Чуждите медии започват да вникват в политическата криза в България

FT и други издания посочват лошите резултати в борбата с корупцията и овластените бизнес групи, съюзници на Борисов

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Срещу правителството на Бойко Борисов и срещу главния прокурор протестират студенти, собственици на малки бизнеси, и всички от "националисти до проевропейски реформисти", пише за продължаващите седмица протести в България Financial Times. Заедно с други западни медии, FT посочва като причини за общественото недоволство лошите резултати на правителството в борбата с корупцията, като повечето публикации описват и фигурата на почетния лидер на ДПС Ахмед Доган като "съюзник на Борисов".

Нахлуването в президентството на въоръжени хора, изпратени от главния прокурор Иван Гешев е водещата причина за сегашните протести, се посочва в статията на FT , която обяснява и за враждата между премиера и президента. Изказването на Борисов, че Радев го следи с дрон от средата на юни изглежда е направило особено впечатление на редакторите на авторитетния британския бизнес вестник. Публикацията коментира и "провала на Борисов да контролира корупцията в правителството". Като знаков пример за е дадено източването на 4 млрд. лева от Корпоративна търговска банка и последвалото безрезултатно разследване на фалита на КТБ.

FT пише за Доган и Гешев като "съюзници на Борисов", а за ДПС - като партия, която представлява турското етническо малцинство в страната, но и най-овластените бизнес групи.

Като част от екзотиката на политическата ситуация в България изданието цитира българския премиер, който, сравнявайки с с комунистическия вожд Тодор Живков, се хвали че е построил повече магистрали от него.

Bloomberg също описва протестите като резултат от сблъсък между премиера и президента. Според опита на агенцията да обясни напрежението в страната Борисов "е работил да подобри стандартите на живот в България и да ускори пътя на страната към приемане на еврото", но управлението му е "преследвано от корупционни скандали, разследвания срещу сегашни и бивши министри и пуснати в медиите записи". Bloomberg припомня също, че Борисов е подавал оставка вече на два пъти и че може би се кани да направи същото и сега .

Агенцията не споменава Доган или Пеевски, но коментира, че Борисов е свързал тримата министри, чийто оставки е поискал, със "спорен бизнесмен от друга политическа сила."

Euronews съобщава, че поисканите оставки на министри са "аплодирани от хиляди протестиращи, събрали се в София", но уточнява, че протестиращите настояват за оставката на Борисов. В опита на медията да разкаже за случващото се Ахмед Доган е посочен като поддръжник на Борисов, а бизнесменът Делян Пеевски - като заместник на Доган.

Интересен момент е мнението на софийския кореспондент на руската ТАСС Игор Ленкин за акциите на българската прокуратура в театрален стил. "Прокуратурата прави гръмки и показни арести на политици и бизнесмени," обяснява Ленкин в репортаж от София от сряда, като посочва, че си е присвоила правомощията на съда и издава присъди още на етапа на следствието.

Чуждестранните медии неизменно отбелязват, че България е най-корумпираната страна в ЕС по данни на Transparency International и на 111-то място в света по медийна свобода според индекса на "Репортери без граници".

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар