🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Вечерни новини: Правителството на Борисов планира да доизкара мандата си; Заев спечели с малко изборите в Македония

И още: Лидерите на ЕС ще се опитат да се договорят за коронавирус фонда; И Нидерландия извади България от списъка на безопасните държави

Политическата криза у нас днес продължи стремглаво да набира скорост. След като вчера обяви, че ще се раздели с трима свои министри заради обществените нагласи, че са назначения от квотата на депутата Делян Пеевски, днес лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов като че ли леко даде на заден ход.

След спешна среща с лидерите на "Обединени патриоти", които технически са негов коалиционен партньор, премиерът обяви, че има амбицията да запази настоящата формула на управлението до края на официалния мандат, който изтича през следващата пролет. Въпросът с ремонта на кабинета и евентуалното освобождаване на министри ще бъде обсъждан едва след като бъде преодолян вотът на недоверие, внесен от БСП. Неофициално лансираните идеи за нов кабинет на ГЕРБ, но без Борисов, или пък излизане на настоящия премиер в дъъълга отпуска до другата пролет на този етап останаха "загубени в превода". Президентът Радев бе определен като "незрял", "фигурант" и, парадоксално, като човек, на който "Шиши му реди кабинета".

Политическите пируети на Борисов със сигурност ще налеят масло в огъня на провеждащите се протести, най-големият от които се очаква тази вечер. Паралелно главният прокурор Гешев днес обяви, че няма да подава оставка при никакви обстоятелства, а в интернет се появи ново анонимно видео от жилището на премиера Борисов в "Бояна".

Днес е и денят с най-много направени тестове за новия коронавирус от официалното начало на епидемията у нас. Умерено добрата новина е, че процентът на новорегистрираните заразени е 4.3%, което е доста под нивата от първия пик през април и абсолютния рекорд от 9% на 10 юли.

НАЙ-ВАЖНОТО ОТ ДЕНЯ

Правителството на Борисов планира да доизкара мандата си

Коалиционното правителство на ГЕРБ и "Обединените патриоти" има намерение да изкара докрай пълния си мандат до следващата пролет. Това бе обявено тази сутрин след разговори на политическия съвет на коалицията между лидерите на партиите в нея - Бойко Борисов, Красимир Каракачанов и Валери Симеонов.

От изявленията след срещата стана ясно, че планът е да бъде отхвърлен вотът на недоверие, внесен от БСП заради корупцията сред управляващите, а едва след това да бъдат разглеждани евентуални кадрови промени в настоящия кабинет.

Дебатите по вота на недоверие се очаква да са в понеделник, а гласуването му - 24 часа след края им.

Вчера вечерта лидерът на ГЕРБ обяви, че има намерение да отстрани трима свои министри - финансовия Владислав Горанов, вътрешния Младен Маринов и икономическия Емил Караниколов, по искане на координаторите на партията. Оставките на тримата са били депозирани днес по време на заседанието на коалиционния съвет.

Бойко Борисов обяви днес, че се чака "огромен ремонт на кабинета", но похвали въпросните трима министри и хвърли вината върху градската десница, че внушават как те са назначения на Делян Пеевски.

Също така премиерът изненадващо обвини президента Радев, че е оставил Пеевски да реди последното му служебно правителство. Според Борисов било абсурдно задаващата се криза да бъде оставена в ръцете на бъдещ служебен кабинет, определен от държавния глава. Той смята също, че политическата класа трябва да мисли какво ще прави ноември, декември, януари и февруари, тъй като няма значение в чии ръце ще гръмне кризата. Съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов пък бе набеден, че върши черната работа на БСП и ДПС, за да вземат властта.

Лидерът на НФСБ Валери Симеонов от своя страна обяви, че управляваща коалиция е стабилна и има готовност да остане до края на мандата. Вицепремиерът и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов пък коментира само, че вотът на недоверие няма да мине, но въпреки това ще има ремонт на правителството.

Междувременно днес агенция "Галъп интернешънъл" обяви данните от свой експресен сондаж, проведен на 13 юли сред 700 души по повод актуалните политически събития. 58% от запитаните смятат, че правителствотото трябва да подаде оставка, против са 32%, а останалите не могат да изразят категорична позиция по въпроса.

Зоран Заев спечели с малко изборите в Македония, предстоят преговори за коалиция

Социалдемократите на Зоран Заев печелят с минимална преднина парламентарните избори в Северна Македония. Управляващите социалдемократи получават 36.9% от вота, а техният основен опонент - националистите от ВМРО-ДПМНЕ, вземат 35.9%. С 10.2% ги следва етническият албански Демократичен съюз за интеграция, който беше част от правителството на социалдемократите. Както се очакваше, нито една партия не постига работещо мнозинство в парламента, което означава преговори за сформиране на коалиционно управление с поне един партньор. Вероятно той ще представлява албанското малцинство в страната. Сред приоритетните задачи на новия кабинет ще бъде справянето с продължаващата здравна и икономическа криза в резултат на пандемията.

СНИМКА НА ДЕНЯ

Новата фабрика на Tesla до Берлин

Илън Мъск провокира буря в Twitter, пускайки дигитално генерирана снимка на новия завод, който Tesla строи в покрайнините на Берлин. Снимката, която Мъск придружи само с думите "Гига Берлин", показва огромен завод, облян в златиста слънчева светлина.

Покривът е покрит със соларни панели, а над главния вход изглежда има покривна градина и зона за почивка. "Може би има пространство за партита на закрито/открито на покрива", написа Мъск и намекна, че на покрива може да има и басейн. Заводът, който в момента се строи, се очаква да произвежда до 500 хил. автомобила годишно и в него да работят над 10 хил. души, след като бъде открит през юли 2021 г.

ОЩЕ КОРОНАНОВИНИ

232 са новите установени нови случаи на заразяване с COVID-19 у нас за последното денонощие. Данните са на база на рекордните 5392 направени изследвания, което означава 4.3% положителни тестове. През последните два дни тази стойност беше по-висока: 4.8%, а в понеделник - 6.4%. Спадането на процента най-вероятно е заради активното изследване на хора, които се готвят за пътуване в Гърция и не попадат в групата на потенциално контактните лица. 178 болни са изписани от болници за последните 24 часа, а шестима души са починали вследствие на болестта.

До 31 юли е удължена извънредната епидемична обстановка, чието действие трябваше да изтече днес. През този период министърът на здравеопазването ще продължи да може да издава заповеди, с които да налага ограничителни мерки срещу разпространението на новия коронавирус. Основната действаща мярка, наложена в момента, е задължителното носене на маски и спазването на социална дистанция на закрито, както и използването на не повече от 50% от капацитета в затворените части на заведенията.

Националното сдружение на общопрактикуващите лекари настоява за създаването на мобилни пунктове, където да се тестват потенциално заразени с новия коронавирус. Идеята е събирането на пробите да се извършва извън болничните заведения, за да се избегне заразяването на пациенти с други заболявания. Според председателя на сдружението доц. Любомир Киров пробите могат да се вземат и от хора, които не са специалисти. Идеята за мобилните пунктове се подкрепя и от Българския лекарски съюз.

И Кралство Нидерландия извади България от списъка на безопасните държави във връзка с пандемията на COVID-19. Кодът за страната ни се променя от жълт на оранжев, което означава, че на холандците се препоръчва да пътуват у нас само при крайна необходимост. След завръщане от страната ни ще е силно препоръчително или тестване, или 14-дневна самоизолация.

Ирландия отлага планираното отваряне на нощни клубове и барове с три седмици до 10 август заради опасения от скок на инфекциите сред младите хора. Носенето на маски във всички магазини също ще стане задължително и ще се запази в сила препоръката да не се пътува в чужбина по неважни причини. Страната трябваше да влезе в четвърти и последен етап от отмяна на ограниченията на 20 юли, но сега ще стане на 10 август.

Южните американски щати продължават да поставят нови рекорди със случаи на COVID-19. Тексас, Калифорния и Флорида отчитат над 10 хил. за едно денонощие. Във Флорида, смятана за основно огнище в САЩ, има над 300 000 случая общо досега. Общо за САЩ вчера са установени 67 000 нови случая на коронавирус, най-големият брой инфекции за денонощие.

Продажбите на дребно в САЩ са нараснали през юни със 7.5% спрямо май, което е доста над очакванията. Това е важен показател, който е индикатор, че икономиката на страната се възстановява от кризата в резултат на коронавируса. На годишна база продажбите също нарастват - с 1.1%.

Siemens ще позволи на над 100 хил. от служителите си да работят постоянно извън офиса за два или три дни през седмицата. Германската компания смята, че кризата с коронавируса е показала, че работата, която не зависи от конкретно място, предлага много предимства и е възможна в много по-голям мащаб, отколкото се предполагаше досега. Новите условия ще се прилагат за над 140 хил. служители в над 125 локации в 43 страни и ще влязат в сила веднага.

Най-голямата индийска авиокомпания Air India ще изпрати повечето си служители в неплатен отпуск за период от 6 месеца до 5 години заради коронакризата. Компанията е започнала да пресява служителите си, отчитайки фактори като ефективността, компетентността и здравето им

КАКВО СЛЕДИМ

Лидерите на ЕС ще се опитат да се договорят за възстановителния фонд

Лидерите на ЕС ще се срещнат в петък за първи път на живо след карантината в опит да договорят създаването на фонд за възстановяване след коронавируса. Брюксел предлага размерът му да бъде 750 млрд. евро. За решение призовават Франция и Германия, докато няколко северни страни са против средства от фонда да се отпускат безвъзмездно, каквото е предложението на ЕК.

НЕЩО ИНТЕРЕСНО

В Италия покриха ледник с плат, за да го предпазят от топене

Ледникът Празена в Северна Италия е покрит с над 100 000 квадратни метра специален плат, който отразява слънчевата светлина, а целта е да се ограничи топенето през летния сезон, съобщи Reuters. Ледникът се намира в Алпите, между 2700 и 3000 метра надморска височина. Специалният плат ще бъде премахнат в началото на ски сезона, когато температурите отново се понижат.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    agd59683897 avatar :-|
    Любомир Калинов

    Виктор Мосоцки е известен в Македония с множество измами. Опитва се да ограбва български граждани с лиценз от Македония.Запалил е поне 53 съвестни граждани на европейски съюз.

    Нередност?
Нов коментар