🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Уикенд новини: Блокадите продължават, екипажът на SpaceX се завръща към Земята

И още: TUI анулира всички почивки за България, Тръмп обяви, че иска да забрани TikTok

Дневник    ©  Георги Кожухаров

Напрежението около протестите срещу правителството и главния прокурор продължи да нараства и през уикенда. В събота срещу неделя МВР предизвика конфликт, след като блокира до Софийския университет микробус на движението на родители на деца с увреждания "Системата ни убива". Впоследствие от МВР заявиха, че е имало опит за провокация. Жители на Благоевград се опитаха да блокират международния път Е-79, а втори ден е блокиран входът към Стара Загора. В София са блокирани кръстовищата на Орлов мост, Софийския университет и пред президентството.

Премиерът Бойко Борисов не е имал публични изяви, след като в петък за малко не предизвика ПТП с шофирания от него автомобил от НСО при инспекцията на т.нар. "Балкански поток" - продължението на "Турски поток" през България.

Междувременно екипажът на SpaceX се разкачи успешно от Международната космическа станция и започна завръщането си към Земята.

НАЙ-ВАЖНОТО ОТ УИКЕНДА

Британският туроператор TUI анулира всички свои програми, свързани с България

В съобщението се казва, че отпадат всички почивки в България, които е трябвало да започнат до 31 октомври тази година. Обновеният списък на TUI включва и други европейски държави - резервациите за континенталната част на Испания са замразени до 17 август, а за Кипър отмяната на пътувания важи до 14 август.

Повод за промяната е увеличението на новитe случаи на заразени с коронавирус. В същото време по-рано тази седмица компанията обяви, че добавя допълнителни полети от Великобритания до Гърция и Турция и планира да затвори 166 от общо над 500 бюра във Великобритания и Ирландия, за да свие разходите си.

Тръмп ще забрани TikTok в САЩ, китайското приложение се опитва да се продаде на Microsoft

Американският президент Доналд Тръмп обяви, че ще забрани използването на социалната мрежа TikTok в САЩ, защото администрацията на Белия дом има притеснения за събиране на данни от приложението, което е собственост на китайската компания ByteDance. "Доколкото става въпрос за TikTok, ние ще ги забраним в САЩ", каза президентът пред репортери в петък вечерта, цитиран от Bloomberg. На въпрос кога ще стане, той заяви: "Скоро, незабавно. Имам предвид по същество незабавно. Ще подпиша документа утре". Изявлението му дойде няколко часа след като стана ясно, че Microsoft преговаря с китайската компания да купи социалната мрежа. Reuters съобщи в събота, че ByteDance се е съгласила да продаде американския си бизнес, за да изпревари забраната да извършва дейност в САЩ. По този начин Microsoft ще отговаря за защита на данните на американските потребители.

Митата между ЕС и Виетнам отпадат

От 1 август износът на ЕС за Виетнам ще се облага с по-малки мита. Това е ефектът от влизането в сила на споразумението за търговия между ЕС и Виетнам, с което в крайна сметка ще се премахнат митата върху 99 % от всички стоки, с които двете страни търгуват помежду си. Също така европейските дружества по-лесно ще осъществяват стопанска дейност във Виетнам: те вече ще могат да инвестират и да кандидатстват за обществени поръчки в условия на равнопоставеност с местните конкуренти. Според новото споразумение икономическите ползи вървят ръка за ръка с гаранциите за спазването на трудовите права, опазването на околната среда и съблюдаването на Парижкото климатично споразумение.

ОЩЕ (КОРОНА)НОВИНИ

България изпрати седмицата с най-много жертви от началото на епидемията досега - 47 при 39 предходната седмица, която също бе рекордна. Особено обезпокоителен е бързият темп на хоспитализация на заразените - към неделя броят им вече е 793, расте и броят на тежките случи в интензивни отделения - 43. Ако този темп се запази, до две седмици ще бъде надминат критичният праг от 1000 души в болниците, над който системата ще има сериозни проблеми. Висок остава и броят на заразените медици, като само през юли са регистрирани 40% от всички медици с положителен тест за коронавирус. Юли дотук е най-лошият месец по отношение на епидемията с почти 6600 случая - повече от всички предходни месеци, взети заедно. Той е и най-смъртоносният със 149 жертви - приблизително колкото са били общо през юни и май.

