🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Само НФСБ засега подкрепи проекта на ГЕРБ за нова конституция

ВМРО постави условия срещу подписи, а независимите от "Атака" не дойдоха на консултациите

От страна на ГЕРБ консултациите за проекта за нова конституция и ВНС се водят от председателя на парламента Цвета Караянчева (в средата), председателят на парламентарната група Даниела Дариткова (вляво) и Менда Стоянова
От страна на ГЕРБ консултациите за проекта за нова конституция и ВНС се водят от председателя на парламента Цвета Караянчева (в средата), председателят на парламентарната група Даниела Дариткова (вляво) и Менда Стоянова
От страна на ГЕРБ консултациите за проекта за нова конституция и ВНС се водят от председателя на парламента Цвета Караянчева (в средата), председателят на парламентарната група Даниела Дариткова (вляво) и Менда Стоянова    ©  Велко Ангелов
От страна на ГЕРБ консултациите за проекта за нова конституция и ВНС се водят от председателя на парламента Цвета Караянчева (в средата), председателят на парламентарната група Даниела Дариткова (вляво) и Менда Стоянова    ©  Велко Ангелов
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Първият кръг от консултациите на ГЕРБ за проекта им за нова конституция и свикване на Велико народно събрание (ВНС) приключиха, но постигането на нужното съгласие от 120 депутати, за да бъде той депозиран в парламента, се оказва по-сложно, отколкото от формацията на Борисов предполагаха. На практика проектът на ГЕРБ беше подкрепен само от една от партиите от партньорите им от "Обединените патриоти" - НФСБ. От другата формация от малката коалиция - ВМРО принципно се обявиха за свикване на ВНС, но за да подкрепят проекта, поставиха условието ГЕРБ да включи в него техните предложения за промяна на основния закон. Изненадващо въпреки че третата среща за днес трябваше да бъде с независимите депутати от "Атака", те не дойдоха за консултациите в парламента с оправданието, че имат нужда от още време, за да обсъдят предложения от ГЕРБ проект. Разговорите с "Воля" са насрочени за 2 септември. От БСП категорично отказаха да участват в консултациите, а от ДПС все още няма отговор дали ще се отзоват на поканата на ГЕРБ за разговори.

Проектът на ГЕРБ увисна между ВМРО и Марешки

Така ГЕРБ засега има твърди 104 гласа и ако иска да спази срока, който си поставиха за внасянето на проекта за нова конституция, ще трябва или да се съобрази с условието на ВМРО и да привлече на своя страна независимите народни представители - шест от "Атака" и другите двама, които принципно гласуват в парламента с мнозинството, или да разчита на гласовете на 12-те народни представители от "Воля", които биха могли да заменят отказа на депутатите от ВМРО да поставят подписите си под проекта на ГЕРБ за промяна на основния закон и свикването на ВНС, чийто брой е също 12. Позицията на лидера на "Воля" Веселин Марешки обаче засега е доста неясна. Варненският бизнесмен първо каза, че не подкрепя идеята за свикване на ВНС за приемане на нова конституция. След това заяви подкрепа за инициативата на ГЕРБ, а накрая каза, че депутатите му няма да подпишат проекта за нова конституция, но ще го подкрепят при гласуването му в пленарната зала. Така че не е изключено, ако ВМРО откаже да подкрепи предложението на ГЕРБ за нова конституция и свикване на ВНС, Марешки отново да си промени позицията в полза на формацията на Борисов. Всичко това, разбира се, ако депутатите от "Атака" също застанат зад предложението на ГЕРБ.

ВМРО: "Единствения консенсус с ГЕРБ беше за преамбюла"

След срещата между ГЕРБ и ВМРО се разбра, че от формацията на Борисов са приели предложението на коалиционния си партньор в проекта за нова конституция да остане преамбюла, който изпадна от предложените промени на най-голямата управляваща партия. "Приехме предложението на ВМРО да има преамбюл", каза председателят на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова. А съпредседателят на групата на "Обединените патриоти" Искрен Веселинов (ВМРО) уточни, че това е единственото място, където може да се дефинира "националното единство", за което настояват от формацията на Каракачанов. По думите му ВМРО винаги са защитавали позицията, че е "необходимо свикване на ВНС за приемане на нова конституция", но в проекта на ГЕРБ има "много детайли и идеологически различия", които трябвало да се изчистят. Като такива той посочи предложението на ГЕРБ съдебните съвети - на съдиите и прокурорите да имат право на законодателна инициатива. "Ще настояваме, ако това предложение остане, то да бъде ограничено само до предложения за промени в закони, свързани със съдебната власт. По същия начин бихме предложили и президентът да има законодателна инициатива, свързана с неговите правомощия", каза Веселинов.

Дариткова не отговори на въпроса дали от ГЕРБ ще се съобразят с исканията на ВМРО. Тя само уточни, че в момента от формацията на Борисов прави правно-техническа корекция на предложения от партията проект, както и че тези предложения трябва да се съгласуват и с останалите политически сили, които се очаква да подпишат текстовете на проекта. "Искаме на 2 септември да съберем 120 подписа за внасянето на проекта, за да може да започне процедурата и тогава да търсим по-широка подкрепа от 160 депутати, необходими за приемането му и за свикването на ВНС", заяви Дариткова.

Малко след срещата обаче от ВМРО разпространиха на сайта си позиция, в която заявиха, че партията няма да подкрепи проекта за конституция на ГЕРБ, ако в него не влязат шестте предложения на формацията - образователен ценз за гласуване на избори, задължително гласуване, гарантирани права и гражданство на всеки етнически българин, връщане на наборната служба, гарантиране на семейството като съюз между мъж и жена, и президентът да има право на законодателна инициатива и искане на вот на недоверие.

НФСБ ще подпише проекта

За разлика от коалиционния си партньор - ВМРО, от НФСБ заявиха, че ще подкрепят проекта на ГЕРБ. Депутатът Валентин Касабов, който е и съпредседател на парламентарната група на "Обединените патриоти" даже заяви, че "след тъмнината, идва време за велики дела и ВНС". Съпартиецът му Борис Ячев изтъкна, че част от идеите на ГЕРБ в проекта за нова конституция съвпадат в програмата на НФСБ като например това за намаляването на броя на депутатите от 240 на 120. "Имаме уверението на ГЕРБ, че нашите предложения ще намерят място в новия проект.", уточни той. Предложенията на НФСБ са девет като между тях са минималната пенсия да бъде не по-малка от 70% от минималната работна заплата, гарантирано здравеопазване без доплащане на медицинските услуги, както и социално подпомагане само срещу полагане на общественополезен труд.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    zein avatar :-|
    zein

    До коментар [#1] от "pvy45682718":
    хахахахаха

    Нередност?
Нов коментар