🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

ДПС сложи край на идеята на ГЕРБ за нова конституция и ВНС

Отказът на движението да подкрепи Борисов оставя премиера без най-сериозния му ход за спасяване на кабинета

Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ обяви, че движението няма да подкрепи проекта на ГЕЕРБ за нова конституция и свикване на ВНС.
Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ обяви, че движението няма да подкрепи проекта на ГЕЕРБ за нова конституция и свикване на ВНС.
Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ обяви, че движението няма да подкрепи проекта на ГЕЕРБ за нова конституция и свикване на ВНС.    ©  Юлия Лазарова
Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ обяви, че движението няма да подкрепи проекта на ГЕЕРБ за нова конституция и свикване на ВНС.    ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Проектът на ГЕРБ за нова конституция и свикване на ВНС е на път да се провали още преди да е внесен официално в Народното събрание. Два дни преди посочената от управляващата партия дата - 2 септември, на която от формацията на Борисов уверяваха, че ще успеят да съберат необходимите 120 подписа на депутати за внасянето на предложението в парламента, от ДПС обявиха, че партията няма да подпише проекта за нова конституция, както и че депутатите от движението няма да гласуват предложението, ако то все пак влезе за обсъждане в парламента и стигне до пленарната зала. Нещо повече - лидерът на движението Мустафа Карадайъ заяви, че движението няма да подкрепи и промени в основния закон, които би могло да направи и това Народно събрание.

Позицията на ДПС срещу проекта на ГЕРБ за нова конституция и свикване на ВНС обезсмисля упражнението на ГЕРБ с опита за промяна на основния закон. Тя се очакваше с интерес най-вече защото без партията на Доган в сегашния парламент не могат да се съберат 160 гласа за започването на процедурата за свикване на Велико народно събрание. При това положение ГЕРБ дори и да успее да събере 120 подписа и да внесе в парламента проекта си за нова конституция, той няма да бъде одобрен, защото ГЕРБ, "Обединените патриоти", "Воля" и независимите депутати имат общо 137 народни представители, които са недостатъчни за прокарване на проекта на управляващата партия за нова конституция.

Аргументите на ДПС срещу проекта на ГЕРБ

Решението на ДПС беше обявено от Карадайъ в понеделник след заседание на ръководството на движението и депутатите от парламентарната група. "Проектът на ГЕРБ се отрича от общочовешки ценности - свобода, мир, хуманизъм, равенство, справедливост. Новата конституция отказва правата на личността, нейното достойнство и сигурност да бъдат издигнати във върховен принцип. Тя категорично не отговаря на заявеното искане за рестарт", каза Карадайъ и нарече проекта на ГЕРБ за нова конституция "поредния удар срещу демокрацията и държавността". Карадайъ посочи още, че "нова конституция трябва да се приеме като нов обществен договор след сериозни дебати в спокойно и нормално политическо време". "Трябва да се чуе мнението на гражданското общество и на експертите. Нова конституция или промени в действащата трябва да отстранят недостатъци и да бъдат насочени към върховенство на правото и укрепване на демократичните ценности", каза още лидерът на ДПС, намеквайки, че движението няма да подкрепи и предложения за промени в основния закон, които би могло да извърши и сегашното обикновено Народно събрание.

Защо ДПС не подкрепя ГЕРБ за конституцията

Едно от възможните обяснения за позицията на ДПС е, че от движението се опитват да се дистанцират от ГЕРБ предвид факта, че подкрепата за управляващата партия драстично спада след началото на протестите и всяка подкрепа за спорните ѝ идеи носи негативи. Гръмката заявка за нова конституция и свикването на ВНС са по-скоро опит за печелене на време, отколкото реално политическо намерение. Твърде вероятно е от ДПС да са преценили и че подкрепата от тяхна страна за идеите на ГЕРБ би нагнетила още повече ситуацията и би довела до възраждането на антиправителствените протести с още по-голяма сила.

Големият въпрос е дали ДПС започва наистина да оттегля задкулисната си подкрепа за ГЕРБ, или отхвърлянето на проекта за нова конституция и свикване на ВНС е опит за отвличане на вниманието и демонстрация на някаква опозиционност на движението заради политическата криза, в която изпадна правителството на Борисов. Защото, ако ДПС поема курс към оттегляне на подкрепата си за ГЕРБ, дните на правителството са преброени. ДПС има влияние сред шестимата независими депутати от "Атака", а срещу лидера на "Воля" има досъдебни производства и политическата му съдба зависи от подвластната на движението прокуратура, а без гласовете на тези две партии ГЕРБ и "Обединените патриоти" нямат мнозинство в парламента.

По-вероятно засега обаче изглежда, че позицията на ДПС за конституцията е тактически ход, а движението ще продължи да подкрепя властта, само че с другия сценарии за апаратна вентилация на сегашното мнозинство - този с промените в Изборния кодекс, където ГЕРБ внесоха промени, свързани с машинното гласуване.

9 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    tulup avatar :-|
    tulup
    • + 7

    Държи са на думата Доган - каза "Да, добре" и го изпълни. Кое не е така?

    Нередност?
  • 2
    crusible avatar :-?
    crusible
    • - 1
    • + 2

    Това е добре! ДПС умеят да ловят риба в мътна вода. Да видим следващите ходове. Зареждам пуканките в микровълновата :)

    Нередност?
  • 3
    olga_kokoshkina avatar :-|
    olga_kokoshkina
    • - 2
    • + 4

    Това означава, че е свършено и с третото правителсто на ГЕРБ. Или както казват ингилизите, да станеш на toast (препечена филийка). Борисов е вече toast.

    Нередност?
  • 4
    oligofrendim avatar :-|
    Иван
    • - 3
    • + 2

    Депутатите на ДПС няма да подкрепят , но в БСП иа много продажници, та се не знае.

    Нередност?
  • 5
    val1320 avatar :-|
    val1320
    • - 7
    • + 3

    Така,точно сега значи е време Борисов да се върне на бял кон като насмете всички кръгове от фирми и комбинатори от ДПС!Почне ли ги,народът ще го носи на ръце.А да видим!

    Нередност?
  • 6
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 4
    • + 4

    Ахмед Доган заби поредния си сребърен куршум в черепа на поредния върколак във властта!

    След седесаря Филип Димитров (който сега прислужва на Герб), след Серго Дмитриевич (който сега си цепи партията, за да угоди на Герб), сега на прицел е и самият Флинстоун от Банкя.

    Вместо с крилатата Тръмпова фраза: "Уволнен си!" да се разделя с поредния нефелен изпълнителен директор на корпорацията си България ЕАД, Ахмед ага изчаква и просто опозорява и изтрива от историята въпросния самоповярвал си глупак.

    Аз лично не мога да си обясня защо в най-новата българска политическа история един етнически турчин проявява повече заложби на стратегическо политическо мислене от който и да било етнически българин? Луканов, Костов, Коня, Гоце, Симо, Серго на неговия фон са парцаливи кукли, които извадени от политическия театър остават просто парцали...

    И определено ме е срам, че в родината ми България един етнически турчин реагира по-адекватно, по-безкомпромисно и по с визия от цялата кохорта етнически българи политици-еничари.

    Ясната истина е, че ако Доган не беше дръпнал килимчето изпод краката на глинения колос от Банкя, с месеци щяхме да му викаме "оставка!", а той щеше да си реди картите.

    Та да благодарим на Ахмед Доган, българи!
    Отново!

    Нередност?
  • 7
    drkskwlkr avatar :-?
    Иван Арнаудов
    • + 3

    До коментар [#6] от "D-r D":
    "Аз лично не мога да си обясня защо в най-новата българска политическа история един етнически турчин проявява повече заложби на стратегическо политическо мислене от който и да било етнически българин?"

    Ами мисля си, че не сме прави да го величаем чак толкова. Не вярвам Доган да върши всичко сам. В едновремешната ДС може да са всякакви, но не са глупаци. Повечето от тези хора все още са живи и все още командват парада в държавата. Докато продължава да има тъпанари, които да вървят напред и да си мислят, че всичко им се получава заради собствените им качества, кукловодите ще си кукловодстват...

    Нередност?
  • 8
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 1
    • + 2

    До коментар [#7] от "Иван Арнаудов":

    Много ясно съм го написал: "не мога да си обясня" и изобщо не величая собственика на Република България ЕАД Ахмед Демир Доган.

    Все още с потрес се връщам към разказа отпреди 12-13 г на един местен турчин, без да иска оказал се несъгласен с тогавашния ДПС-началник в Момчилградско. Ами в ХХІ в и в ЕС бяха го оставили да умре от глад и последващите обостряния на болестите му. По чудо го спасиха!

    С потресаващи подробности той ни разказа как Доган необезпокояван от никого феодализира Родопите и в замяна на ненамесата на държавата "помага" на алчните за власт БГ политикани.
    Последващото превземане на съдебната власт и отдаването й на концесия на всеки властник срещу ненадзъртане в делата му го виждаме и понастоящем. Що не вземета вие да си копнете вила на брега на морето или във вододайната зона на Искъра?

    Всъщност ние пребиваваме в модела "Доган", доста поизвратен напоследък от вицепрезидента му Пеевски, който - говорят - бил вече в немилост.

    Та питането ми в горния ми пост беше: защо всички политици от най-новата ни история са мърши?

    А финалната благодарност към Ахмед бей прелива от ирония.
    Не я ли схванахте?

    Нередност?
Нов коментар