Бий, за да не те уважават

Неефективността на проверките за полицейско насилие показват тежките проблеми в правоприлагащите институции

МВР по принцип се въздържа да използва сила по време на антиправителствени протести, защото цената е политическа
МВР по принцип се въздържа да използва сила по време на антиправителствени протести, защото цената е политическа
МВР по принцип се въздържа да използва сила по време на антиправителствени протести, защото цената е политическа    ©  Капитал
МВР по принцип се въздържа да използва сила по време на антиправителствени протести, защото цената е политическа    ©  Капитал
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Видеото с полицейски служители, които налагат лежащ на земята протестиращ зад колоните на Министерски съвет в нощта на миналия петък срещу събота се превърна в символ на най-масовите протести от последните години. Пострадалият е 21-годишният Евгени Марчев, студент по право в Хага. Впоследствие щеше да се появи още един клип - за това как полицаи налагат в главата задържан в полицейски бус. Бишият режисьор в БНТ - 29-годишният Димитър Педев, е приет от ареста на столичното трето РПУ в "Пирогов" с комоцио.

Всички тези случаи отново повдигнаха въпроса за полицейското насилие в България или по-скоро липсата на механизми за неговото ефективно и независимо разследване. Става дума за системен проблем, който е констатиран многократно от Европейския съд по правата на човека в Страсбург. Полицейското насилие не е много по-различно като генезис като друг проблем, срещу който хората протестират - недосегаемостта и безконтролността на главния прокурор и безотчеността на ръководената от него структура.

Видно от практиката на Европейския съд по правата на човека в Страсбург, България има системен проблем с неефективните разследвания, като голяма част от делата, по които държавата ни е била осъдена, са именно за полицейско насилие.

Проблемът не е, че полицаите използват сила - това е тяхно право, но само в краен случай. Проблемът е, че няма механизми, които да гарантират, че обществото ще получи независим отговор дали използването на сила е било оправадано, а ако не - виновните да бъдат наказани.

Два случая - един и същ подход

Случаите на Димитър Педев и Евгени Марчев се развиват по сходен начин - те са арестувани по време на протестите при неясни обстоятелства, върху тях е упражнено насилие. Откарани са в полицейски управления, а след като са се почувствали зле, са настанени в "Пирогов". Директорът на СДВР Георги Хаджиев каза, че въпросната вечер на протеста са задържани 18, а двама са се нуждаели от лекарска помощ, защото "са се оплакали от главоболие".

Бащата на Евгени Марчев твърди, че той не е нападал полицията, а е бил извлечен и пребит. "С много молби пуснаха жена ми, която е хирург. Тя се върна потресена - целият в белези и кръвонасядания. Настоявахме да бъде взет с линейка. Пратиха ни в СДВР. Там казаха "да, добре". Върнахме се в Трето районно [полицейско управление]. Никаква линейка не пратиха. Едва тази сутрин го закараха в "Пирогов". С тежко комоцио е. Жена ми е съсипана. Това е огромна травма и унижение", коментира баща му, цитиран от bTV. Евгени Марчев напуска по собствено желание болницата, защото е бил подложен на тормоз.

Майката на другия задържан - Димитър Педев, разказа пред bTV, че в продължение на два дни е търсила сина си и никой не ѝ е казал, че е задържан. Разбрала от "Пирогов", където се обадила, след като чула по новините, че там е откаран задържан: "Той е с тежко комоцио и огромен хематом на лявото око. Има и наранявания по цялото тяло. Окован е в белезници и го пазят полицаи като най-големия престъпник", коментира още майката на Педев. Той няма спомен какво се е случило, но директорът на полицията твърди, че е обиждал полицаи.

"Аз лично познавам едно момче отличник от Немската гимназия, което пострада. Заедно с още 7 момчета са прибрани на случаен признак и бити на втория ден на протеста. На другия ден са заведени в Софийския районен съд за налагане на санкция по Указа за дребното хулиганство, като повечето са пуснати от съда без никаква санкция! А за част от битите дори съдията е подал сигнал за съмнения за полицейско насилие! За жалост служителите на МВР бият не само невинни младежи - бият предимно интелигентни и възпитани деца!", написа във фейсбук адвокат Петьо Славов.

Пострадалият обвиняем

Чак след като случаите и видеоклиповете станаха публично достояние, от МВР заявиха, че е започнала проверка, която трябва да приключи до 30 дни: "В крайна сметка бих апелирал да бъде дадено време, за да се установи в цялост и в пълнота обективната истина, за да може, след като приключат проверките, данните да бъдат изнесени пред обществото." От думите му не стана ясно защо полицията не публикува записи от видеонаблюдението от мястото на сблъсъка.

