🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Вечерни новини: Европейският отговор на кризата най-накрая е ясен, вотът срещу Борисов беше отхвърлен

И още: Имотният и Търговският регистър влизат в общ портал от следващата седмица, девет банки искат да отпускат антикризисните заеми на Фонда на фондовете

Новината, която има смисъл да се знае днес, е, че лидерите на ЕС най-накрая се разбраха за спасителния пакет и бюджета на съюза през следващите седем години. В много отношения това е исторически момент и инжектира силна доза оптимизъм за бъдещето на европейските държави, включително България. През това време тук парламентът отхвърли вота на недоверие срещу правителството. Така през следващите дни ключовите фигури в мнозинството ще преценяват дали напрежението, което избухна преди две седмици, ще се успокои само или ще се наложи да бъдат направени промени в правителството.

НАЙ-ВАЖНОТО ОТ ДЕНЯ

Лидерите на ЕС договориха рекордна спасителна сделка, България ще получи по-голямо финансиране

Какво стана? След маратонски преговори лидерите на ЕС сключиха споразумение за бюджета на съюза през следващите седем години и фонда за възстановяване от кризата от коронавируса.

  • За първи път Европейската комисия ще търси голямо финансиране от капиталовите пазари, което ще се използва за фонда. Размерът му ще бъде 750 млрд. евро, от които 390 млрд. ще са безвъзмездно финансиране. Първоначалното предложение на Германия и Франция беше за 500 млрд. евро грантове, но след отпор на т.нар. пестеливи държави, водени от Нидерландия и Австрия, сумата беше намалена със 110 млрд.
  • Бюджетът за следващите седем години на ЕС ще е 1.074 трлн. евро - под първоначалното предложение на европейските институции.

Защо това е важно? Споразумението е важно за ЕС, защото съюзът е изправен пред най-голямата си рецесия. Сложните преговори за пореден път показаха разлома между спазващия по-строга финансова дисциплина север и по-проблемния юг, като благоприятното решение се дължи основно на Германия и Франция, които проявиха солидарност.

- Общият бюджет за България ще е 29 млрд. евро, от които по-голямата част е безвъзмездна помощ, а заемите са 4.5 млрд. евро, обяви от Брюксел премиерът Бойко Борисов. Това е с 1 млрд. евро повече от сегашния програмен период. Сумата не е окончателна, защото споразумението трябва да бъде обсъдено и одобрено от Европейския парламент.

- България трябва да изготви национален план за какво конкретно ще използва средствата за справяне с корона-кризата с коронавируса и да го внесе в ЕК. С него ще се запознаят и останалите 26 страни в ЕС и всяка от тях може да изрази несъгласие и да посочи нередности във всеки национален план.

- Нидерландският премиер Марк Рюте осигури аварийна спирачка, която ще позволи на всяка страна да изрази опасения, че друга не изпълнява обещанията за реформи на икономиката си и временно ще спре трансферите на средства за възстановяване от ЕС. Окончателното решение за спиране на финансирането официално остава в ръцете на Европейската комисия.

- Преговарящите постигнаха споразумение и по въпроса дали средствата на ЕС могат да бъдат намалени, ако се наруши върховенството на закона. Те се договориха да има такава възможност и решението да се вземе с квалифицирано мнозинство от Съвета на държавите в съюза, но предстои да се уточни механизмът. Това се приема за победа на страните от Вишеградската четворка, защото се очаква подобни решения да минават изключително трудно. В противен случай Полша и Унгария заплашиха с вето на целия спасителен пакет.

- Договореният спасителен фонд на ЕС даде силен импулс на европейските борси. Акциите в Германия заличиха загубите от началото на годината - DAX e на най-високото си ниво от 5 месеца и вече е на плюс за 2020 г. Все пак основният германски индекс е под върха си от средата на февруари, но на няколко процента.

Вотът на недоверие към правителството беше отхвърлен

Вотът на недоверие към правителството, който БСП поиска, беше отхвърлен от парламента. Правителството подкрепиха депутатите от ГЕРБ, Обединени патриоти, независимите от "Атака" и лидерът на "Воля" Веселин Марешки. Останалите депутати от партията на бизнесмена гласуваха "въздържали се", но техните гласове не бяха нужни на мнозинството. Срещу правителството бяха БСП и ДПС.

Отхвърлянето на вота беше напълно очаквано, тъй като категоричните нагласи в мнозинството са животът на това управление да се удължава възможно най-много. За тази цел вероятно ще се наложи да се направят и промени в правителството, но това трудно можеше да стане чрез предизвикан от БСП вот на недоверие. Очаква се евентуалният ремонт на кабинета да бъде обявен в четвъртък, или петък и с него да се направи опит за изпускане на напрежението и успокояване на протестите.

