🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Новата стратегия на властта за епидемията от COVID-19: никакви мерки

Мерки няма да се затягат, а причините според премиера са, че заразата се карала по-леко, да не спира икономиката и да не се създава паника. Рисковете обаче са големи

Според лекарите, с които се е консултирал премиерът Бойко Борисов, въпреки рекордния брой заразени мерките не трябва да се затягат отново
Според лекарите, с които се е консултирал премиерът Бойко Борисов, въпреки рекордния брой заразени мерките не трябва да се затягат отново
Според лекарите, с които се е консултирал премиерът Бойко Борисов, въпреки рекордния брой заразени мерките не трябва да се затягат отново    ©  правителствена пресслужба
Според лекарите, с които се е консултирал премиерът Бойко Борисов, въпреки рекордния брой заразени мерките не трябва да се затягат отново    ©  правителствена пресслужба

*Статията е обновена в неделя, 21 юни, 13:30 ч. с новото развитие на случаите на коронавирус в България и коментари.

В петък, деня, в който България достигна най-високия си засега дневен рекорд от 132 заразени от коронавирус, правителството и Националният оперативен щаб се събраха и решиха заедно ... да не правят нищо.

Тази "стратегия" не се промени и през уикенда, въпреки че епидемията се развива видимо динамично: след лек спад в събота (81 случая) последва нов пик на заразените - 117 случая, при това при направени по-малко тестове от обичайно (1360) и нови шест жертви. Огнищата в страната се множат с бърз темп, а притеснителна е тенденцията в София, където в петък заразените бяха 30, в събота - 28, а в неделя отново 30. Тези случаи, за разлика от повечето огнища в страната, не са от един и същ клъстер, нямат връзка помежду си, което говори за дифузно разпространение на заразата в столицата. Заразени вече има и във футболното първенство, в шоубизнеса, в челните редици на БСП, в институции.

Въпреки това властта изглежда е в състояние на отрицание. Премиерът Борисов обяви, че няма да затягат мерките, защото "това ще внесе паника и много по-голям риск за целия ни стопански живот", като допълни, че лекарите, с които се е съветвал, са му обяснили, че вирусът се карал по-леко от преди. "Трябва да свикнем да живеем с вируса, не трябва да се паникьосваме, защото броят на оздравелите се увеличава. По-добре сега да има повече заболели, прекарали, оздравели, когато по-лесно се кара, отколкото през есента, когато ще дойдат и другите грипове", каза Борисов. Призова гражданите към дисциплина, дистанция и дезинфекция и отново ги помоли да ползват маски, например в заведенията, без това да е задължително.

В събота здравният министър Ананиев обяви в интервю за радио "Дарик" пък, че в страната в момента нямало ситуация, която да налага да предложи удължаване на извънредната епидемична обстановка след 30 юни. Освен това според него сега здравната система била по-подготвена и можела да се справи с повишения брой болни.

Проблемът със стратегията на управляващите в България обаче (или по-скоро с липсата й) е, че тя носи обезпокоително голям и до известна степен излишен риск от взривно разпространение на заразата, което има потенциал да нокаутира както здравната система, така и икономикатa. Този риск може да бъде редуциран с повече контрол, повече меки мерки и с по-добра комуникация.

Мотивите на правителството

Според Борисов забраните и задълженията са имали тежко психологическо влияние върху хората и бизнеса. Той обяви, че очаква дълбока рецесия през есента и зимата заради коронавирусната криза.

"Рекорден е броят на излекуваните, много малко хора са в болница, имаме всички условия да се справим, ние щяхме да поболеем населението извън контрол, ако бяхме продължили с тези мерки", каза Борисов и попита журналистите дали искат днес правителството да излезе, да сложи КПП-та на София, да влезе в парламента и да иска извънредно положение и дали хората ще го понесат.

"Трябва да свикнем да живеем с това и като има болен, да го лекуваме", коментира Борисов.

Според здравния министър Кирил Ананиев в момента разпространението на коронавируса е по-скоро клъстерно от връщащи се от чужбина българи и той смята, че здравните власти имат сили да преодолеят разпространението на заразата. "Ако беше дифузно разпространението на тези 100 и повече бройки, можехме да помислим за мерки, но то е клъстерно и сме предприели всички мерки за ограничаването му", смята министърът.

Ананиев твърди също здравната система е готова да посрещне повече пациенти и за втора вълна през есента.

"Интензивните легла са заети не повече от 18%, а общо леглата за лечение на респираторни заболявания са заети 35%, като се има предвид, че сме готови двойно да увеличим при нужда сегашния капацитет", каза Ананиев.

