Вечерни новини: Проектът на ГЕРБ за конституция напредва; Политическа подкрепа за протестите от Германия

И още: Напрежението между Гърция и Турция в Средиземно море продължава, Русия не вижда нужда да разследва отравянето на Навални

Дневник    ©  Велко Ангелов

Макар светът да остава в лежерното августовско политическо и икономическо безвремие, с приближаването на септември се усеща леко раздвижване. В обхванатата от антиправителствени и антикорупционни протести в България градусът така и не спадна, а сега с началото на консултациите по анонсираната от ГЕРБ идея за нова конституция те вероятно ще имат поводи да се разгарят наново. Водещата партия получи подкрепа от коалиционните си партньори, но с много условности.

За първи път днес се появи и институционална реакция от чужбина за събитията в България от последния месец и половина. Тя дойде от парламентарната група на Германската социалдемократическа партия (SPD), част от управляващата коалиция в страната, която обяви солидарност с проевропейските и антикорупционните протести у нас. В позицията се посочва, че под германското председателство на ЕС ще се проведе диалог на Съвета за върховенство на закона въз основа на бъдещ годишен доклад от ЕК по темата. Напомня и че работата на новата прокуратура на ЕС ще е да преследва корупцията, засягаща бюджета на ЕС.

На глобалната сцена казусът "Навални" е на път да създаде още от една пукнатина в отношенията между ЕС и Русия. След като германски лекари заявиха, че руският опозиционер е бил отровен, Берлин и Брюксел призоваха Москва за "независимо разследване". Кремъл обаче не вижда нужда от такова и продължава да залага на омаловажаване на случая - според официалните изявления на руските власти засега има само предварителна диагноза, веществото не е известно и е рано да се говори за умишлено отравяне.

НАЙ-ВАЖНОТО ОТ ДЕНЯ:

Конституцията на ГЕРБ ще има преамбюл и ще обрасне с патриотични идеи

След разговорите с партньорите си в управлението НФСБ и ВМРО ГЕРБ в спешен порядък до самоналожения им срок 2 септември ще редактира проекта си за конституция. С ВМРО е договорено текстът все пак да има преамбюл, в който се подчертава ролята на държавата за изграждане на национално единство и идентичност, но от партията чакат да видят и включването на още от техните искания.

Те включват възможност за връщане на задължителната военна служба, образователен ценз за гласуване на избори и вписване на брака като единствено възможен между мъж и жена. НФСБ по-скоро вече са дали съгласие, макар и те да имат свои претенции, които декларират като задължителни. Те също са за образователен ценз, а също искат да се впише и минималната пенсия да е 70 на сто от минималната работна заплата. Дори да се осигури подкрепата на двете формации, ГЕРБ ще имат нужда от още поне 4 гласа, за да достигнат нужните 120 гласа, за да започнат дебати по проекта за конституция. Твърде вероятно ще ги получат.

Турция и Гърция с отделни учения в Средиземно море

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган обвини Гърция, че всява хаос в Средиземноморието, като издава ноти с предупреждения за учения и сондажи в оспорвани между двете страни райони. Това стана малко преди очаквано посещение на германския външен министър за сваляне на напрежението. В понеделник турското министерство на отбраната обяви, че във вторник ще се състоят обучение на "турски и съюзни" кораби в Източното Средиземноморие. Гърция пък прави по същото време учения със САЩ южно от остров Крит. Цяло лято продължава нагнетяването на напрежението между Турция и Гърция, докато Анкара ускорява операциите за търсене на изкопаеми горива в региона.

СНИМКА НА ДЕНЯ

След година активизъм Грета Тунберг се върна на училище

Седемнадесетгодишната шведка Грета Тунберг се върна на училище, след като пропусна една година заради активизма си срещу климатичните промени. Тя публикува своя снимка на колело и с раница на гърба и написа: "Свободната ми година приключи, чудесно е да съм пак на училище!"

Тунберг вдъхнови глобални младежки протести в защита на природата със своите "петъчни стачки" пред шведския парламент през 2018 г. В първите седмици тя стоеше там сама; после юноши навсякъде по света, включително и в България, последваха примера ѝ под надслова "Петъци за бъдеще". Списание "Тайм" я обяви за Човек на годината през 2019 г.

