🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

ГЕРБ ще внесат проекта за нова конституция

Партията на Борисов събра нужните 120 гласа без "Атака", БСП и ДПС и ще има поне 2 месеца за обсъждане

Засега управляващите нямат нужните 160 гласа за свикване на ВНС
Засега управляващите нямат нужните 160 гласа за свикване на ВНС
Засега управляващите нямат нужните 160 гласа за свикване на ВНС    ©  Цветелина Белутова
Засега управляващите нямат нужните 160 гласа за свикване на ВНС    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Докато пред новата сграда на парламента кордоните полицаи пазеха депутатите от протестиращите, в Народното събрание ГЕРБ се опитваха да съберат 120 подписа, за да внесат проекта си за нова конституция и да спазят думата на лидера си Бойко Борисов от вторник, който обеща това да се случи до 2 септември.

До късния следобед от формацията на Борисов имаха подкрепата на една от партиите от "Обединените патриоти" - НФСБ, но от другата - ВМРО, поставиха условия, за да подпишат проекта. Те искаха ГЕРБ да приемат техните предложения за промяна на основния закон, сред които имаше откровено противоречащи на правото норми като например образователен ценз при гласуване.

Без подписите на депутатите на Каракачанов ГЕРБ трябваше да разчитат на народните представители от "Воля" и независимите от "Атака". Преговорите с лидера на "Воля" Веселин Марешки в сряда сутринта не постигнаха резултат, а шестте депутати от "Атака" не отидоха на консултациите с ГЕРБ и отказваха официални изявления по темата.

ВМРО спешно свикаха заседание на националния си изпълнителен комитет, за да решат какво да правят и в крайна сметка, малко преди 17 ч. стана ясно, че споразумение е постигнато, като са приети някои от техните искания, а три - образователния ценз, задължителната казарма и разширяването правомощията на президента, ще бъдат поставени на референдум заедно с избори за ВНС.

Тъй като гласовете на ВМРО и НФСБ обаче не стигаха, ГЕРБ са получили подкрепа от част от депутатите от "Воля" и двама независими. Народните представители от "Атака", които също са независими, в крайна сметка не са подписали проекта.

Отлагане във времето

Това е временен успех за Борисов, защото събирането на гласовете му позволява да протака оставането си във властта още няколко месеца. По процедура депутатите имат между 2 и 5 месеца, за да обсъдят проекта, което значи че най-ранното гласуване ще е през ноември. Ако нещата не се променят дотогава, това гласуване няма да е успешно, тъй като за него ще трябва подкрепа от БСП или ДПС. И двете партии официално обявиха, че няма да подкрепят подобна инициатива, така че ГЕРБ няма да получат нужните 160 гласа, за да започнат процедурата за свикване на Велико народно събрание.

За напъна на ГЕРБ да съберат необходимите подписи има и още едно обяснение. Обединението около проекта от 120 депутати може да се изтълкува и като демонстрация от страна на формацията на Борисов, че правителството все пак има мнозинство в парламента, въпреки отказа на ДПС да подкрепи проекта и идеята за свикване на ВНС. От тази гледна точка любопитно е поведението на депутатите от "Атака", които до неотдавна бяха аватар на ДПС във властта. Поведението им показва, че те още са под контрола на движението.

Така изглежда, че кабинетът печели време на фона на продължаващите протести и обществено напрежение. Сега обаче остава въпросът дали управляващите ще издържат на тази дълга игра чак до ноември.

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    marian_jack_assa avatar :-|
    Marian Assa
    • + 10

    Не съм сигурен, че ДПС няма да се извъртят в последния момент и да подкрепят Борисов. Това са едни долни лъжци. Най- слабия парламент от 1989 до сега.

    Нередност?
  • 2
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • + 9

    Чл.1. Доживотна власт на мутрите.

    Оставка!
    Разпускане на НС!
    ИЗБОРИ!

    Нередност?
  • 3
    nxy48610609 avatar :-@
    amidala
    • + 9

    Не щем проста кърджалийска... конституция!

    Нередност?
  • 5
    sfasaf avatar :-|
    sfasaf

    Г-н Марешки отново зави на 180 градуса. Същински Бойко 2. И аз мисля, че ДПС ще се врътнат срещу съответните отстъпки. След толкова години подаръци обаче, не е много ясно дали Бойко има какво да им даде.

    Нередност?
Нов коментар