🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

"Репортери без граници" осъдиха нападението срещу журналистката Полина Паунова

ГЕРБ контратакуваха репортера от "Свободна Европа" с публикация от жълт сайт

Twitter.com/RSF_en    ©  Twitter.com/RSF_en
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Една от най-влиятелните организации за защита на медиите и свободата на словото - "Репортери без граници", осъди нападението срещу журналиста от "Свободна Европа" Полина Паунова. Тя беше нападната от маскиран, докато отразяваше националната конференция на ГЕРБ в сряда. Няколко пъти телефонът ѝ беше избиван, докато снимаше, а симпатизанти на управляващата партия гледаха безучастно. Тя беше дърпана и удряна. Паунова беше обиждана и от човек с бадж на партията, който отговаряше за пропускателния режим на събитието. От "Репортери без граници" поискаха властите в България да разследват и установят нападателя.

В друг туит "Репортери без граници" напомнят, че нападението срещу Полина Паунова идва след клеветническата кампания срещу друг журналист от "Свободна Европа" - Борис Митов, започнала след прессъобщение на държавното обвинение, публикувано във вторник. В него прокуратурата иззе функциите на Етичната комисия на българските медии и констатира нарушения на етичния кодекс в публикация на Митов отпреди месец. Въпреки че от позицията на прокуратурата не става ясно текстът в "Свободна Европа" да съдържа неверни твърдения, тя беше използвана за атака срещу "Свободна Европа".

Друга международна организация - Асоциацията на европейските журналисти, която е със статут за независим наблюдател в Съвета на Европа, разпространи отвореното писмо на българската си секция. То беше адресирано до премиера Бойко Борисов, лидера на ЕНП Доналд Туск и главния прокурор Иван Гешев. В писмото се призовава Борисов да разкрие имената на агресорите, както и какви мерки ще бъдат предприети спрямо тях, както и да оповести информация за охраната на събитието. От АЕЖ напомнят на Доналд Туск, че "подобен инцидент на партийно мероприятие засяга цялото европейско семейство на партията. Надяваме се, че ще вземете отношение."

Призивът към главният прокурор Гешев е да даде "гаранции за обективно разследване, въпреки че само преди ден ръководената от Вас институция излезе с критична декларация към материал, публикуван от "Свободна Европа". От АЕЖ-България задават въпроса дали "подобни квалификации от страна на институция като прокуратурата всъщност не са сигнал към агресорите, че посегателства спрямо екипи на съответната медия ще останат ненаказани."

ГЕРБ контраатакува Полина Паунова с жълти публикации

По-рано през деня Полина Паунова и колежката ѝ Генка Шикерова заявиха, че нападателите са се държали "като у дома си" по време на събитието на ГЕРБ. От управляващата партия дават противоречиви коментари за събитието - от партията първо се разграничиха от нападателите, после развиха версията, че някой е откраднал партийните баджове. Заснетият на част от кадрите с насилие Георги Темелков, който е член на ГЕРБ и бивш съветник на Цецка Цачева, разви версията, че всъщност е искал да разтърве нападателите. На друг кадър се вижда как PR-ът на ГЕРБ Никола Николов "предава" протестиращ на един от биячите. Същевремнно близкият до ГЕРБ жълт сайт ПИК започна серия от атаки срещу Полина Паунова. Вчера софийската организация на ГЕРБ разпространи една от публикациите в ПИК.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    smotlixx avatar :-|
    smotlixx
    • - 2

    да й бяха счупили ръката на мръсната офца, да има защо да реве

    Нередност?
Нов коментар