Девет банки искат да отпускат антикризисните заеми, гарантирани от Фонда на фондовете

Ресурсът е 158 млн. лв. и е осигурен от държавния Фонд на фондовете, в който реално има евросредства. Сумата ще поеме част от кредитния риск на банките при отпускане на нови заеми на малки и средни фирми без достатъчно обезпечения, но с необходимост от подкрепа в условията на настоящата тежка ситуация. Фондът предлага гаранция до 80% от размера на всеки кредит, срещу което съответната банка ще трябва да предложи финансиране при преференциални лихви и занижени изисквания към обезпеченията. Крайният срок за подаване на заявления от банките беше 17 юли. Документи са подали БАКБ, ОББ, Юробанк България, Уникредит Булбанк, ПИБ, Токуда банк, Банка ДСК, Търговска банка Д и Райфайзенбанк. До края на месеца ще бъдат избрани банките партньори. Целта е бизнесът да има достъпни до тези заеми от септември, а с банковото участие сумата ще надмине 800 млн. лв. Подобен продукт има през ББР, която гарантира заеми за 500 млн. лв., с подкрепата на частните банки той достига 2 млрд. лв.

Имотният регистър няма да работи в събота и неделя

Агенцията по вписванията обяви, че в събота и неделя (25 и 26 юли) няма да работи Имотният регистър, защото ще бъде извършена планирана миграция на данни в новия единен портал https://portal.registryagency.bg/. Той ще заработи от 27 юли понеделник и от този момент през него ще бъдат достъпни Имотният регистър и Търговският регистър и регистъра на юридическите лица с нестопанска цел, а досегашните им сайтове ще спрат да функционират. През уикенда са възможни и временни прекъсвания в работата на сайта на Търговския регистър. Ще бъдат недостъпни и услугите за автоматизирано разплащане чрез Epay, в това число издаване на удостоверение за актуално състояние от Търговския регистър по електронен път.

БХК поиска проверка за разпространените от прокуратурата разговори на Васил Божков

Българският хелзинкски комитет подаде до инспектората на Висшия съдебен съвет (ИВСС) сигнал срещу прокуратурата и говорителката на главния прокурор Сийка Милева заради разпространяването на добитите чрез специални разузнавателни средства записи от телефонни разговори на бизнесмена Васил Божков. "Прокуратурата употребява събраните данни с цел да повлияе на общественото мнение, а не за да разкрие обективната истина, както повелява законът", и това е "порочно упражняване на властнически функции, накърняващо престижа на съдебната власт", се казва в сигнала. Той идва в момент, когато целият състав на Инспектората, заедно с председателката Теодора Точкова, е с изтекъл мандат от няколко месеца, което поставя под въпрос въобще възможността валидно да упражняват правомощията си. Парламентът обаче все още дори не е започнал процедура по избор на нови инспектори, което стана повод във вторник Съюзът на съдиите в България да отправи декларация към Народното събрание с призив да стартира избор, а извън това - и законодателни промени.

ОЩЕ КОРОНАНОВИНИ

196 са новите установени случаи на заразяване с COVID-19 за последното денонощие в България. Данните са на база 3686 направени изследвания, което означава 5.3% положителни тестове. Общият брой на потвърдените случаи в страната е 8929, от които активни са 4416. За последните 24 часа са излекувани 99 души, с което общият им брой достига 4205. Починалите са 308, осем от тях за последното денонощие.

В обособения за лечение на COVID-19 сектор към интензивното отделение на болницата в Добрич вече няма свободни легла, съобщи БТА. В лечебното заведение са предприети мерки за разкриване на още един сектор с допълнителни места. От началото на епидемията в България в област Добрич са установени 117 заразени, от които пет са регистрирани през последното денонощие. В МБАЛ - Добрич, са лекувани общо 32-ма пациенти, като от началото на юни са хоспитализирани 24 души. Към момента медиците се грижат за 17 пациенти, един от които е в тежко състояние. Смъртните случаи от коронавирус в болницата са четири.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 1
    • + 2

    "Европейският отговор на кризата най-накрая е ясен, вотът срещу Борисов беше отхвърлен..."

    Владеещ майчиния си език българин би разбрал от това скудоумие, че от ЕС са ни решили кризата, като са наредили вота срещу Борисов да се отхвърли...
    Моля, поограмотете се. В учебниците за 4 кл. пеши какво е изречение...

    Тоя поток на съзнанието, дето го изливате, ви родее с маниакалните изливи (не мога да кажа "мисли") на Баце от милиционерското.

    Нередност?
Нов коментар