🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

EK разреши 57 млн. лв. държавни помощи за кредити на земеделците

От бюджета се отделят и 40 млн. лв. за инвестиционни кредити в сектора

   ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Европейската комисия е одобрила нова държавна помощ в България за 56.6 млн. лв. С парите ще се осигуряват грантове от бюджета за фермерите, чиято цел е да се покриват плащания по стари държавни кредити.

Схемата е част от пакета мерки, свързани с ограничаването на ефектите от коронавируса в селското стопанство, като на този етап не е ясно кога ще стартира. Същевременно фонд "Земеделие" ще започне да отпуска и държавни инвестиционни кредити за сектора в общ размер на 40 млн. лв., което също е подпомагане покрай коронакризата и сушата от тази година.

Помощ за стари задължения

От съобщението на ЕК става ясно, че одобрената държавна помощ е за подпомагане на животновъди и производители на картофи, които са засегнати от пандемията от коронавирус. Те ще могат да получат безвъзмездна помощ, с която да покрият част от главницата и лихвите, които дължат по държавни заеми, отпускани от фонд "Земеделие". А целта е "да се отговори на нуждите на ликвидност" на кандидатите и да им се помогне да продължат дейностите си по време и след пандемията, се посочва в съобщението.

Според одобрените параметри максималната помощ не може да надвишава 100 хил. евро за един кандидат.

40 млн. лв. за инвестиционни кредити

Агроведомството ще стартира и друга обещана помощ за земеделците покрай коронавируса. Става въпрос за възраждане на съществуващата допреди няколко години схема за нисколихвени инвестиционни кредити в селското стопанство. За целта ще бъдат заделени 40 млн. лв. от бюджета, като ще могат да се правят инвестиции в растениевъдство, животновъдство и техническо обезпечаване на стопанствата, става ясно от информация на ведомството.

По план кредитирането ще се извършва пряко от фонд "Земеделие" при 3% годишен лихвен процент или чрез 20 търговски банки, които имат договор за рефинансиране по схемата с фонда, където годишният лихвен процент ще е до 7%. Предвиждат се и дълги срокове за издължаване - до 114 месеца, както и гратисен период от 2 години за главницата.

Двете схеми за подпомагане са част от новите мерки покрай кризата с коронавируса и сушата през тази година за около 300 млн. лв., за които се ползват преразпределени средства от програмата за селските райони и бюджета.