Деветдесет достигна броя на положителните проби за коронавирус в дома за възрастни хора в Русе от общо над 160 резидента, а две са жертвите. В последното денонощие обаче не бяха намерени нови заразени там. Разраства се обаче заразата в дома за възрастни хора "Св. Георги" край Варна, където около 80 човека са с положител и проби от общо 262-ма души. Нов случй е открит и в друг дом за стари хора в града - "Гергана". Поне пет огнища на COVID-19 са регистрирани и в Добрич, където има сериозен недостиг на капацитет в местната болница. Има регистриран случай и в дома за стари хора в града, където са настанени над 100 души.

Ще бъде намален броят на полицаите, които охраняват протестите заради случаи на полицаи, заразени с коронавирус, стана ясно от изявление на комисар Радослав Стойнев, началник-отдел "Охранителна полиция" в СДВР. Той не даде точна статистика на вирусоносителите, нито се ангажира с тезата, че случаите нарастват заради охраната на протестите. Посочи обаче, че освен заразените от графика за охрана излизат и тези, поставени под карантина. Според източници на БНР в последната седмица има и по пет-шест случая на ден. Наблюденията сочат, че охраняващите протестите полицаи масово не носят маски.

COVID-19 взе най-младата жертва дотук в България - 19-годишен младеж от Велико Търново, без открити към момента придружаващи заболявания. Предполага се, че се е заразил на абитуриентския си бал в града в края на юни или малко след това в нощен клуб. На 7 юли той е вдигнал висока температура, а впоследствие е приет в болница тежко състояние с двустранна бронхопневмония и остра дихателна недостатъчност. След повече от 20 дни младежът е загубил битката с вируса в петък.

Спортните събития в България ще са без публика до края на август, реши министърът на здравеопазването Костадин Ангелов. Заповедта му засяга всички колективни и индивидуални спортни мероприятия с тренировъчен и състезателен характер за всички възрастови групи.

Украйна включи България в т.нар. червен списък с над 120 държави, с които се забраняват свободни пътувания заради неблагоприятна ситуация с новия коронавирус. Това означава, че пристигащите от тези страни трябва да се поставят под 14-дневна карантина. Карантината може да се избегне при представяне на ГКПП на PCR тест с отрицателен резултат, направен на в украинска или чуждестранна лаборатория не по-късно от 48 часа преди появата на границата. Това е поредният голям удар по туризма на Черноморието, който и без това преживява най-лошия си сезон.

До 14 август включително е удължено изискването на Италия за 14-дневна карантина за пристигащите от България и Румъния. Тя важи и за граждани, преминали транзитно през България и Румъния в предходните две седмици. Не са предвидени изключения освен за екипажите и персонала на превозни средства - товарни камиони, самолети, влакове, кораби.

КАКВО СЛЕДИМ

Беларус избира президент

На 9 август в Беларус ще се проведат избори за президент. Сегашният държавен глава и кандидат - Александър Лукашенко, определян като "последният диктатор в Европа", управлява от 1994 г. Единственият одобрен кандидат на опозицията за участие в изборите на 9 август е Светлана Тихановска, която продължи предизборната кампания на мъжа си, блогъра Сергей Тихановски, след като беше пратен в затвора в навечерието на вота.

ИЗВЪН ОФИСА

Книги на морето

До 9.08

Най-голямото пътуващо книжно изложение в страната "Алея на книгата" акостира в морската столица с близо 50 книгоиздатели и книготърговци и техните нови заглавия, специални предложения и с разнообразна културна програма на Литературния кът.

Белите шатри са разположени по продължение на пешеходната част на бул. "Сливница" - между хотел "Черно море" и Фестивален и конгресен център - Варна, всеки ден от 10:00 до 20:00 ч.

Кино

До 16.08

В рамките на 16 дни "Кино за пътешественици" ще отведе зрителите до любими и малко познати дестинации - из Филипинските Кордилери, където на 2000 метра височина обитателите вместо с пари плащат с ориз, по прашните пътища на Етиопия до красивите културни паметници на Исфахан и много други точки. Още - прожекцията на филма "Всичко се променя" за екстремно пътешествие из върховете на Хималаите и културата на хората, обитаващи Катманду, Лхаса и Дхарамсала, както и разговор с гости, посетили съответните държави, преди прожекциите.

В "Културен център G8" и "Евро синема", билети: 6/8 лв. Програмата е на фейсбук страницата на събитието.

Поп наука

3.08

Този път Ratio ще ни отведе в интересния свят на ...животинския секс - буквално. На събитието на "Животински с*кс" ветеринарният лекар д-р Тома Щилиянов и молекулярният биолог и специалист по имунология д-р Никола Кереков ще поговорят за едни от най-любопитните и фрапантни примери за поведение при секса сред животните, свързани с преследване, танци, забавни моменти, нечестна игра, изневери, романтика, но и насилие.

В "Кино Кабана", 19:00 ч. входът е свободен, но при желание може да подкрепите с дарителски билет оттук: https://ratio.bgили www.patreon.com/ratiobg

Храна

5. и 6.08

Street Food & Music Festival с кулинарни блогъри, професионални и любители готвачи и музика продължава и в Бургас. На място ще се готвят авторски сандвичи и бургери, ястия от различни интернационални кухни и ще се бъркат коктейли. Във вечерните часове очаквайте изпълненията на Ицо Хазарта и Милена (5.08) и на "Джанго Зе" (6.08).

Бургас, Морска гара, вход свободен.

Изложба

до 25.10

Трима частни български колекционери на съвременно изкуство ще подарят на българската публика възможност да разгледа на живо три оригинални творби на художниците Кристо и Жан-Клод. С тях ще бъде подреден и богат снимков материал от множество проекти и подробни факти от творческата биография на артистичната двойка.

В НГ - "Квадрат 500"

17 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    lgg50680406 avatar :-|
    Елена Димова

    Димитър Тойчев се възползва от младите хора в България като ги изнудва за да получава рушвети... Нима няма и той деца?

    Нередност?
  • 3
    dac13635356 avatar :-|
    Данаил Миленов

    Ей това е българска работа. Този нагъл полицай бива оставен да се надува и своеволничи. Заплашва, че няма да спре да глобява, докато не стане на неговото. Къде е правосъдието?

    Нередност?
  • 4
    opd15605875 avatar :-|
    Николай Георгиев

    Какво да се очаква от полицай в студентски град - подкупен, нагъл и явно няма деца, за да изнудва младите по този начин. Сигурно не може да спи спокойно и с причина. Само като го види колко тежко ходи, ти става ясно що за човек е!

    Нередност?
  • 5
    kfy04682133 avatar :-|
    Камен Даскалов

    Виждам,че не само аз мисля така за Тойчев. Ти му подадеш пръст - той ти отхапва ръката... Види ли те, че отстъпваш - настъпва смело. Никаква милост с такива хора като него.

    Нередност?
  • 6
    wxp16682798 avatar :-|
    Дани Илиев

    Господин Тойчев години наред се възползва от незначителния си пост за да изкарва черни пари.. не е справедливо да бъде оставян да си своеволства по този начин. Няма ли кой да го спре?

    Нередност?
  • 7
    mcr00683812 avatar :-|
    Валентина Йорданова

    Господин Тойчев иска да се издира в йерархията, но не е толкова лесно. Няма как да стане като се опитва да събира само рушвети. Не е коректно да си затварят очите, въпреки че знаят какви ги върши.

    Нередност?
  • 8
    bds20684578 avatar :-|
    Пламена Величкова

    За съжаление много станаха полицаите като него в днешно време ... Аз лично съм се срещала с него и беше запомнящо се. Заяждаше ми се за най-малко нещо и само търсеше за какво да се хване. Но аз не бях в нарушениие и той май не беше доволен. Не успя да дизкара някой лев...

    Нередност?
  • 9
    MilenaAtanasova avatar :-|
    Milena Atanasova

    Господин Тойчев e поредното корумпирано ченге в България. Този уж служител на реда следи стриктно не за движението по пътищата, а за хубави коли. Очевидно спира само по-лускави автомобили и започва да заплашва с отнемане на книжка, сваляне на номерата на автомобила и т.н.
    Държи се нагло и невъзпитано, не изпълнява правилно служебните си задължения, пуши цигара, докато чака рушвет и не връща документи докато не получи поне 50лв. Не е нормално полицай, който трябва да ни пази да се облагодетелства от хората насила.

    Нередност?
  • 10
    deqnvasev avatar :-|
    Деян Васев

    Виждам, че доста шофьори са били изнудвани от г-н Тойчев, но това не е най-противното, което това ченге прави. Участва в канал за дистрибуция на наркотици и пази криминално проявените личности, които отговарят за разпространението на дрогата!

    Нередност?
Нов коментар