Здравният министър допълни, че до есента болниците ще продължат да получават 85% от изработените пари в първите месеци на годината, независимо дали имат пациенти или не.

Какво се случва

Засилването на епидемията не е уникална ситуация за България - в много други части на света случаите растат с притеснителен темп. Световната здравна организация в събота предупреди, че пандемията навлиза в "нов и опасен етап". Не само че случаите растат с високи темпове в страни и региони, които бяха засегнати по-късно - като Латинска Америка, Индия, части на Африка, но тенденцията се обръща и в страни, които бяха застигнати от заразата на сравнително ранен етап - части от Азия, някои региони на Европа като Балканите, някои американски щати, които отново затягат мерки.

Това развитие - и у нас, и по света, е предизвикано основно от разхлабването на строгите противоепидемични мерки в последните седмици. Топлото време явно не спира вируса - не и в степен, на която се надяваха учените. А тъй като в България и на Балканите епидемията така и не доби масов характер, огромна част от населението е без имунитет към него.

Така развитието на епидемията зависи първо и основно от поведението на хората, а то - не само в България, е далече от дисциплинирано в масовия случай. И второ - от усилията на здравните власти за тестване и изолиране на случаите, но те могат да само да забавят донякъде, не и да спрат заразата.

Какви са рисковете

Развитието на ситуацията в България изглежда притеснява щаба. "Тенденциите са смущаващи - повече от осем дни имаме увеличение на положителните случаи, обясняваме го с големия процент положителни проби от т. нар. взривове, но взривовете станаха много", коментира пред БНР членът на кризисния щаб и директор на Института за заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев. Това ще има много негативни последици, предупреди той. Според него основната причина е, че хората не спазват дистанция и в дъждовното време се събират да празнуват на закрито. "Надценил съм самосъзнанието на сънародниците ни... На закрити обществени места препоръчвам маски. Използване на дезинфектанти. Избягване на събирания на големи групи на закрито...", каза той.

Щабът обаче изглежда в момента може само да препоръчва. Решенията за каквито и да е други мерки са политически, а премиерът, който в последните седмици е в центъра на няколко скандала, изглежда не желае да си навлече недоволство на хората и по тази линия.

Редом с това усилията са и да се спаси туристическия сезон, който е важен за икономиката на страната. Ръстът на инфекцията в комбинация с невзимане на мерки обаче вече има негативен ефект за туризма - първият чартър за този летен туристически сезон за Южното Черноморие бе отменен. Самолетът трябваше да пристигне в неделя в Бургас с туристи от Рига, но е бил отменен от латвийска страна заради големия брой новорегистрирани болни с коронавирус у нас. Впоследствие се разбра, че България е влязла и в черния списък на Латвия с рискови за посещение държави.

Така парадоксът с нищоправенето в българската ситуация е, че точно това, което Борисов иска да избегне - затворени бизнеси и изплашено население, е много по-вероятно да се случи, ако не се вземат никакви предпазни мерки.

Какво може да се направи

"Добрата" новина е, че на повечето места в България процесът все още предимно е клъстърен, т.е. избухват отделни огнища в определени квартали и населени места и за здравните власти е по-лесно проследяването на контакти и изолирането на огнищата. Лошата новина е обаче, че броят на огнищата вече е твърде голям, а с това рискът да бъдат пропуснати заразени и разпространението да добие дифузен характер силно нараства. Това, изглежда, се случва вече в София, а вероятно е и други големи градове да последват този модел, тъй като те са по-уязвими и по-анонимни.

Що се касае за твърдението, че вирусът се карал по-леко от преди - безспорни научни доказателства за спадналата вирулентност на коронавируса всъщност няма, а изводът се споделя само от наблюдения на здравни представители у нас. За това впечатление помага и че сега се правят много повече тестове - както на контактни лица, така и масово от работодатели на служителите им. Така на светло излизат и повече леки и безсимптомни случаи. Факт е обаче, че редом с увеличението на заразените, има увеличение и на починалите.

Здравната система наистина може да се справи, но само ако новите случаи растат плавно и контролирано. Гаранция за това обаче няма въпреки похвалните усилия на местните здравни власти да изолират огнищата и контактните лица. Ако се стигне до взривно разпространение, системата ще бъде лесно нокаутирана - особено в областите, които имат сериозни проблеми и с капацитета, и с оборудването, и с медицинския персонал, а те не са малко.

