🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Започва кандидатстването за 100 млн. лв. земеделски субсидии заради коронавируса

Парите от еврофондовете ще се дават на всеки, който ги пожелае, без значение колко е пострадал

   ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Експресно обявените в последните седмици Covid-схеми в земеделието, за които ще бъдат преразпределени над 100 млн. лв. от програмата за развитие на селските райони, вече са отворени за кандидатстване. От днес земеделците ще могат да подават документи по за два варианта на компенсаторни плащания с общ бюджет от 99 млн. лв., както и по схема за държавна помощ за 19.3 млн. лв. Реално ще се изсипват пари към всеки независимо добре или зле е бизнесът му тази година.

Средствата трябва да бъдат платени през есента, а заедно с планираното стартиране на схеми за директни плащания още през октомври към бранша до края на годината трябва да отидат 1.7 млрд. лв.

Заповядайте 100 млн. лв.

В началото на август земеделското министерство обяви, че се готвят приеми по три извънредни мерки от програмата за развитие на селските райони, чиято идея е да компенсират земеделците покрай кризата с коронавируса. Пари се взимат от други схеми в програмата, включително и от така и нестартиралата мярка за осигуряване на широколентов интернет в селата, което всъщност ще намали и риска от загуба на средства предвид сериозно изоставащото й усвояване. Към юни по програмата са платени едва под 60% от парите.

От днес земеделците могат да подават документи по новата подмярката Covid-1, която е насочена към секторите плодове, зеленчуци, маслодайни рози, лозя, пчеларство, някои звена от животновъдството и декоративни растения. За нея е отделен и най-големият бюджет - 93.5 млн. лв., които трябва да бъдат изплатени до 2 октомври. Кандидатстването за парите ще продължи в период до 21 септември, като сумите за земеделците ще зависят от големината на стопанството и вида на земеделската дейност. Максималната стойност за един кандидат е 7000 евро.

Вече е отворен прием и по схема Covid-2, която пък ще изплаща компенсации за необхванатите от другата мярка браншове като зърнопроизводство, свиневъдство, птицевъдство и др. При нея изплащането на средствата ще е на база брой служители, като при растениевъдството сумата е 30 лв., в свиневъдния сектор - 245 лв., а в птицевъдството - 430 лв.

Изискванията за кандидатстване включват фермерът да има регистрация като земеделски производител, да е кандидатствал за директни плащания през последните две години по схемата de minimis или да има одобрено заявление или договор по програмата за селските райони. Важат и общите правила за кандидатстване на евросредства, като например липса на данъчни задължения.

В този пакет коронамерки, който е общо за над 106 млн. лв., е предвидена и схема за подпомагане на предприятия, които преработват селскостопанска продукция, която към този момент не е стартирала. По неофициална информация се очаква това да се случи в рамките на следващите седмици. Критерият за подпомагане ще бъде брой заети служители или спад на оборота покрай пандемията от поне 20% в периода март-юни спрямо предходната година. Максималната сума, която ще може да получи едно предприятие, е 50 хил. евро.

Тръгва и държавна помощ за чувствителни сектори

От днес земеделците, отглеждащи плодове, зеленчуци, рози и лозя, ще могат да кандидатстват и по държавна помощ от т.нар. схема de minimis, за която Управителният съвет на фонд "Земеделие" отдели 19.36 млн. лв. Средствата, които се планира да бъдат изплатени до края на септември, целят да компенсират стопаните заради кризата с коронавируса и сушата, обхванала голяма част от страната. Предвидени са между 150 и 2000 лв. подпомагане за един хектар, като стойността зависи от вида на отглежданата култура и е най-висока при оранжерийното производство на зеленчуци. По 400 лв. на хектар ще получат и производителите на плодове и зеленчуци, чиято реколта е била унищожена от сушата, включват плановете на земеделското министерство.

До края на годината агроведомството планира да изплати 1.7 млрд. лв. на фермерите, които освен по коронавирус мерки ще бъдат и по линия на т.нар. директни плащания на площ, които се очаква да започнат да се превеждат още през октомври. Освен преструктуриране на пари от програмата за развитие на селските райони, за целта ще се ползват и допълнителни бюджетни средства, като само по схемите de minimis и повишената субсидия по схемата за отстъпка на акциза върху горивата, ползвани за селскостопанска техника, държавната инжекция е над 65 млн. лв.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    uhl1565728720618671 avatar :-|
    Neli Lazarova

    Аз искам да попитам как точно пострадаха пчеларите от корона вируса, че сега да получават пари по тази схема?

    Нередност?
Нов коментар