Здравният министър връща задължителното носене на маски

Данните не подкрепят изказаните напоследък в България мнения на здравни експерти, че вирусът е станал по-мек

Премиерът Бойко Борисов получи уверения от здравните експерти, че ще засилят контрола по спазването на мерките
Премиерът Бойко Борисов получи уверения от здравните експерти, че ще засилят контрола по спазването на мерките
Премиерът Бойко Борисов получи уверения от здравните експерти, че ще засилят контрола по спазването на мерките    ©  Правтелствена пресслужба
Премиерът Бойко Борисов получи уверения от здравните експерти, че ще засилят контрола по спазването на мерките    ©  Правтелствена пресслужба

След като в края на миналата седмица премиерът обяви, че няма да има допълнителни мерки срещу коронавируса въпреки разрастващата се епидемия в страната, днес управляващите все пак промениха стратегията си и обявиха леко затягане на правилата.

Заради нарасналия брой заразени здравният министър Кирил Ананиев връща задължителното носене на маски на обществени места в цялата страна със заповед, която влиза в сила от полунощ. Това важи при посещения в институциите, търговски обекти, магазини и молове. В момента носенето на маски е задължително само в аптеките, болниците и градския транспорт.

Прикачен файл

Стадионите и заведенията пък ще работят само с 50% от капацитета си. След среща с премиера Бойко Борисов здравният министър, кметът на София и здравните инспектори обещаха изключително строг контрол за спазване на досегашните и наложените от утре мерки, какъвто до момента видимо липсваше.

Столичната регионална здравна инспекция пък наложи глоби по 3000 лв. на политическите партии БСП и ГЕРБ за това, че са допуснали събирането на много хора на едно място. Същата глоба е наложена и на националния стадион "Васил Левски".

Кметът на София Йорданка Фандъкова призова парламента да преразгледа високата и почти невъзможна за събиране глоба за неносене на маска от 300 лв., тъй като до момента контролните органи в столицата са успели да наложат само 16 такива глоби и в повечето случаи само пишат предупреждения.

До края на седмицата ще бъде взето решение дали да се удължи извънредната епидемична обстановка.

Защо се налага връщането на маските

Неспазването на мерките за дистанция, дисциплина и дезинфекция е причината за нарасналия брой болни в България през миналата седмица, потвърди и здравният министър. Тогава беше отбелязан пик в новозаразените, като бройките на няколко пъти надхвърлиха 100 за денонощие. Сумарно регистрираните случаи през отминалата седмица са 606, а предходната бяха 555. Досега най-високият седмичен брой бе 433 случая в края на април, когато се смяташе, че е бил пикът на заразата у нас.

В столицата новозаразените пък са средно по 30 на ден. По данни на СРЗИ от началото на месеца към настоящия момент в информационната система за COVID-19 са регистрирани 263 случая за град София с 330 контактни лица. Пристигналите на летище София от рискови зони са 10 436. Общо карантинираните лица са 11 029.

Според здравния министър и директора на Столичната регионална здравна инспекция хората не просто не са се научили да живеят с вируса, а се държат все едно той не съществува и си е отишъл. Така, за да няма по-високо разпространение и по-висока степен на заболеваемост, се връщат част от по-меките мерки като задължителната дистанция на обществени места и носенето на маски.

"Ситуацията е сложна, имаме реално увеличаване на броя на случаите. Големите въпроси са дали това е родно явление, дали се среща в други страни, има ли промени във вируса", коментира доц. Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор. Според него все още не може да се говори за втора вълна на COVID-19, а по-скоро за повишаване на броя на случаите заради свободното поведение на хората след отхлабването на мерките. Той допълни още, че има пациенти, които продължават да са вирусоносители след 30 - 35 дена, че много пациенти не изработват антитела и че въпреки прогнозите, че вирусът ще се самоограничи през лятото, той не го прави.

"Оказа, че не можем да разчитаме на съвестта на хората - не при всички е така, но не е малка частта, които решиха, че всичко е наред. Вирусът не се търкаля по улицата в България и няма смисъл от пръскане на тонове дезинфектанти по улиците, вирусът е в нашето гърло, това не се е променило, считаме, че е необходим по-строг контрол, без затваряне на отделни населени места, ако се наложи, ще затваряме улици, квартали", каза той. По думите му специално на Балканите България е с по-нисък брой заразени на 100 хил. души население в сравнение с останалите ни съседи.

