20 млн. лв. Така, ако се запази делът на отстранените фирми, вероятно ще има пари за всички.

Съгласно условията на процедурата в четвъртък (3 дни след публикуването на списъка с одобрените за финансиране кандидати) ще се пристъпи към сключване на договорите. Самото изплащане на безвъзмездната финансова помощ ще стане в срок 15 работни дни след това, или най-късно до 2 юли.

Засега обаче не е ясно с какво темпо ще върви оценката на кандидатите. "До момента извършването на оценката по процедурата е в срок при спазване на всички произтичащи от утвърдените Условия за кандидатстване по процедурата и установените в приложимата нормативна уредба процедури и правила", казват от Управляващия орган. Ако на ден се разглеждат по 1000 заявления, това означава, че ще са нужни поне 26 работни дни. Което въпреки служебните справки и значително намалената бюрокрация пак ще забави помощта за някои фирми с два месеца от момента на кандидатстване, който пък на свой ред беше чак след изтичането на едномесечното извънредно положение.

Тепърва се чака и отварянето на нова схема - за безвъзмездна помощ към по-големите фирми. Грантовете ще бъдат от 30 хил. до 100 хил. лв., като общият бюджет е 156 млн. лв. Публичното обсъждане по нея приключи на 29 май, но оттогава няма нова информация и не се знае кога точно ще бъде отворена за кандидатстване.