На този фон няколко неща биха били от полза:

  • Връщането на регулярната публична комуникация на щаба, както например направи Гърция миналата седмица, когато бе установено гнездо на вируса в региона на Ксанти. Подробната, ясна и изчерпателна информация е най-добрият инструмент, с който може да се постигне и спокойствие, и по-добра дисциплина сред хората.
  • Крачка леко назад - поне по отношение на меките мерки: задължително носене на маски на всички закрити публични места, както е и в повечето държави в Европа; по-строги изисквания и повече контрол при провеждането на големи публични събития - известно е например, че по стадионите правила масово не се спазват, въпреки че са сред най-рисковите места, сезонът на Черноморието е на път да стартира с големи партита, а изискването за отстояние на масите в заведения също масово не се спазва. За сравнение - в Германия всички масови събирания остават забранени до поне октомври въпреки стабилизирането на епидемията там.
  • Личният пример от страна на властта също е много важен, а там маските отдавна бяха свалени. В резултат обаче вече всекидневно научаваме и за случаи на коронавирус в държавни ведомства.

Подобни мерки не са особено тежки за изпълнение, нито пък биха "стресирали" населението. За сметка на това имат потенциала да намалят напълно реалния риск в недалечен момент да се достигне фаза на епидемиологичен взрив и да се претовари системата, колкото и по-подготвена да е тя според здравния министър. Както и да помогнат да се избегне опасността от ново голямо затваряне, което би било пагубно за икономиката.

9 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 9
    • + 14

    Аплодирам идеята с Баце от Банкя да се илюстрира всяка реална и потенциална заплаха!

    Може би по този начин онези 80% (по проф. Иво Христов) от народонаселението, като кучето на Павлов, ще започнат да правят някои иначе доста естествени връзки...

    И по темата:
    Само много блокирали мозъци не си направиха изводите от трите месеца съвместно съжителство с К-вируса.
    За БГ резултатите от „пандемията“ са смехотворни: 3000 и малко открити вирусоносителя, 150-200 преминали през интензивните отделения и към 130 починали. Това е "натискът върху здравната система" за 100 дни, която - да припомня - разполага с 400 болници!

    Вирусът не е "омаломощен", както по народному хортува Баце от Банкя и клакьорите му медицински директори с дипломи за ортопеди, миколози и коремни хирурзи.
    Термините в медицината са други и е редно да се употребяват точно. Термините контагиозност и вирулентност определят различни характеристики на причинителя на инфекция. Контагиозността е способността на болестотворния причинител да преминава от един индивид у друг, а вирулентността определя колко тежко протича заболяването. Микроорганизмът може да бъде високо контагиозен, но слабо вирулентен (хрема) и обратно (ебола треска).

    Та видя се: САРС Ков-2 е вирус с невисока контагиозност (заразност) и много ниска вирулентност (тежест на заболяването). От 7,5 млн РЕГИСТРИРАНИ вирусоносителя по света, починалите са няма 250 000, което на фона на 7.7 млрд души население на Земята прави много нули след запетайката в проценти...

    При това фактологическо състояние какво се очаква да се предприеме? Карантинни лагери? Забрана за придвижване? Затваряне на всички?
    Вие луди ли сте?!

    Викусът САРС Ков-2 няма да свърши човечеството. Но това е напът да направи глупостта.
    Пък вие продължавайте да си миете ръцете.
    Не е излишно да вземе да си миете и краката...

    Нередност?
  • 2
    nikolay_uk avatar :-|
    Николов
    • - 9
    • + 5

    До коментар [#1] от "D-r D":

    Коментари като Вашите навяват скръб. И стряскат.

    Защото създават впечатлението, че нивото в медицинските среди у нас е ужасно ниско.

    Как пък Вие успяхте да направите откритие (че к-вирусът е напълно безобиден) дето убягва на светила от световно известни университети?

    Нередност?
  • 3
    lvw596485o6 avatar :-|
    lvw596485o6
    • + 2

    Новата стратегия се нарича "Рейтингът на ББ на първо место". След поредното соц. проучване (за вътрешно-партийна употреба естествено) са му казали, че мнозинството подкрепя пълно разхлабване - и ето ти разхлабване. По класическата схема "Знам че е пагубно, но няма все аз да обирам негативите". Щабове, учени, криви, прави - без значение. Важен е само рейтингът на "Премиера", заради който се жертва здравето на населението и туристическия сезон, а като опре ножа до кокала ще има пак масова карантина.

    Нередност?
  • 4
    xte29566872 avatar :-|
    xte29566872
    • + 2

    До коментар [#1] от "D-r D":

    В Италия умряха много хора от короната, все пак.

