48 населени места останаха без вода заради замърсяване на река Марица

Водата беше спряна след смъртта на цяло стадо крави, но според областната управа пробите на водата са в норма

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Близо 50 населени места в Хасковска област останаха без вода, след като река Марица се оказа замърсена. Спирането на водата беше превантивна мярка, докато не бъде доказано, че не съществува риск за здравето на хората.

Замърсяването е било установено, след като 29 крави - де факто цялото стадо на фермера Стоян Господинов - са умрели в понеделник следобед минути след като пили вода от канал на река Марица до Димитровград.

Малко след спирането на водата във вторник областният управител на Хасково Стефка Здравкова съобщи, че резултатите от пробите са в норма. Определяща за извода на експертите била пробата край Симеоновград, тъй като на водата ѝ трябва час от мястото на замърсяването да стигне до града.

Водоподаването към въпросните 48 населени места от общините Димитровград, Симеоновград, Харманли, Любимец и Свиленград обаче ще бъде възстановено, след като излязат резултатите от 6 проби от основни водоизточници. Това може да се случи до довечера, е станало ясно на брифинга, даден от областната управа.

Пускането на водата обаче може да се окаже по-сложно от спирането, защото ще е необходимо време за пускането на самите системи, като не е изключено да се стигне и до аварии. Това коментира управителят на ВиК - Хасково, инж. Тодор Марков, като допълни, че свободните 5 водоноски на дружеството ще бъдат насочени към Свиленград и Симеоновград.

За да се елиминират рисковете за населението, снощи са спрени 30 кладенеца на ВиК - Хасково, и на ВиК - Димитровград. За позитивно в ситуацията е считано отсъствието на умряла риба, което говори за по-скоро локален ефект на отравяне на водата. От Агенцията по храните са обещали обезщетение на фермера, загубил стадото си.

Отровената Марица

И все пак някаква причина за смъртта на стадото трябва да има. По-рано през деня за предполагаем замърсител беше обсъждано предприятието за производство на торове "Неохим" в Димитровград, което в момента е в капитален ремонт. Предположението беше, че става въпрос за фосфорно-органично отравяне, което трябваше да се докаже с химичен анализ. Прокуристът на предприятието Стефан Димитров е изразил съмение пред журналисти заводът да е причината. По случаят е образувано досъдебно производство и конкретните резултати от химичните проби няма да бъдат съобщени.

От началото на годината река Марица става често обект на замърсяване. През януари прокуратурата повдигна обвинение на управителя и собственик на компанията "Екоинвест" Орлин Тасев за замърсяване на водата на реката с опасни отпадъци. Замърсяването беше забелязано от рибари, открили умряла риба в реката. Дружеството се занимава с рециклирането и производството на пластмаса. Компанията събира и вторични суровини, като изкупува отпадъчна хартия, полиетилен, пластмаса, ПЕТ бутилки и поликарбон, стъкло, метални и композитни опаковки, дървени палети.

През февруари пък беше установено замърсяване на реката с нефтопродукти от завод "Каучук", които са проникнали в отпадъчните води на предприятието. Като причина беше посочена инцидентна авария, а не системно замърсяване.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар