🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Вечерни новини: Кабинетът "Борисов" се опитва да мине без оставки; ЕС напредва бавно с фонда за възстановяване

И още: Милионите от студеният резерв се местят от Доган към държавната централа; КНСБ поиска вдигане на плоския данък

Протест пред Народното събрание, докато се гледа вот на недоверие срещу правителството на Бойко Борисов.
Протест пред Народното събрание, докато се гледа вот на недоверие срещу правителството на Бойко Борисов.
Протест пред Народното събрание, докато се гледа вот на недоверие срещу правителството на Бойко Борисов.    ©  Юлия Лазарова
Протест пред Народното събрание, докато се гледа вот на недоверие срещу правителството на Бойко Борисов.    ©  Юлия Лазарова

Докато премиерът Борисов участва в среднощни преговори в Брюксел за размера и условията на възстановителния фонд на ЕС, в България нарочените за оставка трима министри започват да дават заден. В деня, в който беше внесен вотът на недоверие срещу правителството на ГЕРБ и Патриотите и на фона на протести пред парламента, финансовият министър Владислав Горанов обяви, че не вижда причина да подава оставка, посочвайки и заслугите си за приемането на България в чакалнята на еврозоната. Оставката му заедно с тези на министъра на икономиката Емил Караниколов и на вътрешните работи Младен Маринов беше поискана от Борисов миналата седмица в опит да се потуши напрежението сред протестиращите. Тримата министри са считани за близки до ДПС и Делян Пеевски. Ако те не напуснат постовете си, това може да засили още повече съмненията за зависимостта, в която е поставен премиерът.

В защитата на управлението се включи и вицепремиерът Томислав Дончев, който обяви, че правителството няма да подаде оставка и да си тръгне, докато може да свърши нещо полезно и докато връзката с гражданите не е скъсана.

Вотът на недоверие е насрочен за вторник и почти сигурно няма да мине. По време на дебатите от БСП за първи път се обявиха публично и за оставка на главния прокурор Иван Гешев.

В оста протести - правителство отново се включи прокуратурата - тя е поискала заличаване и разпускане на крайната националистическа партия "Възраждане" на Костадин Костадинов (известен и като "Костя Копейкин") заради системно нарушаване на Закона за политическите партии. Искането на държавното обвинение идва и след като Костадинов е забелязван на антиправителствените протести. Не е ясно дали между двете има връзка. В няколко медийни разследвания бяха показани финансови злоупотреби и подаване на неверни данни. Ако обаче разследването е некачествено, с акцията си прокуратурата по-скоро прави Костадинов жертва и така вдига популярността му.

НАЙ-ВАЖНОТО ОТ ДЕНЯ

Лидерите на ЕС търсят четвърти ден споразумение за възстановителния фонд

Лидерите на ЕС ще се опитат да постигнат споразумение за финансовия отговор на Европа срещу пандемията от коронавирус в понеделник вечерта след маратонски преговори през уикенда, в които спорят за размера на възстановителния фонд и начина на разпределение на средствата. Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел подготвя нова оферта - от предложените 750 млрд. евро за фонда 390 млрд. да бъдат грантове за засегнатите страни. Това е доста по-ниско от 500-те млрд. евро, при които започнаха преговорите, но по-високо от исканията на т.нар. пестеливи страни, водени от Нидерландия. Свиване на грантовете във възстановителния фонд би било лоша новина за България, след като премиерът Бойко Борисов замина за Брюксел, застъпвайки максимално лесен достъп до парите от този пакет. По-късно обаче той заяви, че приема всички направени предложения по време на преговорите.

Друга договорка, очертаваща се в разговорите, е т.нар. извънредна спирачка - средствата от кризисния фонд ще се отпускат срещу реформи, но всяка държава ще може да сигнализира, ако смята, че страните не изпълняват ангажимента си и ще може да предизвиква дебат на ниво икономически министри или държавни и правителствени ръководители. Това е компромис с искането на Нидерландия всяка държава да може да налага вето на отпускането на средства за членка, за която смята, че не осъществява обещаните реформи.

Студеният резерв: от Доган към държавна централа без търг

Депутати от ГЕРБ внесоха в парламента обявените в края на миналата седмица законови промени, които трябва да регламентират новите плащания за студен резерв, така че в тях да не попадне притежаваната от Ахмед Доган ТЕЦ "Варна". Според текстовете министърът на енергетиката Теменужка Петкова ще издаде специална заповед, с която ще задължи Електроенергийния системен оператор да сключи договор с посочена от Петкова централа или няколко (обявено е, че това ще бъде държавната ТЕЦ "Марица-изток 2"), вместо да провежда търгове. Решението само по себе си е непазарно и може да бъде санкционирано от ЕК като неправомерна държавна помощ за ТЕЦ "Марица-изток 2", но целта му е да тушира общественото недоволство от плащанията към централата на Доган, която през изминалите две години получи над 55 млн. лв. за студен резерв.