    Нередност?
  • 5
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 1

    До коментар [#4] от "xte29566872":

    В пика в Италия средната възраст на починалите беше 80.5 г. Данните, които статистиката им даде концентрираха смъртните случаи в старчески домове, сред мигранти, бедни и болни. Това е картината в целия свят! И тук огнищата са в цигансщи махали и старчесщи домове, а не в Симеоново, Драгалевци. Да, и Борис Джонсън, принц Чарлз и Домусчията се заразиха, но за разлика от харлемсщи негър иле самоковски циганин шансът им да умрат беше нулев.
    По-тревожна е обществената истерия, която отшумява изключително бавно. Защото никой не вярва на правителството.

    Нередност?
  • 6
    borodino avatar :-|
    borodino

    Психозата определено е по-тежка от действителната опасност, пък и тя отшумява много бавто, като слушаш неадекватния министър. От това заболяване страдат ниските социални групи: цигани по гетата, набити в цехове нискоквалифицирани работници, затворени в старчески домове. Там всякаква инфекция се разпространява безпрепятствено - грип, морбили, варицела, хепатит.
    Хигиена и социалта грижа за бедните.

    Нередност?
  • 7
    antipa avatar :-|
    D-r D

    Единствено на вниманието на авторките!

    Моля, обърнете внимание на данните, изнесени от проф. Камен Плочев в отговора му на питане до него от председателя на КС по повод президентското искане за обявяване на противоконституционен текста на чл. 63 от ЗЗдравето.

    В т.5 той цитира, данните за контагиозния индекс на КОВИД-19 за БГ - 0.047% при световен индект 0.11%.

    Фактите! Фактите, дами, би следвало да предпоставят изводите.

    file:///D:/Downloads/2020_7_%D0%BC%D0%BD%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5%20%D0%BD%D0%B0%20%D0%BF%D1%80%D0%BE%D1%84.%20%D0%9A%D0%B0%D0%BC%D0%B5%D0%BD%20%D0%9F%D0%BB%D0%BE%D1%87%D0%B5%D0%B2.pdf

    Нередност?
  • 8
    nikolay_uk avatar :-|
    Николов
    • - 1
    • + 1

    До коментар [#6] от "borodino":

    В БГ колко от хората могат да се причислят към "високите" социални групи дето според Вас вирусът не ги мори?

    Нередност?
  • 9
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 5

    До коментар [#6] от "borodino":

    Докторе, най-съществените и трудни за преодоляване последици от К-епидемията ще са от психично естество.
    Никой щабаджия не обяснява на хората, че това не е вълна на кърлежи, които наесен ще измрат и опасността ще свърши. Патогенните микроорганизми живеят около и в нас. Те не изчезват ни зиме, ни лете. Просто контагиозността им варира в резултат на мутации и на състоянието на имунната система на макроорганизмите (хората). В студените и с ограничено слънчево греене (витамин Д) месеци е логично това състояние да е по-лошо, което обуславя по-честите респираторни инфекции от всякакъв характер, поради естествено преохлаждане на лигавиците.

    Дотук нищо непознато - от детството си в началото и преди края на всяка зима се появяват грипни състояния.
    Драмата с Ковид-19 е, че пропагандно-медийно той бе облечен в мантията на оная с косата и никой вече не мисли, че сърдечно-съдовите и онкологичните заболявания продължават да покосяват хиляди пъти повече българи, отколкото САРС Ков-2 прави, като ОБОСТРЯ тези заболявания у жертвите си. Наясно сте със статистиката и няма смисъл да правя дисертация тук.

    Дрънкането за втора, трета и пр. вълни на К-19 като задаваща се заплаха без реално да се предприемат каквито и да било мерки:
    1. влизане в контакт с фармакомпании и снабдяване на аптечната мрежа с допълнителни количества антивирусни и др. препарати, които са регистрирали успех в лечението;
    2. преформатиране на болниците на основа досегашния опит;
    3. изработване на адекватни стимули за мед.специалисти: ОПЛ, спешните, инфекциозните и пр отделения;
    4. социални програми за най-уязвимите, както се видя досега: циганите в гетата, гастърбайтерите, работещите като сардели в шивачници, автоцехове, старческите домове.

    Плашенето в нови неясни заплахи просто товари психиката. А когато тове се комбинира със загуба на доходи, невъзможност от срещи с близки или забрана за излизане - последиците могат да бъдат доста тежки и невъзстановими.

    Задължително сред мерките, които ни правителство, ни щабаджии вземат, трябва да е и грижа за психичното здраве на нацията.

    Нередност?
Нов коментар