🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Финансовото бъдеще на "Левски" остава неясно

Сираков разчита на имидж и без твърдо финансиране на футболния клуб, на който стана собственик

Наско Сираков стартира с налични 100 хиляди лева по сметките на клуба и куп неизплатени дългове
Наско Сираков стартира с налични 100 хиляди лева по сметките на клуба и куп неизплатени дългове
Наско Сираков стартира с налични 100 хиляди лева по сметките на клуба и куп неизплатени дългове    ©  LAP.BG
Наско Сираков стартира с налични 100 хиляди лева по сметките на клуба и куп неизплатени дългове    ©  LAP.BG
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Новият мажоритарен собственик на футболния "Левски" Наско Сираков засега няма гарантирано финансиране, с което да започне спасяването на клуба. На първо време бившият нападател ще разчита на имиджа и контактите си, както и на добрата воля на кредиторите, футболисти и партньори, за да се закрепи състоянието на дружеството.

"Професионален футболен клуб "Левски" АД има почти 24 милиона лева задължения, обяви Сираков на първата си поява като собственик. Той получи 86% от акциите от намиращия се в Дубай Васил Божков, но ще дари 35% от тях на баскетболния треньор и ръководител Константин Папазов-Тити. Сираков ще остане с мажоритарен пакет от 51%. Двамата няма да имат финансов ангажимент да внасят лични средства за издръжката на клуба, но ще си разделят функциите по управлението. В интервю за bTV Папазов обяви разделението така: "Авторитетът на Наско Сираков при преговорите играе важна роля, както и моето нахалство."

Дълбоко в дългове

Сираков, който в различни периоди е бил изпълнителен и спортно-технически директор, стартира с налични 100 хиляди лева по сметките и куп неизплатени дългове. Въпреки похарчените от Васил Божков през последната година над 20 милиона лева клубът остава дълбоко затънал в задължения. Въпреки че по-голяма част от сумата е била безвъзмездна помощ, 7 милиона лева трябва да се върнат по договори с "Национална лотария" и "Нове холдинг". Падежът за тях е 2023 г.

Когато облаците над Божков се сгъстиха, "Главболгарстрой" беше поискала несъстоятелност на клуба заради задължения за изграждането на новия сектор А на стадион "Георги Аспарухов". Сираков обяви, че е постигнато споразумение за оттегляне на иска и изплащане на дълга след пет години в рамките на 7 милиона лева. Задълженията към НАП са 4.4 милиона лева, като месечно клубът плаща по 147 хиляди лева, събирани в последните месеци с дарения от запалянковците. Преди дни по-предишният собственик Спас Русев е платил дълг към БТК за около 3 милиона лева. Новите собственици обявиха, че продължават да разчитат на помощта на феновете, които разглеждат и като най-големия капитал за привличане на спонсори и рекламодатели.

Задълженията за заплати на футболисти и служители са 1.8 милиона, а към други клубове - 600 хиляди лева. За довършването на подновения преди седмица сезон са необходими между 2.8 и 3.5 милиона лева. Изплащането на заплатите на футболистите е деликатен въпрос, тъй като при три неполучени заплати те могат да развалят едностранно договорите си и да преминат в други клубове. Има разбирателство и с бившия треньор Станимир Стоилов да бъде прекратено делото за дължимите му 70 хиляди лева.

"Този златен дъжд и финансов оазис на "Герена" вече е приключил. Апелирам всеки, който е на работа, да прояви уважение към институцията "Левски". Когато е имало пари, всичко е било плащано на секундата", каза Сираков.

Планът "Сираков"

Наско Сираков няколко пъти заяви, че няма категоричен план за действие, но ще се преговаря с всякакви потенциални партньори, включително и държавни. "В името на "Левски" съм готов да пия с всеки, от папата до Ел Чапо", заяви той. На уточняващ въпрос дали би приел ново дарение от депутата Делян Пеевски, който дари 500 хиляди лева и то не беше прието еднозначно от феновете, Сираков добави: "Не познавам Делян Пеевски, но в името на "Левски" съм готов да пия кафе с всеки, който има чисти и прозрачни пари." С премиера Бойко Борисов щяло да се разговаря само по инфраструктурни въпроси за обновяване на базата, тъй като той вече е помогнал на други клубове.

Сираков потвърди очакванията, че няма да се разчита на един основен източник на средства, а ще се опитат да диверсифицират приходите от много по-малки партньори. "В момента всичко рекламни позиции са свободни", каза той. Самият Сираков ще разчита на това, че е познато име, притежава контакти на всякакви нива и се явява като гарант, че клубът ще се развива на футболния терен. Той изрази притеснения, че заради случващото се в хазартния бизнес е трудно да се водят разговори с фирми от сектора. "Ще трябва да стигнем зъби и да затегнем коланите. "Левски" е стигнал до тази ситуация, защото е харчил много повече от това, което е изкарвал", каза той.

Една от логичните стъпки е внасяне на ред в представителния отбор, където той се чувства най-компетентен. Затова първият освободен е спортният директор Ивайло Петков, а от днес старши треньорът Петър Хубчев и неговият екип вече не водеха тренировката на първия отбор. Решението за смяната на щаба идва след силна критика, според която тимът е дебалансиран и играе значително по-слабо от отбор с четири пъти по-малък бюджет ("Локомотив" - Пловдив). Сираков ще изпълнява функциите на спортен директор, но "изграждането на къщичката от основите" ще изисква време и няма да могат да се очакват бързи постъпления по това направление. Но бърза реформа може да доведе до намаляване на перото за заплати за футболисти, за да се изпълни целта за двойно по-малък бюджет.

Без много подробности, но Сираков направи заявка, че предстоят разговори и за преразпределяне на сумите от телевизионните права. Според настоящия договор клубът получава по 600 хиляди лева на година. Сираков обяви, че реалистичната сума е между 2 и 4 милиона лева. Настоящият договор за тв правата с фирмата на Кирил Домусчиев, с когото Сираков не е в добри отношения, "Футбол про медиа" е за 6 милиона лева на година.

Прикачен файл

7 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • + 1

    Хич ми не ме е еня за тоя или оня местен футболен клуб и не се интересувам от спорт, но г-н Филипов покрай сагата Левски засяга фундаменталния въпрос за собствеността и парите.

    Дали ще храни ритнитопковци, ще дои крави или ще брули джанки, съответното търговско дружество, което управлява този бизнес, би следвало да лежи на някаква елементарна икономическа логика.
    Тая логика в БГ футбола отсъства. От Борисовата ера насам.

    Ей на - Наско Сираков бил станал собственик на Левски. По документи. В смисъл, че предишният собственик (по документи) му изпрати в един плик едни хартии. Както преди това на него му ги бяха дали същите тия хартии, а преди това ги пазеше Спас Русев, преди него Батков и т.н.
    Тия хартии са АКЦИИ НА ПРИНОСИТЕЛ. Ако достатъчно от тях попаднат в ръцете на кака Пена чистачката и тя ще се обяви за собственик... И също като бате Наско ще се озърта някой да даде пари, щото какъв собственик си, след като не купуваш акциите, а просто ти ги ДАВАТ? Както и никой от предишните "собственици" не се е чуло да ги е купувал, нали? Давали са им ги. #Кой?

    Единствено в БГ футбола някой може да стане собственик без да е дал лев собствени пари. Във всички останали бизнеси, за които се сетите, собственост се купува.
    Защо всеки може да стане собственик на БГ футболен клуб? Много просто - защото никакъв собственик не става! Става поредният избутан на светло и представен за собственик, а всъщност е единствено и само ДЪРЖАТЕЛ НА АКЦИИ НА ПРИНОСИТЕЛ. Разликата между българските и световните футболни клубове е, че в истинските собствеността е разпределена в ПОИМЕННИ АКЦИИ и в списъка на акционерите всички – дори и тия с една акция фигурират с имената си.

    Защо в БГ футбола няма поименни акции? Просто е - за да не се освети кой е действителният собственик. Определено държателите на акции на приносител не са. Те просто получават от предишния едни хартии и ги пазят, докато получат смс от действителния собственик на кого да ги предадат. ПРЕДАДАТ, не ПРОДАДАТ.

    Действителният собственик на Левски ще си проличи по това кой ще налее големите пари в клуба. Засега води Пеевски с половин милион. Борисов може и да го надцака.
    И пак няма да стане ясно кой от двамата е, защото и двамата харчат чужди пари. Наши...