Какви са новите мерки

Здравният министър Кирил Ананиев изтъкна, че в заповедта, която ще издаде, ще се изисква в заведенията, стадионите, кината, театрите и спортните състезания да има запълняемост до 50%, като задължително ще бъдат носени маски и шлемове (изключение вероятно ще има за задължителното носене на маски за клиентите в заведенията). На всички закрити обществена места като институции, магазини и молове ще трябва да се спазва физическа дистанция и задължително да се носят маски. Персоналът в търговските обекти също задължително трябва да носи маски.

На футболните мачове пък ще присъстват не повече от 1000 души на сектор през седалка.

Засилва се и контролът за спазването на тези мерки, като към служителите от общинска полиция, които и до момента трябваше да проверяват дали гражданите носят маски в градския транспорт, болниците и аптеките, ще се включат и от СДВР.

Вирусът не е престанал да бъде свиреп

На фона на циркулиращите в последните дни у нас мнения, че SARS Cov-19 е станал по-малко вирулентен и хората го карат по-леко, столичният кмет Йорданка Фандъкова пък изтъкна, че в петък 92 пациенти са били в болници заради коронавирус, а само седем са се нуждаели от кислородна терапия. Към днешна дата обаче приетите са 126 в столичните клиники, като 23 са на кислород, а 13 - интубирани. "Имаме три пъти повече хора в тежко състояние, това е изключително обезпокоително. Умолявам софиянци да се върнем към това отношение, което имахме по време на извънредното положение, когато над 90% от хората спазваха дисциплина", каза Фандъкова.

"33 случая на заразени от 566 тествани в неделя, дава процент от 5.8%, който е по-висок и от средния за цялата минала седмица. Ако този процент бъде преизчислен и екстраполираме, ако бяха направени 2000 теста и сложим процентът открити нови заразени с процента за седмицата, то би трябвало да имаме около 120 случая", коментира и Петър Велков, учител по математика, експерт по управление на кризи и доброволец във ВМА. В свои изчисления той отбеляза, че изминалата седмица е с най-голям брой смъртни случаи - 27 починали.

"Освен това 62.5% от слуаите на починали без придружаващи заболявания в България са от последните три седмици на този месец, тоест - най-голям процент от хора без други заболявания са умрели през тези 20 дни само на юни, което контрастира рязко с тезата (на която бях привърженик и аз) за стихващата ярост на вируса", смята Велков.

Той допълва още за тенденцията да се увеличава броят позитивни като процент от всички тестове - от дъното 1.2% (23 - 30 май), през 2.7% и 4.2% с последвалите седмици и през последната седмица - 4.6%.

"Този показател ясно показва, че има нова вълна. Повече направени тестове би трябвало да намаляват процента на новите открити заразени, но в нашия случай те растат. Обяснението е просто - те регистрират съществуващата нова вълна. Продължава да нарастват приетите в болница, като от 3 юни техният брой е скочил почти 2.5 пъти - от 132 тогава до 322 днес, средно с около 10 души на ден", казва Велков.

Той казва, че е доволен от предприетите мерки, особено от мълчаливото признание, че разпространението на COVID-19 в София е дифузно, а не клъстерно.

"Препоръчах връщането на маските през миналите седмици, а вчера видях, че Израел също връща мерки, а нашето правителство често се сравнява с това, което правят там, и очаквах да променят мерките. Важно е и че ще има по-строг контрол и ще бъде намален капацитетът на хора, посещаващи нощни заведения и масови мероприятия. Това, както и глобите за политическите партии, са добър сигнал", казва Велков.

Лекарският съюз настоява приеманите в болница пациенти да бъдат тествани за COVID-19

Българският лекарски съюз (БЛС) с недоумение посрещна разпространеното от Министерство на здравеопазването съобщение, с което беше обявено, че изискването на PCR тест като условие за прием в болница е незаконосъобразно, обявиха от съсловната организация на лекарите. Те остро възразяват срещу заплахите за глоби, при положение че се опитват с тези тестове да гарантират сигурността на своите пациенти и своя персонал.

"Твърдението, че изследванията трябва да бъдат за сметка на лечебните заведения, е неприемливо. Неприемливо е и пациентите да бъдат натоварвани с неочаквани разходи. В бюджета на НЗОК за 2020 г. няма предвидени средства за PCR тестове. Цените на клиничните пътеки са и бездруго недофинансирани, натоварването им с допълнителен разход би довело до сериозни проблеми и финансови затруднения за лечебните заведения", се казва в позицията.

Според лекарите в интерес на пациентите и нормалното функциониране на системата на здравеопазването е в кратки срокове да бъдат направени необходимите изчисления и разходите за PCR тестове на пациентите, които предстои да бъдат хоспитализирани, да се покриват изцяло или частично от страна на НЗОК или МЗ. Освен това от БЛС настояват държавата да осигури лични предпазни средства и дезинфектанти за медиците.

