🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

ГЕРБ продължават фарса с конституцията и ВНС

Въпреки липсата на подкрепа, управляващите създадоха временна комисия в парламента за основния закон

Десислава Атанасова, която преди време премиерът Борисов нарече "острието на ГЕРБ", оглави временната комисия за новата конституция
Десислава Атанасова, която преди време премиерът Борисов нарече "острието на ГЕРБ", оглави временната комисия за новата конституция
Десислава Атанасова, която преди време премиерът Борисов нарече "острието на ГЕРБ", оглави временната комисия за новата конституция    ©  Анелия Николова
Десислава Атанасова, която преди време премиерът Борисов нарече "острието на ГЕРБ", оглави временната комисия за новата конституция    ©  Анелия Николова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Докато премиерът Бойко Борисов благодареше в Брюксел на Европейската комисия (ЕК) за критиките в доклада й за върховенството на закона и обещаваше за пореден път откакто е на власт да се съобрази с препоръките в него, депутатите му в парламента продължиха с действията си около спорното начинание на ГЕРБ с проекта им за нова конституция и свикване на Велико народно събрание (ВНС).

Въпреки че още при внасянето на проекта в парламента стана ясно, че той не може да събере необходимите 160 гласа, за да започне процедурата, защото БСП и ДПС се обявиха против набързо лансираната идея от премиера Борисов, в петък депутатите от мнозинството гласуваха състава на временната комисия, която ще обсъжда текстовете от проекта. Очаквано БСП и ДПС отказаха да предложат свои представители в безсмислената комисия. Според предложението на управляващите всички парламентарни групи и независимите депутати трябваше да излъчат по трима души. Включването на независимите очевидно беше за пълнеж, защото принципно те нямат право да участват в парламентарните комисии.

Съставът на комисията за конституцията

Това доведе до още по-големи парадокси. За член на временната комисия, която ще обсъжда проекта за нова конституция, беше избран земеделецът Спас Панчев, който е инженер по образование. Той стана депутат с листата на БСП, но преди две години беше изключен от парламентарната група на социалистите и оттогава гласува заедно с упрвляващото мнозинство.

За член на временната комисия беше номиниран от депутата от ГЕРБ Станислав Иванов.

Предложения за други членове от квотата на независимите не бяха направени. Шестимата депутати от "Атака" не подкрепят идеята за нова конституция и свикване на ВНС - те отказаха да подпишат внесения проект и изобщо не отидоха на консултациите преди това. Напусналите преди няколко дни парламентарната група на БСП народни представители - също шестима, очевидно продължават да не одобряват начинанието на ГЕРБ.

Така вместо предвидените 18 членове временната комисия ще има 10. В нея влязоха трима депутати от "Воля", чийто лидер Веселин Марешки първоначално се обяви против нова конституция и ВНС, след това заяви, че ще подкрепи проекта, ако управляващите успеят да го придвижат до пленарната зала, а накрая го подписа, защото имаше опасност ГЕРБ да не успее да събере необходимите подписи за внасянето му в парламента.

От "Воля" членове на временната комисия станаха Елена Пешева и Пламен Христов. В биографичната справка на интернет страницата на парламента за Пешева пише, че по професия е мениджър, а Христов - инженер. Сред предложените от ГЕРБ и "Обединените патриоти" без юридическо образование са Тома Биков и Борис Ячев. За председател на комисията пък беше избрана Десислава Атанасова от ГЕРБ, която в първия премиерски мандат на Борисов беше здравен министър.

Освен безсмислена, временната комисия ще похарчи и средства от бюджета на парламента, защото за участието си в подобен тип комисии депутатите получават допълнително възнаграждение.

Атанасова ще прави "експертен съвет"

Гласуването на състава на комисията премина без дебати, но след като беше избрана за председател Атанасова заяви, че ще предложи към комисията да се създаде експертен съвет, който да обсъжда предложенията за нова конституция. Тя огласи и писмо от Венецианската комисия, специализиран орган по конституционно право към Съвета на Европа, до председателя на парламента Цвета Караянчева, в което се казва, че комисията ще изпрати становище за изпратения й от Караянчева проект за частта, засягаща съдебната система.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова призова конституционалистите, гражданските организации и експертите да не участват в работата на новосъздадената комисия. "Проектът на ГЕРБ за нова конституция и съставът на комисията са подигравка с правото и удар по държавността. Дискусиите в тази комисия ще легитимират посегателството над правовата , социалната и демократична държава", заяви Нинова, цитирана от пресцентъра на БСП.

Още когато премиерът Борисов обяви намеренията си за конституцията и ВНС в средата на август, ходът му беше изтълкуван като опит за печелене на време. Идеята беше лансирана в разгара на протестите с искане за оставка на правителството и главния прокурор и замисълът най-вероятно е бил това да послужи за оправдание на управляващите за оставането им във властта. Още тогава обаче се разбра, че ходът е обречен - след като БСП и ДПС казаха, че няма да го подкрепят.

Зад предложението не застанаха и депутатите от "Атака", на които ГЕРБ разчиташе за събирането на необходимите 120 подписа, за да може да внесе проекта си за нова конституция в парламента. И ако тогава беше неразбираемо упорството на ГЕРБ да внесат проекта, продължаването му с безсмислената и като занимание, и като състав временна комисия превръща още повече парламентарната дейност във фарс.

10 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 3
    samsum avatar :-P
    Deputat 241
    • - 9

    Фарс са протестите. Фарс е президентът.

    Нередност?
  • 4
    crusible avatar :-|
    crusible
    • + 7

    До коментар [#3] от "Депутат 241":

    Г-н. Дупетат, вредни сте за България! Наиграхте и налудувахте се, хайде сега обратно на село. Оставете България да се управлява от тези, които могат.

    Нередност?
  • 5
    zamen avatar :-?
    Чарли
    • + 5

    До коментар [#3] от "Депутат 241":

    А баце на бял ко.. джипка.
    Да те питам нещо. Защо в герб читавите юристи изобщо ги няма а и интелектуалния капацитет е голяма трагедия, а?

    Нередност?
  • 6
    aussie avatar :-|
    aussie
    • + 3

    Тази ченгеджийска партия докато не съсипе държавата няма да се оттегли. Не ми го проумява главата тези гьонсурати достойнство и чест нямат ли? Възрастни хора а се оставят да ги командори и обижда всекидневно един обикновен милиционер. С какви очи гледат децата си, приятелите и колегите?

    Нередност?
  • 7
    aussie avatar :-|
    aussie
    • + 3

    Тази гнусна партия от идването си на власт всяка седмица създава по един грандиозен скандал. И най-интересното е че няма пропусната седмица без такъв. Предполагам трябва да си гигантски некадърен за да правиш това вече 10 години.

    Нередност?
  • 8
    samsum avatar :-?
    Deputat 241
    • - 1

    До коментар [#4] от "crusible":

    Кои сме тия, които сме вредни за България?

    Нередност?
  • 9
    samsum avatar :-|
    Deputat 241
    • - 1

    До коментар [#5] от "Чарли Мишкин":

    Съжалявам. Не съм гербер, че да зная.

    Нередност?
  • 10
    petkata1 avatar :-|
    petkata1
    • - 1
    • + 1

    В новата конституция да се регламентира:
    1. - Да се забранят всички политически партии.
    2. - Да се регламентира управлението на държавата чрез Референдум.
    3. - Да се регламентира освобождаването на лица заемащи висши
    изборни и не изборни държавни длъжности, когато доказано са
    нарушили моралните и обществените норми на поведение.

    Нередност?
Нов коментар