    Нередност?
  • 2
    bramasole avatar :-|
    bramasole
    • + 1

    До коментар [#1] от "D-r D":

    Така и не разбрах смисъла на даряването на 35% от акциите на дружеството на Тити Папазов. Ако Сираков има сериозни планове за "Левски", защо ще се разделя с количество акции, със сигурност по-голямо от т. наp. "блокираща квота", чийто размер е записан в устава на АД. Не разбирам как един собственик ще се откаже доброволно от изпълнението на бизнес плана си, съзнателно поставяйки спънки в лицето на нови акционери.
    Вие сте дали отговора - играе се чужд сценарий, за да не се разбере на първо време кой е действителният собственик. За крупните суми, дължими от получателите на дарените акции, даже не споменавам.

    Нередност?
  • 3
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • + 1

    До коментар [#2] от "Bramasole":

    Разиграва се някаква много тъпа комедия. Първо това са акции на футболен клуб, а Тити е началник на май фалиралия баскетболен клуб. Ако се раздават квоти на началниците на клубовете в Левски, защо Наско не даде някоя хартия и на жена си, която май беше шеф на синята художествена гимнастика?

    Видимата цел е Тити да изтрие сълзите и да не мъти водата с плач по телевизиите.
    Иначе даряване от приносител е нонсенс. Даряването е безвъзмездно преотстъпване на собственост. Приносителят на акциите не е собственик, а приносител, т.е. реалната собственост остава непокътната, както и да си раздадат хартиите.

    Сираков няма никакъв бизнес план. Не е сложил и един свой лев, няма и никаква отговорност нито пред дребните акционери, нито пред левскарите. Ако ония двамата на налеят пари, клубът реално ще се разпадне, защото феновете няма да могат вечно да чупят касичките на децата си, за да издържат "легендата".

    Досега, както много достъпно го обясни Божков, удостоверенията на приносител са се давали на едри безнесмени, за да услужат на боса и да наливат милиони в "клуба на народа". И на Народната милиция... Срещу тая разходи бизнесмените получаваха приходи от нагласени за тях обществени поръчки или други предимства.

    Божков освети тоя модел и той вече е неприложим. Реално друг модел нямаше време да бъде измислен. Това с Наско-собственик е просто да се тушира скандала и да се печели време, докато се измисли врътка. А иначе клубът е пътник: с 24 млн задължения и по минимум милион на месец издръжка... Трябват си истински пари. Няма кой да ги даде, защото олигархията е у кауша или в странство, а реалният бизнес е под вода...
    Левскарите да палят свещи на Пееф. Ама за кво му е да се осветява?

    Нередност?
  • 4
    antipa avatar :-P
    D-r D
    • + 1

    А, Държавната петролна компания може да стане главен спонсор...

    Нередност?
  • 5
    bramasole avatar :-|
    bramasole

    До коментар [#3] от "D-r D":

    Мисля, че Илияна Раева не се интересува от акциите въбще. За нея те са само възможност да привлече вниманието на Борисов & Co, мечта ѝ е навлизането в политиката. Преди няколко години и тя регистрира някаква партийка, в името на която фигурираше и "България", как иначе. Тогава в тв интервю Раева каза в прав текст, че не иска да е по-добрият вариант на Маргарет Тачър, искала само да помогне българите да намерят верния път.
    След подобни изявления човек неминуемо си спомня думите на Петър Моканина, не ли.

    Нередност?
  • 6
    xte29566872 avatar :-P
    xte29566872

    До коментар [#5] от "Bramasole":

    И на дядо Йоцо...

    Нередност?
  • 7
    dabeda avatar :-P
    Da be.. da..

    Всички футболни клубове в БГ са перачници за пари.
    Големите “меринджеи“ и собственици се възползват от неясните закони, за да избелят загуби или печалби от други бизнеси, законни или не - през клубовете.
    Как става това?
    Ако си на печалба от ... дейност в другия бизнес - купува се футболист от Гана.. Декларира се как е купен за 200х, но фактически се плащат 2-3х... Изпрани са около 500х с работата да се внесе печката.. Същата схема е валидна с продажбата на играчи.. само сумите се обръщат.. Продадохме за 500х, но фактически са се разбрали за 5х.
    Ако е нужно да се декларира загуба... за избягване на данъци от майчината компания - тука има поредица врътки... Купихме играч за декларираните, продадохме безплатно.. или той подписа с друг клуб след като няма нов договор..
    Левски е само част от схемите.. Навремето Доростол щеше да е в групата, общината им даде 500х, 3% от бюджета нея година, само за да изпаднат без спонсор. А президента на клуба се появи с нов джип.

    Нередност?
Нов коментар