Ако не го направи, лекарите питат дали здравното министерство е готово да поеме отговорност, ако лечебните заведения в даден момент се превърнат в "огнища на заразата", или тогава отново медиците ще бъдат обвинени, че не са използвали правилно предпазните средства, и освен това как ще бъдат опазени здравето и животът на медиците, за да не се срине здравната система.

Здравният министър Кирил Ананиев заяви, че продължава да смята, че не трябва да се правят тестове на пациентите при приемането, а само ако покажат симптоми.
21 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-@
    D-r D
    • - 5

    Капитал, престанете със словоблудството! За да има епидемия, трябва да има хиляди БОЛНИ, а не само регистрирани ВИРУСОНОСИТЕЛИ!
    Всеки от нас още от раждането си "отглежда" в организма си стотици видове вируси и бактерии, но никой не нарича това епидемия!
    Вземете четете! Гулю гулю езикът, на което се разбирате с щабаджиите е прекалено дебилен за всички останали.
    Четете преди да ретранслирате идиотщени, по дяволите!

    Нередност?
  • 2
    djd32512718 avatar :-|
    djd32512718

    Вече от няколко познати чувам, че на аврогарата някои служители, чието задължение е да следят пристигащите, много “усложливо” съветват пътниците какво да декларират, за да избегнат карантината.Намам думи!

    Нередност?
  • 3
    sfasaf avatar :-@
    sfasaf
    • + 1

    Ей, ще ви убие да сложите една маска, братче.....

    Нередност?
  • 4
    antipa avatar :-P
    D-r D
    • - 1

    Ако някой мисли, че е достатъчно да сложи парцал на устата и да е на две ръце разстояние от себеподобен, за да стане безсмъртен, по-добре да скокне до личния и да си вземе направление за психиатър...

    Партийният лозунг с трите Д-та:"Дезинфекция, дистанция, дисциплина", за спиране на една въздушно-капкова инфекция е по хунвейбински безсмислен и глупав. Също толкова, колкото локални гнезда на вирусоносители да се обявяват за епидемия.
    И ква е тая епидемия, а болниците - празни!? В инфекциозните отделения 13 (тринадесет!!!) човека с ковид!
    Някоя пуйка що не попита счетоводителя по темата?

    Защото епидемията е от сложната комбинация на простотия и глупост, която за разлика от короната е изключително заразна и също за разлика от нея - задължително убива. Способността за мислене...

    Парцалите, които си вадим от чантите/джобовете, за да се "предпазим от к-вируса", са развъдник на милиарди патогени, които старателно отглеждаме там с влагата и топлината си и след това вдишваме или издухваме към околните.
    Тормозейки така непрекъснато лигавицата на носоглътката, направо я каталясваме, за да е готова да хвърли пешкира при първите есенни захлаждания. И отсега се чудя кой тогава ще може да отличи настинка/грип/ковид?

    Затова докато сега си носите парцалите на устите, кътайте сухари и събирайте дърва за зимата, защото както е тръгнало - ще си я караме в карантина у дома...

    Нередност?
  • 5
    lgg50680406 avatar :-|
    Елена Димова

    Димитър Тойчев се възползва от младите хора в България като ги изнудва за да получава рушвети... Нима няма и той деца?

    Нередност?
  • 6
    hua45680745 avatar :-|
    Камелия Нинова

    Множество жалби и сигнали срещу този човек, а без резултат... И на всичкото отгоре да парадира,че има чадър във вътрешна сигурност - наглост.

    Нередност?
  • 7
    dac13635356 avatar :-|
    Данаил Миленов

    Ей това е българска работа. Този нагъл полицай бива оставен да се надува и своеволничи. Заплашва, че няма да спре да глобява, докато не стане на неговото. Къде е правосъдието?

    Нередност?
  • 8
    opd15605875 avatar :-|
    Николай Георгиев

    Какво да се очаква от полицай в студентски град - подкупен, нагъл и явно няма деца, за да изнудва младите по този начин. Сигурно не може да спи спокойно и с причина. Само като го видиш колко тежко ходи, ти става ясно що за човек е!

    Нередност?
  • 9
    kfy04682133 avatar :-|
    Камен Даскалов

    Виждам,че не само аз мисля така за Тойчев. Ти му подадеш пръст - той ти отхапва ръката... Види ли те, че отстъпваш - настъпва смело. Никаква милост с такива хора като него.

    Нередност?
  • 10
    wxp16682798 avatar :-|
    Дани Илиев

    Господин Тойчев години наред се възползва от незначителния си пост за да изкарва черни пари.. не е справедливо да бъде оставян да си своеволства по този начин. Няма ли кой да го спре?

    Нередност?
Нов коментар