КНСБ поиска вдигане на плоския данък и по-нисък ДДС

КНСБ настояват ДДС да бъде намален, да има по-висока ставка за данъка върху доходите на физическите лица, както и въвеждане на необлагаем минимум, обвързан с минималната работна заплата. Конкретните искания на синдикатите са за въвеждане на необлагаем минимум, равен на МРЗ за страната, която в момента е 610 лв., въвеждане на 15% данък върху доходите на физическите лица (при 10% в момента ) и 15% данък печалба. Намаляване на общата ставка на ДДС на 15% при 20% в момента. Исканията на синдикатите са качени на сайта им, но не е ясно дали в момента на политическа и икономическа криза някой ще ги вземе предвид. Още повече след намалението на ДДС за ресторантите.

Председателят на фармацевтичния съюз ще съди България в Страсбург

Председателят на Българския фармацевтичен съюз проф. Асена Стоименова ще сезира Европейския съд по правата на човека в Страсбург за нарушения на правата й при повдигането на обвинение в престъпление от прокуратурата. Тя беше обвинена през април заради интервюта по БНТ и БНР по член, по който съдят подателите на фалшиви сигнали за поставени бомби и лъжливи повиквания на телефон 112. На Стоименова е наложена криминална регистрация - снемане на пръстови отпечатъци, ДНК и снимки, както и пълна данъчна ревизия по искане на прокуратурата. Фармацевтите си обясняват обвинението срещу нея с личния конфликт, в който влезе с главния прокурор Иван Гешев около проверките на аптеките по време на извънредното положение и неговите изказвания срещу фармацевтите.

ОЩЕ КОРОНАНОВИНИ

Новоустановените случаи на заразени с коронавирус за последното денонощие са 95, показват данните от Националната информационна система. С това общият брой потвърдени случаи достига 8733, от които активни са 4327. За разлика от друг път, когато в неделя се правят значително по-малко тестове, тъй като някои лаборатории не работят, а други са с намален капацитет, вчера в страната са изследвани 3155 проби. В болница са 610 пациенти, от които 34 в интензивни отделения. За последното денонощие има един смъртен случай, а починалите стават общо 300. За същия период са отчетени 25 новоизлекувани до общо 4106.

Поне 12 служители на завода за санитарна керамика "Идеал Стандарт Видима" в Севлиево са заразени с COVID-19, съобщава БНР. Първите случаи в предприятието са установени преди десетина дни. По информация от местната РЗИ един от заразените е починал, а от останалите потвърдени 11 случая десет души са на домашно лечение и един е в болница.

Двама служители от администрацията на Министерския съвет са дали положителни проби за COVID-19, съобщи правителствената информационна служба днес. От Министерството на културата пък обявиха заразен охранител от външна фирма за охрана.

Износът на Япония е намалял през първата половина на годината с най-голям темп от над 10 години заради пандемията от коронавируса. Износът на третата по големина икономика в света е намалял с 15.4% на годишна база до около 261 млрд. евро. Причината е рязко понижение на търсенето в чужбина за японски автомобили и други индустриални стоки.

Глобалните инвестиции в имоти са намалели с 33% през първата половина на годината заради карантината за ограничаване разпространението на коронавируса. Това показват данни на консултантската компания Savills, цитирани от Bloomberg. Азиатско-тихоокеанският регион е ударен най-силно - със спад от 45%, защото регионът беше първи поразен от вируса. Инвестициите се понижават с 36% в Америка и с 19% в Европа, Близкия изток и Африка.

НЕЩО ИНТЕРЕСНО

За пръв път в историята "Златната топка" няма да има носител

Най-ценният приз във футбола няма да бъде присъден през 2020 г. заради пандемията от COVID-19, която възпрепятства нормалното провеждане на сезона. Това ще се случи за първи път от 1956 г., когато е създадена наградата на "Франс футбол". Новината съобщи самото издание. "Това е една толкова странна година, която не бихме могли да приемем за обикновена. Това не е решение, което взехме с лека ръка, но трябваше да приемем, че не може да има нормален победител", каза редакторът на "Франс футбол" Паскал Фере пред АП. През миналата година носител на приза за шести път стана играчът на Барселона Лионел Меси.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар