🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Почистването на река Марица: мисията невъзможна?

Договори на областните управители на ГЕРБ от предходни години позволяват на частни фирми да добиват пясък безвъзмездно от реката срещу необходимата поддръжка на реката

Незаконният добив на инертни материали от реката подкопава мостовете, унищожава екологичното разнообразие в зоната и създава предпоставки за наводнения
Незаконният добив на инертни материали от реката подкопава мостовете, унищожава екологичното разнообразие в зоната и създава предпоставки за наводнения
Незаконният добив на инертни материали от реката подкопава мостовете, унищожава екологичното разнообразие в зоната и създава предпоставки за наводнения    ©  Надежда Чипева
Незаконният добив на инертни материали от реката подкопава мостовете, унищожава екологичното разнообразие в зоната и създава предпоставки за наводнения    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: От Седмото Тепе От Седмото Тепе

Най-важното и интересното от седмицата в Пловдив и региона, през погледа на местната редакция

Темата накратко
  • Община Пловдив задвижва процедурите за мащабно почистване на градската част на реката, каквото не е правено от 10 години.
  • Миналата година общината неуспешно се опит да се договори пряко с ПИМК за тази дейност.
  • Почистването на извънградската част от реката обаче е по-голям проблем, като по-стари "безвъзмездни" договори на практика позволяват компании да изнасят безплатно инертни материали.

Община Пловдив задвижва процедурите по мащабно почистване на река Марица в градската й част, каквото не е правено повече от 10 години. Това става ясно от обществена поръчка за обследване и проектиране на задачата на стойност 220 хил. лв., публикувана тази седмица. Реката в Пловдив е интегрална част от урбанизираната територия повече, отколкото в който и да е друг град, но в същото време от години местната власт не се справя добре с необходимостта от поддръжката ѝ, така че да се минимизират възможностите от екокатастрофи в града.

Почистването и поддръжката на речното корито в останалите части на областта е още по проблемно. То е отговорност на областна управа. Назначеният в началото на годината областен управител Йордан Иванов кратко след встъпването си в длъжност обяви, че договорите за това, сключени в рамките на областта от Здравко Димитров, Дани Каназирева и Ангел Стоев, са незаконни. Те обаче не са и не могат да бъдат прекратени, казва Йордан Иванов пред "Капитал". Причината е, че липсва държавно финансиране за провеждането на нови легитимни процедури за избор на изпълнители, а е необходимо все пак някой да се грижи за реката.

Област Пловдив има много сериозен проблем с почистването на речните корита, защото практически в продължение на повече от десетилетие имаме основно две дейности - бездействие и изземване на наносни отложения, което не е свързано по никакъв начин с укрепване и оформяне на речното корито.

Йордан Иванов, областен управител на Пловдив
Йордан Иванов, областен управител на Пловдив

Самарянските договори за Марица в областта

Според Закона за водите областният управител трябва да обезпечи почистването на речните корита на територията на областта извън населените места - по реда на Закона за обществените поръчки. Тъй като обаче областните управи обикновено нямат достатъчен финансов ресурс, практика е подписването на безвъзмездни договори. Така от 2019 до 2022 г. са сключени 5 договора с различни фирми за почистване и укрепване на коритото на р. Марица, като с всяка фирма е договарян различен участък. Заплащане за това няма.

Сключените така договори внушават, че фирмите извършват безплатна услуга на държавата. Но това не е така. Срещу нея те са получили право на "безвъзмездно изземване на наноси". На практика - добиват пясък. Но формулировката в договорите е друга, защото по закон добивът на пясък от реката е възможен само с концесия.

"Подписани са едни договори, които са замаскирани като безвъзмездни, но не са. Фирмите се обогатяват с тонове пясък", категоричен е Йордан Иванов. Според него областта е ощетена неясно с колко. Отделно това създава и опасност от подкопаване на мостове, вреди на екологичното разнообразие в зоната и създава предпоставки за наводнения. "Договорите са такива че нямат стойност, а само количество", обяснява Иванов. Тоест има количествени сметки за укрепване на коритото и количествени сметки по изземване на наносите, но стойност на всяка от дейностите липсва.

В допълнение договорите по думите на Йордан Иванов са безсрочни и срокът им е обвързан само с приключване обема на работа на фирмата съгласно предложения от нея проект - който обем може и никога да не се изпълни. "Досега по двата договора, подписани от Здравко Димитров от 2019 г., работата е извършена на 30%. Това значи, че тези компании използват Марица като резервоар - дърпат си по колкото и кога им трябва", обяснява Иванов.

Това пък създава неравнопоставеност при строителството на сгради. "Един купува пясък с данъчна фактура, а друг отива и гребе колкото му трябва безплатно", коментира областният управител.

"Безвъзмездните" договори за почистване на реката

Първите три безвъзмездни договора за почистването на реката в областта са сключени в началото на 2019 г. от Здравко Димитров, тогава още областен управител. Изпълнители са "Принт технолоджи 13" (по-късно преименувана на "Билд инерт"), "Дриймс пропърти" и "Строймаш".

Практиката продължават и при следващите областни управители - Дани Каназирева, която сключва договор с "Агроника инвест" през 2020 г, а Ангел Стоев - неин наследник за кратко, подписва с "Венигаз" в края 2021 г. - малко преди да освободи поста.

Той обаче прекратява един от сключените от Здравко Димитров договори - този с "Дрийм пропърти", като и двете страни се отказват от каквито и да е парични претенции една към друга, т.е. област Пловдив се отказва от възможните финансови претенции за изнесения от фирмата материал.

По думите на сегашният областен управител Йордан Иванов по два от договорите (сключени от Здравко Димитров) има дейност, а другите два - сключени от Каназирева и Стоев, не се изпълняват, тъй като по единия тече обжалване на разрешението от "Басейнова дирекция", а при втория договор още се изработва проект.

Няма контрол - няма проблем

Договорите са сключени без конкурс, без публичност и прозрачност. Не е известно на какъв принцип и по какви критериите са избрани. Не е е ясно и какъв контрол се осъществява на дейността по почистването на реката.

Едва през 2021 г. от областния управител Дани Каназирева от ГЕРБ са подписани няколко анекса към договорите, с които е вкарано изискването за отчетност към общината за износа на инертни материали и възможност за търсене на обезщетение при неизпълнение на тази клауза. Въпреки това Йордан Иванов казва, че не е получавал такива доклади скоро. "Ние искаме да прекратим договорите. Те са абсолютно незаконни по няколко различни основания. Как да упражня контрол върху безвъзмезден договор", коментира Иванов.

За прекратяването на старите и сключването на нови договори нямаше предвидени средства в бюджета за тази година дори след актуализацията му, въпреки че по думите на Иванов МС и премиерът са запознати с проблема. Това означава, че най-рано догодина може да се очаква решение. "Предприел съм стратегия да не прекратявам договорите, докато не отпуснат средства за нови, защото здравето на населението е с приоритет", обясни Иванов.

Почистването на Марица в града

Докато на областно ниво проблемите са с изпълнението на дейностите, в града изпълнение няма изобщо. Последното основно почистване на реката в градския участък е от 2010-2011 г.,След това е имало само "козметични почиствания". По тази причина в началото на 2021 г. тогавашният екоминистър Асен Личев даде на пловдивския кмет указания да вземе нужните мерки за проводимостта на реката. Така през април миналата година е пусната и обществена поръчка за инженеринг на стойност 4.9 млн. лв. (без ДДС).

Тя бе дадена с директно възлагане на ДЗЗД "Консорциум за профилактика и възстановяване на речни корита и водни системи", в което участват две фирми - ПИМК и "Томов трейд". Общината оправдава директното възлагане с нуждата от "неотложни" действия. Тази нужда е спорна. Първо, защото поръчката идва почти 4 месеца след указанията от МОСВ. И второ, защото за нейното изпълнение не са били осигурени средства и дори подписан, договорът не може да започне да се изпълнява. Интересен факт е обаче, че не подписът на кмета Здравко Димитров стои под обявлението, а този на зам.-кмета по финансите Величко Родопски.

Остра реакция от страна на съветниците от "Демократична България" и проверка от Агенцията по обществените поръчки в крайна сметка спряха поръчката.

Така близо 14 месеца по-късно, на 28-ми юни т.г., е обявена нова поръчка - за обследване и проектиране на стойност 220 хил. лв. (без ДДС). Това се случи по-малко от седмица след като Веселина Александрова, общински съветник от ДБ, повдигна пак темата за почистването на реката на последната сесия на общински съвет.

По темата работи и Антон Чепилски

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    svetlozar_savov avatar :-(
    SS
    • + 1

    За сметка на пясъка реката се пълни с боклуци ...

    Нередност?
Нов коментар