"Изявленията на главния секретар на МВР, че вътрешната проверка е бавен процес и не могат да установят бързо кои са биячите на младежа, показва друг системен проблем. Ръководството на МВР изобщо не подозира, че отговорност за полицейското насилие се носи и от него - политическото ръководство в лицето на министъра, и от професионалното ръководство - от главния секретар и от ръководителя на съответната дирекция. Защото тяхна е отговорността за обучението на служителите, за възпитанието им в зачитане на човешките права и законността и за прилагането на законосъобразни и щадящи човешкия живот и здраве методи на работа", коментира пред "Капитал" адвокатът правозащитник Снежана Стефанова.

Проверките на такъв тип инциденти най-често се извършват в рамките на структурата, в която работят проверяваните полицаи. От едната страна са показанията на пострадалия и евентуалните очевидци, а от другата - писани под индиго обяснения на полицаи, които оправдават използваната сила - задържаният се е съпротивлявал, миришел на алкохол, отправял е закани и сам си нанесъл травми с поведението си.

В четвъртък от МВР съобщиха, че полицаите участвали в побоя са установени и те няма да участват повече в охраната на протестите.

Масовата практика на полицията и прокуратурата в случаи на полицейско насилие е за "контраудар" - пострадалият да стане обвиняем за хулиганство. Така се случва и с Димитър Педев.

Един от най-популярните случаи на полицейско насилие през последните години беше свързан с Алексанра Стоилова. През 2013 г., когато е на 25 години, Александра е задържана пред Първо РПУ в София. На нея и на приятеля ѝ са нанесени удари. Когато става ясно, че двамата ще подадат жалба срещу тях, започва проверка за хулинганство, като Александра е обвинена, че е скъсала пагон на полицая. По-късно те щяха да бъдат оправдани по обвиненията за хулиганство, а съдът щеше да констатира, че уж скъсаният пагон е бил срязан впоследствие. Последното се вижда дори от камерите в управлението. Заповедите за арест на двамата са отменени като незаконни от съда.

Въпреки това нито МВР, нито прокуратурата виждат нещо нередно в действията на полицаите и техните началници. Шефовете в Първо РПУ, които имат пряка отговорност за скриването на инцидента, се издигат в кариерата

Година след сблъсъка пред районното разследването, образувано във връзка с действията на служителите на МВР, е прекратено от наблюдаващите прокурори Деян Славов и Калин Близнаков, които приемат, че скъсаният пагон е бил веднага закрепен от полицая с безопасна игла и затова на записа от вътрешните камери не се вижда да е скъсан.

Заради отказа на държавата да разследва полицаите България сключва със Стоилова споразумение пред ЕСПЧ, като ѝ изплаща 5500 лева обезщетение.

Отново с осъдително решение в Страсбург заради неефективно разследване приключи и делото, образувано по жалба на бившия главен секретар на Министерството на финансите в правителството на НДСВ Тенчо Попов в кантората на съпругата му по време на завършилото с оправдателни присъди дело за корупция, по което обвиняеми освен него бяха и бившият министър на отбраната Николай Цонев и съдията Петър Сантиров. Попов беше показно задържан в кантората на жена му, която е нотариус, и получи травми в резултат на действията на полицаите.

Двама прокурори - Момчил Георгиев и (отново) Калин Близнаков, отказват да образуват досъдебно производство по случая, а след като преписката пътува по инстанциите, тя е прекратена по давност.

Въпреки недобрата атестация на работата му от съда в Страсбург днес прокурор Близнаков работи в Специализираната прокуратура и е от близкото обкръжение на главния прокурор Иван Гешев.

Ще има ли обективно и ефективно разследване

Ден след инцидентите ръководителят на държавното обвинение Иван Гешев написа в туитър: "Прокуратурата застава зад законосъобразните действия на МВР срещу провокациите на платени агитки на Черепа и други олигарси. Няма да позволим нарушаване на конституционно установения ред от лица от криминалния контингент. Благодаря на всички полицаи, които защитават гражданите!"

Основният проблем с делата за полицейско насилие е, че въобще не стигат до съда - поне това показва практиката на съда в Страсбург.

Единиците случаи - най-вече такива, в които има убити, не могат да бъдат скрити и най-често стигат до съд. Най-известното изключение е разследването за смъртта на Тодор Димов-Чакъра, който загина през 2003 г., след като при ръководена от тогавашния главен секретар на МВР Бойко Борисов акция беше обстрелван с гранатомет.

По този случай Съдът в Страсбург отново приема, че е налице неефективно разследване.

В най-новата история прокуратурата също няма особен успех в съда. Единственият обвиняем полицай за сблъсъците в "Нощта на белия автобус" по време на управлението на Орешарски беше признат за невинен и осъди прокуратурата да му плати 30 хил. лв.

