🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Проблемите при фирмените грантове доведоха до още кадрови промени в кабинета

Освобождаването на зам.-министър Лилия Иванова от Министерството на икономиката бе очаквано, но влезе в общата рамка за ремонт на правителството

Част от фирмите, пострадали от кризата, ще получат подкрепа, но едва през есента.
Част от фирмите, пострадали от кризата, ще получат подкрепа, но едва през есента.
Част от фирмите, пострадали от кризата, ще получат подкрепа, но едва през есента.    ©  Надежда Чипева
Част от фирмите, пострадали от кризата, ще получат подкрепа, но едва през есента.    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Забавеното одобрение и закъснялото разплащане на безвъзмездни средствата към фирмите, засегнати пряко от пандемията, е формалната причина за освобождаването на зам. -министъра на икономиката Лилия Иванова. Тя отговаряше пряко за оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност" (ОПИК), по която се отпускат грантовете за бизнеса. За рокадата в Министерството на икономиката (МИ) се говори отдавна и на практика бе очаквана от бизнес средите, но сега съвпада с ремонта на кабинета, наложен от антиправителствените протести.

Мястото й ще бъде заето от Яна Топалова, която сега е зам.-директор на Изпълнителна агенция за малките и средните предприятие, където бе назначена от икономическия министър в оставка Емил Караниколов в началото на 2019 г. По информация на "Капитал" Топалова не е избрана от наследника на Караниколов - Лъчезар Борисов, а му е "спусната" в министерството от ГЕРБ.

Яна Топалова има повече от 15 години стаж в държавната администрация. Заемала е ръководни и експертни длъжности в Изпълнителна агенция Автомобилна администрация към Министерство на транспорта, била е Директор на дирекция "Европейски програми, проекти и международно сътрудничество", като и началник отдел "Международно сътрудничество" към Министерство на младежта и спорта. Има магистърска степен по специалността "Бизнес администрация" от Международно висше бизнес училище в Ботевград.

Плащания

"Промяната в политическия кабинет цели ускоряване на сроковете на изпълнение на мерките за подпомагане на бизнеса в условията на пандемията от COVID-19 по ОПИК, провеждането на проактивна политика с малкия и среден бизнес и разработването на нови чуждестранни пазари за български стоки и производители", изтъкват от Министерския съвет.

На 1 юли Управляващият орган на ОПИК започна плащанията на грантовете към одобрените малки фирми, но засега са подпомогнати едва около 3000 компании при над 20 хил. кандидатствали.

Според бизнеса при наличния капацитет на администрацията те ще се обработват с месеци.

Преди седмица започна и кандидатстването по обявената в края на май схема за подпомагане на средните предприятия с между 30 и 150 хил. лева. По нея заявления ще се приемат до 24 август, след което предстои оценка, подписване на договори и плащане. Отсега е ясно, че това едва ли ще се случи преди края на септември.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    orchis avatar :-|
    orchis
    • + 3

    Една калинка за друга

    Нередност?
Нов коментар