🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Земеделският стартъп AppHarvest става публичен след сливане с Novus Capital

Пазарната оценка на дружеството е 1 млрд. долара

Bloomberg    ©  Bloomberg

Земеделският стартъп AppHarvest се договори с публичната инвестиционна компания Novus Capital за сливане на двете дружества. Това ще направи AppHarvest също публична с първоначална пазарна оценка 1 млрд. долара, съобщава сайтът globalaginvesting.com.

Обявяването на сливането се случва точно в момент, когато AppHarvest открива най-голямата закрита ферма в света. Тя се разпростира на над 250.4 хил. кв.м и ще създаде около 300 работни места, при това в Източен Кентъки, където безработицата е доста по-висока в сравнение с останалата част от САЩ. В допълнение регионът е доста централно разположен, намиращ се на по малко от ден с кола от 70% от населението на държавата, което намалява цената за транспорт.

Плановете са комбинираната компания да приеме името на AppHarvest и неин изпълнителен директор да е основателят и досегашен изпълнителен директор именно на AppHarvest, Джонатън Уеб. Дружеството ще разполага с 435 млн. долара, които да инвестира в бизнеса си.

Преди около 2 месеца, AppHarvest приключи успешно втори инвестиционен рунд, на който набра 28 млн. долара. Тогава те обявиха и големи промени в борда на директорите, къде бяха вкарани множество големи имена от различни бизнес сфери.

Кои са AppHarvest

AppHarvest е земеделски старъп, основан през 2017 г. в Морхеъд, Кентъки. Целта на дружеството е чрез комбиниране на нови технологии и добри познания в сферата на земеделието да създаде множество по-екологични ферми (controlled enviroment agriculture), които да произвеждат натурални плодове и зеленчуци без ГМО и химикали и да революционализират ефективността на световното производство на храна.