Адвокатурата критикува проекта на ГЕРБ за нова конституция

Недопустимо е той да се лансира без дебат и без обществен консенсус, заявява Висшият адвокатски съвет

Висшият адвокатски съвет
Бюлетин: Капитал Право Капитал Право

Научавайте най-важното от правния свят и съдебната система всяка седмица на мейла си

Проектът на ГЕРБ за нова конституция съдържа отклонения от основни принципи на конституционното право, както и немотивирани предложения за промени в демократични инструменти, традиционни за най-новата история на България, чиято полза и значимост е доказана през годините и които съответстват на най-добрите европейски образци. Това се заявява в позиция на Висшия адвокатски съвет (ВАдС), публикувана във вторник на сайта на институцията (пълния текст на позицията вижте тук). В нея се изразява тревога от качеството на проекта и от начина, по който той се лансира от управляващите.

Недопустимо е да се предлага без обществен дебат и консенсус

Подобно на много други юристи и членовете на ВАдС отказват да коментират конкретни позиции от проекта на ГЕРБ, а акцентират основно на изненадващото му лансиране без провеждане на обществен и професионален дебат и без наличие на обществен консенсус.

Висшият адвокатски съвет призовава депутатите, независимо от тяхната принадлежност, преди да изразят политическата си воля за евентуални бъдещи промени, да проведат широк обществен и професионален дебат с участието на академичната общност, адвокатурата, омбудсмана, представители на синдикати, работодатели, на институциите и на гражданското общество. Това е особено наложително, когато става дума за нова конституция, която засяга по фундаментален начин всички граждани.

"В рамките на този дебат следва най-вече да се отговори дали изобщо са необходими промени в конституцията, дали предложените промени не са от компетентността на обикновено Народно събрание да променя действащата конституция и дори да се окаже необходимо да бъде свикано Велико народно събрание - да има ясен обществен консенсус дали неговият мандат да обхваща създаването на изцяло нова конституция, или да е само за промени в конкретни разпоредби на сегашната. Общественият и професионален дебат не може да замести волята, експертизата и автономията както на действащото Народно събрание, така и на едно бъдещо Велико народно събрание, но в интерес на цялото общество е дискусията да бъде прозрачна и открита, да съпътства целия процес по изготвяне на концептуалните предложения и конкретните текстове, за да може промените в основния закон да бъдат резултат от действителен обществен консенсус".

В позицията са изброени някои от най-спорните моменти в проекта - неглижиране на ролята на основните права чрез преместването им на финала на конституцията, правото на законодателна инициатива на съдиите и прокурорите във Висшия съдебен съвет, което влиза в конфликт с принципа на разделението на властите, предложенията за промени в главата за съдебната власт, недостатъците в механизма за въвеждане на индивидуалната конституционна жалба и др.

"Същевременно проектът за нова конституция не засяга други важни въпроси, широко обсъждани в правната и академичната общност и в обществото като цяло", се казва в позицията на адвокатурата. В тази връзка са изброени проблеми като действието на решенията на Конституционния съд, необходимостта от изрично конституционно закрепване на правото на справедлив съдебен процес, съобразяването на конституционните разпоредби с практиката на Съда в Страсбург и др.

Конституция не може да се натрапи

"Никоя власт не може да натрапи конституция на народа си. И затова в демократичните общества конституциите се приемат с обществен консенсус, който е основа за законодателната власт да може да гласува промените в конституцията", заяви за "Капитал" Валя Гигова, член на ВАдС. "Разумният подход е всички депутати да се обединят около разбирането, че преди внасянето на какъвто и да е законопроект трябва да има обществен консенсус, постигнат в рамките на различни по формат обсъждания. В този дебат непременно трябва да да участват и извънпарламентарните политически сили и гражданското общество. Една конституция, приета без обществен консенсус, няма как да бъде припозната от народа. А конституцията е като библията за един народ", казва още Гигова.

7 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    scuby avatar :-|
    scuby
    • - 12
    • + 2

    Адвокатската мафия винаги критикува правителството каквото и да направи. Което може да говори само добре за кабинета на Борисов!

    Нередност?
  • 2
    evpetra avatar :-|
    evpetra
    • - 1
    • + 10

    До коментар [#1] от "scuby":

    А Вие винаги пишете глупости, но затова пък бързате да сте пръв на амбразурата! Пак Ви казвам: мястото Ви не е тук, а в Пеефските парцали.

    Нередност?
  • 3
    woj1594774031677333 avatar :-|
    Ivan Petrov
    • - 10
    • + 1

    Адвокатурата няма никакво отношение по Конституцията. Всеки един закон е политическо решение. Това, че адвокатите губят делата си, не е проблем на Конституцията. Няма такава глупост като обществен консенсус.

    Нередност?
  • 4
    alegria avatar :-?
    Dum vivimus, vivamus
    • + 8

    До коментар [#3] от "Ivan Petrov":

    Когато утре прокурора дойде да ти вземе бизнеса, по измислено обвинение, поради променен по негово усмотрение закон (заложено в новата Конституция), дали така ще мислиш? Да припомня за инициативата на каскета да се увеличи тежестта на събраните доказателства на обвинението (за сметка на количеството им)...

    Нередност?
  • 6
    clint_eastwood avatar :-|
    clint_eastwood
    • + 1

    До коментар [#2] от "evpetra":

    Човекът си заработва тролските стотинки.

    Нередност?
  • 7
    evpetra avatar :-|
    evpetra
    • + 2

    До коментар [#6] от "Clint_Eastwood":

    Къртовски труд! Излишни напъни в този форум.

    Нередност?
Нов коментар