КОРОНАНОВИНИ

Нови 99 случая на COVID-19 от общо 3588 PCR теста са потвърдени за изминалото денонощие, т.е. положителни са 2.76% от изследваните проби. От началото на епидемията в страната са регистрирани 15 386 случая на коронавируса, в момента активни са 4326. Броят на хората, които се лекуват в болница, е 714, като 65 души са в интензивни клиники. За последното денонощие са отчетени рекорден брой смъртни случаи - 18, с което броят на починалите достига 563. Оздравелите за изминалите 24 часа са 159, а общо - 10 497.

Министърът на здравеопазването Костадин Ангелов ще поиска от правителството удължаване на извънредната епидемична обстановка до края на септември, стана ясно по време на посещението му във Варна. За целта в сряда в Министерски съвет ще бъде внесен доклад от ресорното министерство. Пред БНР Ангелов коментира, че не се предвижда затягане на мерките, ако се запазят настоящите нива на заболеваемост, и определи твърденията, че наесен маските отново стават задължителни навън, като "грозна лъжа". По думите му, дори и заболеваемостта да се повиши, здравната система ще издържи на натиска.

Огнище на разпространение на коронавируса е регистрирано в ямболска мебелна фирма, в която вече са потвърдени 25 случая на заразени служители. Първите положителни проби бяха установени преди няколко дни, а днес БНР съобщава за още 11 позитивни теста, като уточнява, че се очакват резултатите от изследванията на още седем души. В предприятието работят близо 80 служители, а заразените са основно от село Кукорево и от областния град, като сред тях няма такива с тежка симптоматика. Сред инфектираните са и управителят на фирмата и семейството му..

От 26 август във Варна ще заработи координационен център, който ще разпределя пациентите с установен COVID-19 по болничните заведения и ще следи за легловата база и натовареността на системата и. Той ще се помещава в Инфекциозната клиника към болница "Св. Марина", която е разположена на територията на комплекса на болница "Св. Анна".

В болницата в Добрич тази седмица ще бъде разкрито COVID отделение, съобщи прокуристът й д-р Георги Желязков. В лечебното заведение са настанени 32 души с коронавирусна инфекция, а от вчера достъпът на външни лица е забранен.

Световният туризъм е загубил около 320 млрд. долара приходи покрай епидемията до май тази година, съобщава генералният секретар на ООН Антониу Гутериш, според когото кризата е голям шок за развитите икономики, но за развиващите се "става дума за извънредна ситуация, на която трябва да се реагира". През май Световната организация по туризъм, която е структура към ООН, рязко ревизира очакванията си за сектора, прогнозирайки загуби между 910 млрд. и 1.1 трлн. долара до края на годината, което ще направи 2020 г. исторически най-лошата за сектора.

Норвежкият БВП се е свил с рекорден темп през второто тримесечие - с 6.3% в периода април-юни, спрямо предходните три месеца, посочва в съобщение статистическата служба на страната, допълвайки, че това е най-големият тримесечен спад от 1978 г., насам. За първото тримесечие спадът е преразгледан от 2.1 на сто до 2.2 на сто.

След като в понеделник учени от Хонконг обявиха първия подкрепен от научни доказателства случай на реинфекция с коронавирус, днес твърдения за повторно заразени хора дойдоха и от Нидерландия и Белгия. Тази новина подклажда опасенията дали потенциалните ваксини срещу коронавируса могат да предложат трайно решение. Експерти същевременно обясняват, че са нужни още много доказани случаи на повторно заразяване, за да може проблемът да се твърди със сигурност, че това е възможно.

КАКВО СЛЕДИМ

Тръгва третата линия на метрото

На 26 август се очаква да започне да работи третият лъч на метрото в София. Първите 8 километра, които ще започнат да функционират, покриват спирките от "Красно село" до бул. "Владимир Вазов". Очакванията са третата линия да бъде ползвана от над 110 хил. пътници дневно.