Въпреки този неубедителен резултат в борбата с полицейското насилие нито една от двете структури, които трябва да му противодействат - в МВР и прокуратурата, не са били реформирани, за да гарантират отчетност и независими и всеобхватни проверки на случаите на злоупотреба с власт.

7 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    chitatelsz avatar :-|
    Читател
    • - 12
    • + 1

    Ние имаме най-невинната полиция в света. Ето вчера за пореден път няколко любезни индианеца, въоръжени с ножове и брадви, при рутинна полицейска операция са ранили трима полицаи. На протестите до момента има девет ранени полицаи. Къде другаде по света правоналагащите органи пипат с кадифена ръкавица, както у нас? Може би в Гърция, или в Сърбия, или навярно във Франция и Великобритания, или пък в Щатите?

    Когато има превишаване на правата, вменени със закон на органите на реда, редно е да има и санкции, но такива целенасочени медийни атаки ми идват в повече. Но това е типично за грантаджийските медии - атакуват полиция и прокуратура, и бранят същевременно обвиняеми (само ще напомня, че отдавна не живеем в годините на соца или на Царска България). Така се гради правова държава.

    Нередност?
  • 4
    metzanviolinov avatar :-@
    metzanviolinov
    • + 6

    Благодаря, че напомнихте за измамата "скъсан пагон".

    Допускам, че има съвестни полицаи, които навремето са си мечтали, че ще са от "добрите", които ще гонят лошите. Интересно ми е какво им минава през ума когато гледат как техни колеги бият и лъжат така безсрамно.

    Нередност?
  • 5
    grayeagle avatar :-|
    grayeagle
    • - 1
    • + 1

    Абе, хора. Защо приемате всичко едностранчиво. Младежа , които уж , според майка му, беше бит и арестуван под колоните на МС, се оказа арестуван на Орлов мост. Там се е блъскал провокативно в полицията и е псувал свирепо всички. Родителите създават защитна версия на децата си, които не знаят къде са. Другия младеж, който според баща му/който си е бил дома/ бил пребит без причина, тъй като след 23 часа, заедно с двадесетина души/единствените събрани на куп/ атакува входа на МС. На площада има стотина човека, на са на групи по няколко и на разстояние. Единствената ударна бригада са тия 20-тина мъже , които са с черни шапки. По случайност, казва бащата, и нашия син е с такава шапка. Нашият син е подет от тълпата, изкаран начело и изблъскан в полицаите, от останалите от групата. ............ Това не е сериозна версия, като това е реално да стане при многочислен митинг, с хиляди хора, когато могат да те подемат и да те изблъскат отзад. Тук площадът е почти празен. Момъкът се оказа , че е тренирал бойно изкуство и е в родство с депутат от БСП. Тоест, най- вероятно е бил убеден в акцията и се е бил с полицията. После, адвокатите му съставят нова версия, той нищо не помни от случката. Нищо не помни, а помни как полицията бие други момче и момиче. Или помни или не помни. Ама той едно помни категорично, друго изобщо. Избирателно. Пускат му фалшив профил на снимка на пребит човек отпреди години, пишат, че е убит и става нагнетяване. После той излиза супер здрав и силен. Предполагам, ще е в листите на БСП- той ще е "младия протестиращ", родово червен и пострадал от "режима". Страната на полицията никой не я заема, дори ръководството им. Понеже е политическо. А полицаите има много какво да кажат. Все пак "протестиращите" нападат полицията, а и последните нямат избор- понеже са йерархична структура. Те не могат да отвърнат със сила/въпреки че имат право/, понеже пазят политическото лице на властта. Не могат да оставят сградите да бъдат счупени . Те са без избор. Младите , яко момчета са с избор. Полицията е статичната точка, а "протестиращите" са движещия се вектор. Ясно е кой е виновен за сблъсъка. Затова и Мирчев и Христо Иванов, макар и прави за акцията, блъскаха и събаряха полицаи. Ако аз блъсна полицай като Мирчев, той ще ме арестува веднага. Но тях ги пуска, понеже са с привилегии- политически лица.

    Нередност?
  • 7
    valdes avatar :-|
    Valdes
    • + 1

    До коментар [#5] от "grayeagle":

    Ама снимката от "шапката" на статията менте ли е? Тези двамата полицаи детски приказки ли разказват към момента? Онова в ръката на десния полицай косата на проснатия долу ли е? Може би този полицай е коафьор? Не знаех, че към униформите има и ръкавички, от онези - бияческите.
    Как не се случи да налетят на някой чернокож ... тогава да знаете какъв шум и рев щеше да кънти срещу полицията ни в световен мащаб.
    Нека бъдем обективни - Полицията ни не е обучена, оборудвана и психически годна да се справя в такива ситуации. Затова СНИМАЙТЕ, СНИМАЙТЕ и пак СНИМАЙТЕ и ПУБЛИКУВАЙТЕ!

    Нередност?
Нов коментар